El Síndic de Greuges ha confirmat que cap família amb fills a l’Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca va presentar una queixa davant la Inspecció educativa, pel suposat tracte denigrant per part d’alguns professors, malgrat que el mes d’octubre i posteriorment la Inspecció es va reunir amb la direcció del centre i amb els mares i pares afectats i els va convidar a formalitzar les seves queixes.
El Síndic fa saber aquesta dada en un comunicat en el que insta el Govern i els representants polítics a garantir els drets i no erosionar la imatge i dignitat de la comunitat educativa. En aquest comunicat, explica que el 5 d’octubre de 2017 va obrir una actuació d’ofici arran d’unes informacions publicades en alguns mitjans en les que ja es parlava dels suposats comentaris en forma de retrets que docents d’aquest institut haurien fet als seus alumnes.
Amb data 31 de gener passat, el departament d’Ensenyament responia a aquesta actuació d’ofici del Síndic informant que “el Servei d’Inspecció ha visitat el centre diverses vegades per demanar informació sobre els fets, assessorar el director i vetllar pel bon funcionament del centre”, i que “en cap cas s’ha formalitzat cap procediment ordinari de queixa al centre o la Inspecció, malgrat que es va convidar als pares i mares dels alumnes presumptament afectats a fer-ho”.
El Síndic afegeix en aquesta nota que tractar d’aspectes relacionats amb la situació política a l’aula “no s’ha de considerar una vulneració dels drets de l’alumnat, ni resulta contrari als fins de l’educació ni constitueix una pràctica adoctrinadora, ja que s’emmarca en l’exercici del dret a l’educació i en les funcions que el marc normatiu vigent atribueix al sistema educatiu”.
En canvi, considera una mesura “desorbitant i inadequada” que havent-hi una via administrativa que ni tan sols s’ha iniciat aquests fets s’estiguin tramitant per la via penal, “sobretot quan es pretén canalitzar com a delictes d’odi, categoria penal tipificada per protegir grups de població vulnerables”.
“Aquestes acusacions semblen tenir una finalitat intimidatòria i dissuasiva de l’exercici de la llibertat d’expressió i de càtedra, la qual cosa resulta altament preocupant”, afegeix el comunicat, en una vetllada crítica cap al fiscal especial de delictes d’odi de la província de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar.
Possible vulneració del codi deontològic i més mostres de suport
D’altra banda, el sindicat CCOO ha presentat avui una reclamació davant del Consell de la Informació de Catalunya per la presumpta vulneració del codi deontològic en la informació publicada per El Mundo (“Los 9 maestros de la infamia“) en la que s’assenyalaven els nou docents investigats. A parer del sindicat, la informació vulnera diversos punts del codi deontològic, però sobretot perquè ni respecte el dret a la privacitat, ja que es difonen dades personals i fotografies, ni es salvaguarda la presumpció d’innocència, ja que la informació suposa “un veritable judici paral·lel”, ni en alguns casos es respecta la dignitat de les persones.
“La Federació d’Educació de CCOO de Catalunya considera que aquesta informació té per objecte mostrar públicament els rostres d’uns professionals de l’ensenyament per a senyalar-los i generar una sospita sobre ells i elles, prejutjant-los i situant-los en la diana de possibles actuacions que poden posar en risc la seva honorabilitat personal i professional, i fins i tot la seva pròpia integritat física”, afirma en el sindicat en una nota.
Un dels nou docents d’El Palau ja està sent investigat per un jutjat de Martorell, segons ha informat avui el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Aquest docent hauria demanat el 20 d’octubre, durant una classe, que aixequessin la mà els fills de guàrdies civils, per dir-los que entenia que no se sumessin a la vaga d’estudiants “a favor de la República” que havia de tenir lloc uns dies més tard. La fiscalia entén que aquesta actuació hauria estat per “assenyalar-los” davant de la resta de companys.
Els altres 8 professors encara no estan processats, si bé sí que hi ha una denúncia de la fiscalia contra ells pels comentaris sobre la guàrdia civil que haurien fet davant dels alumnes al llarg del dia 2 d’octubre.
Al llarg del dia d’avui s’han seguit registrant mostres de suport als docents de l’institut, com per exemple la de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, per a la qual “aquesta dinàmica d’acusacions respon a una campanya de difamació i desprestigi de l’escola catalana que vol provocar injustificadament la desconfiança i el trencament de la convivència a l’escola i la societat catalanes”.