El Parlament de Catalunya va anunciar ahir que atorga la medalla d’Honor de la cambra en categoria d’or a l’Associació de Mestres Rosa Sensat, a proposta del seu president, Roger Torrent. La distinció vol reconèixer la “sostinguda” reivindicació de l’entitat per impulsar una escola pública de “qualitat” i la defensa de la formació permanent dels mestres com a professionals i “peça clau” del progrés de les societats i el futur dels països.
La distinció coincideix amb l’aparició del número 400 de la revista mensual Perspectiva Escolar, presentat en la darrera edició de l’escola d’estiu, i que el Parlament descriu com “una eina de reconegut prestigi per difondre les pràctiques i les teories pedagògiques”. L’Associació de Mestres Rosa Sensat la van crear el 1965 Maria Antònia Canals, Maria Teresa Codina, Jordi Cots, Pere Darder, Enric Lluch, Marta Mata i Anna Maria Roig.
La proposta de concessió de la medalla destaca que un dels objectius principals de Rosa Sensat és assolir una escola democràtica amb expressió lliure i diversitat d’opinions i criteris sobre la política i la realitat educativa, juntament amb el foment de la llengua. Així mateix, subratlla que “és un model d’escola que al llarg de tot el període democràtic del nostre país ha estat el pilar i la garantia de la cohesió i la convivència de la plural societat catalana”.
Segona distinció pels 50 anys d’Abacus
Al mateix temps, el Govern va fer pública ahir la llista de 31 persones i 24 entitats que seran distingides amb la Creu de Sant Jordi de 2018. Entre aquestes destaca la cooperativa Abacus, que aquest any celebra el seu 50è aniversari, ja que va néixer el 1968 sota l’impuls d’un grup de famílies i mestres vinculats a Rosa Sensat, i d’aquí que durant molts anys l’associació i la cooperativa estiguessin estretament lligades.
El Govern destaca la seva aportació al cooperativisme de consum i de treball d’Abacus, amb més d’un milió de socis i sòcies, i 48 establiments a Catalunya, València i les Balears, gràcies als quals “ha contribuït a la dinamització educativa i cultural del territori” i per això “ha esdevingut un referent en aquests àmbits, a partir de valors com l’equitat, la sostenibilitat i el consum responsable”.
Abacus fa unes setmanes també va ser distingida per l’Ajuntament de Barcelona amb la medalla d’or al Mèrit Cívic pels seus 50 anys. A l’acte d’entrega van assistir el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello; la presidenta d’Abacus Cooperativa, Maravillas Rojo; el director general d’Abacus Cooperativa, Miquel Àngel Oliva; el comissionat d’Educació i Universitats, Miquel Àngel Essomba, i el Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, Álvaro Porro.
Creu de Sant Jordi per Assumpció Malagarriga
Entre els premiats amb la Creu de Sant Jordi d’aquest anys destaca també la pedagoga musical Assumpció Malagarriga, creadora de la Cantània, a qui El Diari de l’Educació va entrevistar fa uns mesos, amb motiu de l’homenatge que li van retre els seus companys i companyes d’El Auditori.”Per la seva valuosa aportació en el camp de la pedagogia musical com a mestra i formadora de formadors, i també pel disseny i l’organització del Servei Educatiu de l’Auditori de Barcelona, el qual apropa la música a la ciutadania, molt especialment als infants i joves, i ha esdevingut un referent internacional de gestió cultural”, diu la nota oficial.