“Malgrat la tendència contrastada de les famílies per l’aposta per l’educació pública, el Departament segueix, any rere any, reduint grups públics de P3 i creant places de 1r d’ESO molt per sota de la demanda. En canvi, planifica les places concertades molt per sobre de les necessitats reals d’escolarització, obligant les famílies a que els seus fills s’eduquin en un sistema educatiu privat que concep l’educació amb criteris economicistes”. En conseqüència, “hem constatat com s’ha vulnerat el dret fonamental de les famílies a una educació pública, gratuïta, laica o no catòlica”.
Aquesta és la principal conclusió que extreu la Fapac de l’anàlisi de les dades del procés de preinscripcions escolar d’aquest any. Per boca de la seva presidenta, Belén Tascón, i vicepresidenta, Xènia Amorós, l’entitat més representativa de les famílies ha criticat que el departament no tingui en compte la tendència d’escollir escola a l’hora de planificar l’oferta de places, fet que provoca que sempre en faltin i que s’hagin d’acabar buscant solucions com augment de ràtio d’alumnes per classe, creació de bolets, desplaçament de famílies del seu barri o població o, finalment, i mitjançant “el mecanisme de la por”, forçar les famílies a aceptar una plaça concertada.
P3: la oferta inicial no casa amb la matrícula de l’any anterior
En el cas de P3, segons les dades del departament d’Ensenyament que ha pogut obtenir Fapac, es veu que l’oferta inicial de grups en escola pública per al curs 2018-19 (2.164) ha estat pràcticament la mateixa que la del curs 2017-18 (2.162), quan finalment el curs passat el nombre de grups de P3 públics va acabar sent de 2.248, és a dir, 84 més dels grups ofertats inicialment. Això vol dir que el sistema va acollir uns 2.000 alumnes més de P-3 en escola pública dels previstos. Pel que fa a la concertada, els grups de P-3 del curs 2017-18 van ser menors als ofertats. Se’n van ofertar 990 i se’n van crear 961, mentre que pel curs vinent s’han tornat a ofertar 987. Les dades finals de la matrícula d’aquest curs encara no se saben, fet que la Fapac ho suma a la “manca de transparència” d’Ensenyament.
El fet que la oferta d’aquest any se sembli tant a la oferta de l’any anterior, i no a la matrícula real un cop tancat tot el procés, confirmaria, segons ha dit Tascón, “la clara intenció del Departament d’Ensenyament d’obligar les famílies a escolartizar els seus fills en centres privats concertats”. A més, ha afegit, el Departametn “va intentar manipular de forma intencionada a la societat catalana quan en la seva nota de premsa del passat 9 d’abril va publicar que només s’havien tancat dos grups de P3 a l’escola pública i tres a la concertada, desmentint les dades que Fapac va fer públiques als mitjans de comunicació el mateix dia”.
1r ESO: la oferta inicial no casa amb el volum d’alumnes de 6è
Pel que fa a les prinscripcions a 1r d’ESO, segons l’anàlisi de la Fapac se segueix la mateixa intenció d’afavorir l’escola concertada però això ja no es veu tant en la comparació entre les ofertes de grups d’aquest curs i el passat, ja que aquest curs ha augmentat considerablement (de 1.851 a 1.924), sinó perquè, si s’agafa la dada d’alumnes de 6è de Primària d’aquest curs matriculats a escola pública, i s’aplica la ràtio mitjana d’alumnes per grup, resulta que perquè tots els alumnes de 6è puguin passar a 1r d’ESO amb plaça pública la oferta hauria d’haver arribat als 1.941 grups. És a dir, segons les estimacions de la Fapac falten 17 grups de 1r d’ESO en instituts públics per donar cabuda a tots els alumnes que aquest any han fet 6è a escoles públiques.
En canvi, “a la privada concertada el Departament ha ofert 53 grups més del que el sistema concertat necessita per donar resposta als alumnes que hi ha escolaritzats a la privada concertada”, senyala la Fapac. Amb tot, el que més li preocupa és la planificació per als propers anys, ja que, d’acord amb el volum d’alumnes que finalitzaran la Primària els propers anys, per al curs 2019-2020 faltaran 39 grups i per al 2020-2021 aquesta xifra s’elevarà als 145 grups.
La Fapac ha valorat també de forma molt negativa que aquest any s’hagi reduït el període per la preinscripció escolar, perquè “només ha servit per estressar el sistema i posar més pressió a les famílies”, ha apuntat Tascón, i també el fet que s’hagin renovat gairebé tots els concerts de P-3, quan les dades parcials amb les que compten semblen indicar que no està justificat davant la decreixent demanda del sector concertat. La setmana passada els representants de la Fapac van tenir una reunió amb el conseller Bargalló, de qui, segons Tascón, van obtenir “bones paraules, però caldrà veure si es tradueixen en fets”.