Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
A Barcelona hi ha més de 17.000 infants i joves que participen en alguna de les 131 entitats d’educació en el lleure –agrupaments escoltes i esplais– que hi ha a la ciutat. No obstant això, a una vintena de barris no hi ha cap entitat d’aquest tipus. Es tracta dels barris on hi ha menys nivell de Renda Familiar Disponible, com els del districte de Nou Barris, però també alguns on hi ha una renda més elevada, com els de Les Corts.
Les Corts és actualment el districte amb menys entitats d’educació en el lleure, amb només 4 organitzacions i 386 participants. El segueix Nou Barris, amb 6 entitats i 602 participants i Ciutat Vella, amb 7 entitats i 957 participants. Per altra banda, els districtes amb una participació més elevada són l’Eixample, amb 22 entitats i 3.272 participants, Horta Guinardó, amb 18 entitats i 2.421 participants, i Sarrià-Sant Gervasi, amb 17 entitats i 1.489 infants i joves.
Per mirar de pal·liar aquesta situació, l’Ajuntament de Barcelona destinarà 1.139.000 euros per “fomentar” la participació d’infants i joves en esplais i agrupaments escoltes. Per això, s’activaran una quarantena de mesures, com ara afavorir que els infants que tinguin dificultats econòmiques hi puguin participar, facilitar que les entitats tinguin els locals a escoles públiques, apostar per polítiques d’equitat, formar els educadors per tal que sàpiguen atendre millor la diversitat i potenciar que aquests centres siguin més inclusius. Prop de 3.000 joves fan d’educadors voluntaris en aquests centres durant tot el curs escolar i també als campaments de setmana santa i estiu.
Segons xifres facilitades per l’Ajuntament de Barcelona, el 9,5% dels barcelonins d’entre 5 i 17 anys participen en entitats de lleure educatiu. “Tots i cada un dels infants de Barcelona han de tenir l’oportunitat de participar d’aquesta proposta educativa”, ha explicat el Comissionat d’Educació, Infància i Joventut, Miquel Àngel Essomba, que defineix pels caus i els esplais com a entitats que “aposten per l’educació en valors des d’una perspectiva d’equitat”.
Amb aquest objectiu, l’Ajuntament ha apostat per subvencionar nous projectes d’educació en el lleure de base comunitària destinats, especialment, a la inclusió d’infants i joves en situació de vulnerabilitat. Des de l’Ajuntament esperen que el 2020 aquesta proposta educativa estigui “més consolidada” i pugui donar resposta a la “demanda creixent de les famílies d’una educació en valors en el lleure”. Algunes de les principals entitats de lleure a Barcelona són, actualment, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Esplais Catalans i Escoltes Catalans.