Dimarts, Comissions Obreres va convocar una vaga de les mestres i educadores d’escoles bressol privades i municipals externalitzades a tota Espanya, un col·lectiu d’unes 80.000 treballadores, ja que la immensa major part són dones. No hi ha dades oficials de seguiment d’aquesta vaga, si bé la patronal majoritària, ACADE, va treure un comunicat a mig matí assegurant que entre els seus centres la incidència havia estat inferior al 2%, mentre que també a Catalunya l’Associació Catalana de Llars d’Infants va informar que el seguiment havia estat “molt baix, pràcticament imperceptible”. CCOO va parlar d’un seguiment de “milers de treballadores” sense concretar més, a causa de la dificultat de fer-ho derivada de l’atomització del sector.
La mobilització, en tot cas, no ha impedit que aquest matí les patronals i els tres sindicats que no van secundar aquesta vaga (UGT, USO i FSIE) s’hagin assegut per firmar el nou conveni col·lectiu, que no es renovava des del 2011 i que es venia negociant des de feia dos anys. Gràcies a aquest nou conveni, el salari de les educadores que treballen al sector privat passa, a partir de l’1 de juny, a 930 euros bruts al mes (30 euros més que el salari mínim interprofessional), a partir de setembre de 2020 el salari pujarà un 2% i el de 2021 un 1%, fins arribar als 958 euros bruts al mes. Les mestres cobren més, però la gran major part de contractes es fan amb la categoria d’educadores (i algunes com a auxiliars, encara més baix). Pel que fa a les educadores d’escoles bressol públiques de gestió privada, passen a cobrar 1.000 euros al mes (en cobraven 901) i el 2021 arribaran a 1.122 euros al mes.
Totes aquestes professionals portaven set anys amb els salaris congelats, i d’aquí que CCOO, que té el 47% de la representativitat del sector (mentre que els tres sindicats restants sumen el 53%), considerés que la pujada proposada per la patronal era del tot insuficient. El mínim acceptable, asseguraven, era un salari anual de 14.000 euros bruts, i que a mig termini el conveni d’educació infantil s’equiparés amb el de l’ensenyament concertat, que té unes retribucions més elevades. En un comunicat fet públic avui, el sindicat afirma que el conveni “condemna a la precarietat a un col·lectiu durament colpejat per la crisi” i “no soluciona cap dels múltiples problemes existents i no prioritza el reconeixement professional de les tasques que venen desenvolupant les educadores, la formació i responsabilitat de les quals no es correspon en absolut amb les retribucions irrisòries que passaran a percebre”.
ACADE, en canvi, es felicitava ahir de la bona predisposició al diàleg dels altres sindicats “per millorar les condicions laborals dels treballadors i treballadores i garantir la supervivència de les escoles”, mentre qualificava la vaga d’inoportuna i injustificada. “Hem d’insistir en la difícil situació que travessa el sector d’escoles infantils privades. El tancament continu de centres, les polítiques de finançament de la gratuïtat en aquest sector, el descens de la natalitat, l’extensió d’aules de 2-3 anys en col·legis públics, són només alguns dels exemples dels problemes que afecten aquest sector”, deia la patronal en un comunicat.