Per primera vegada, i per causes sobradament conegudes, el tràmit de la preinscripció escolar es podrà fer tot online, a través del portal preinscripcio.gencat.cat. El Departament d’Educació ha eliminat la necessitat de presentar la sol·licitud i la documentació en paper al centre, i queda substituïda per utilitzar el formulari telemàtic i enviar la documentació necessària -escanejada o fotografiada- mitjançant un correu a la bústia electrònica oficial del centre demanat en primera opció.
D’aquesta manera, el Departament espera que la major part de presincripcions es facin per via telemàtica, a partir del dia 13 de maig (i no del 11, com alguns mitjans van informar fa uns dies), en el cas dels cursos on hi ha més demanda, que són P3 i 1r d’ESO. Pel que fa a la preinscripció per als ensenyaments postobligatoris serà: del 27 de maig al 3 de juny en el cas de batxillerat; del 2 al 8 de juny els cicles de grau mitjà d’FP i d’arts plàstiques i disseny; i del 10 al 17 de juny, en el cas dels cicles de grau superior d’FP i d’arts plàstiques i disseny.
Pel que fa a les famílies que no disposin dels mitjans per dur a terme el procediment telemàtic, “i amb l’objectiu de garantir l’equitat”, diu un comunicat del Departament, es preveu que disposin d’uns dies per poder lliurar les seves sol·licituds de forma presencial. Aquesta preinscripció presencial estarà disponible a partir del 19 de maig i fins el 22 de maig inclòs. “Per a fer-ho, caldrà demanar cita prèvia al centre que les famílies hagin escollit en primera opció trucant per telèfon o a través d’Internet”, continua el comunicat. Aquesta cita prèvia serà accessible des dels webs de cadascun dels centres i des del web del Departament d’Educació, durant les 24 h del dia.
Com que la major part de jornades obertes no es van arribar a celebrar, ja que s’anaven durant la segona meitat del mes de març, el Departament demana a tots els centres que bolquin tota la informació a les seves webs, a fi que les famílies puguin disposar del màxim d’informació possible.
Perquè els centres puguin obrir han d’haver estat prèviament desinfectats, la qual cosa està prevista en la fase 1 de la desescalada, a la qual ja se sap que la part més poblada del país no hi entrarà la setmana vinent. Aquest és, possiblement, el factor que més incertesa està creant en aquest procés de preinscripció presencial, ajornat a causa de la crisi del coronavirus, i que és un tràmit indispensable perquè el curs 2020/21 pugui arrencar en la data prevista del 14 de setembre.
Indicacions de seguretat
Per fer aquesta preinscripció presencial amb les màximes mesures de seguretat per a la salut de les persones, el Departament ha publicat un seguit d’indicacions, si bé demana que cada centre publiqui a les seves webs com es farà aquesta atenció presencial. Aquestes són les indicacions del Departament:
- Al centre hi ha d’anar el menor nombre possible de persones a fer les gestions (preferiblement, una sola persona).
- Avisar que han de portar la documentació per a poder-la escanejar o fotocopiar i, si pot ser, la sol·licitud emplenada des de casa. En el cas que el centre prevegi que farà emplenar les sol·licitud en paper, convé recomanar que portin el seu propi bolígraf.
- Recordar la recomanació de portar mascareta i guants.
- No poden acudir les persones de grups d’especial vulnerabilitat o en període de confinament, o que presentin símptomes. En aquest cas, poden autoritzar per escrit a una altra persona a portar la sol·licitud i la documentació.
D’altra banda, diu el comunicat del Departament, “s’estableix la neteja diària dels espais, la ventilació periòdica de les instal·lacions; la instal·lació de mampares de protecció per als treballadors -i quan això no sigui possible, garantir al màxim la protecció individual dels treballadors-; i l’ús de mascaretes quirúrgiques, de pantalles protectores facials i de guants per personal que faci atenció al públic, així com de gel hidroalcohòlic”.
Els barems de prioritat
A l’educació primària, ESO i batxillerat -excepte a la modalitat d’artístic- tenen preferència els alumnes que provenen d’un centre adscrit al centre demanat. A ESO i batxilerat, només per alguns centres, també tenen preferència els alumnes que cursen simultàniament ensenyaments professionals de música i dansa i programes esportius d’alt rendiment.
En tots els ensenyaments obligatoris i el batxillerat, per l’ordenació de les sol·licituds s’apliquen a continuació els criteris generals de prioritat, que són els següents:
- Si actualment hi ha germans matriculats al centre o el pare, mare, tutor legal hi treballa: 40 punts.
- Per proximitat del domicili o del lloc de treball al centre sol·licitat en primer lloc (només una opció):
- Domicili a l’àrea de proximitat del centre: 30 punts.
- Lloc de treball a l’àrea de proximitat del centre: 20 punts.
- Domicili al mateix municipi del centre: 10 punts.
- A la ciutat de Barcelona, domicili al mateix districte del centre: 15 punts.
- Si el pare, mare o tutor legal reben l’ajut de la renda garantida de ciutadania: 10 punts.
- Per discapacitat igual o superior al 33% de l’alumne o d’un familiar de primer grau: 10 punts.
- En el batxillerat també es té en compte la nota mitjana.
- Com a criteris complementaris de desempat, hi ha el de família nombrosa o monoparental (15 punts).
Els resultats de la preinscripció es podran consultar per internet, a través de les webs de cada centre i a través de la pàgina Estudiar a Catalunya, amb les dades personals de cada sol·licitant anonimitzades.
Període de matriculació
Pel que fa a la formalització de la matrícula, el centre ha de gestionar el tràmit a través de cites prèvies, utilitzant l’eina corporativa o el telèfon. També es podrà substituir la gestió presencial per a la confirmació de matrícula i l’enviament de la documentació necessària a través d’un correu electrònic a la bústia del centre.
Els alumnes de 2n cicle d’educació infantil, primària i ESO podran formalitzar la matrícula del 13 al 17 de juliol. En el cas del primer cicle d’educació infantil, serà entre el 17 i el 23 de juny. Els alumnes de batxillerat podran fer la matrícula del 8 al 14 de juliol –els pendents de l’avaluació de setembre, del 7 al 10 de setembre–. Els dels cicles de grau mitjà i grau superior d’FP i d’arts plàstiques i disseny, entre l’1 i el 7 de setembre.
Indignació de l’escola concertada
A banda, les cinc patronals de l’escola concertada, més les dues federacions d’associacions de famílies, van emetre ahir un comunicat conjunt en el qual expressen la seva “sorpresa i indignació” davant del fet que el Departament d’Educació ha exclós els seus centres del repartiment de material de protecció sanitari en el procés de preinscripció. “Fa menys d’un mes, precisament, l’escola concertada sol·licitava per carta al president de la Generalitat l’aplicació anàloga de les mesures previstes per a la Covid19 també als seus centres”, diu el comunicat, en el qual s’aclaraeix, que, malgrat no comptar amb aquest material, aquestes escoles, “com no podia ser d’una altra manera, garantiran l’acompliment de les normes dictades per les autoritats sanitàries”.
“L’escola concertada lamenta que els seus centres, que formen part del Servei d’Educació de Catalunya (escola pública i concertada sostinguda amb fons públics) i que davant aquesta crisi estan en la mateixa situació que els públics, no tinguin les mateixes disponibilitats ni els mitjans econòmics que els permetin fer front a la despesa que representarà la compra ingent de material sanitari -guants, hidrogels, mascaretes i d’altres- en el seus centres”, diu el comunicat. “Pensem, doncs, que és socialment necessari que aquesta cobertura també pugui aplicar-se als nostres docents i alumnes, així com al personal d’administració i serveis”, demanen.