Els sindicats de docents fa setmanes que expressen el seu malestar amb la gestió que està fent el Departament d’Educació sobre l’inici de curs, sobretot pel que fa a les ràtios. Consideren que els 8.000 professors i personal d’atenció educativa que s’han contractat són insuficients per aconseguir baixar-les, i acusen també la cúpula d’Educació de poc dialogant i falta de voluntat negociadora. El malestar és unànime, com es reflectia en el manifest publicat a finals d’agost per set sindicats per exigir unes ràtios de 10 alumnes per grup a infantil i 15 a la resta de nivells. Això no ha succeït, i ara dos d’aquests sindicats han decidit anar més enllà i convocar dos dies de vaga, mentre que la resta se n’ha desmarcat.
Els sindicats fa uns dies que van llançar una consulta als treballadors de l’ensenyament sobre la possibilitat de convocar aquesta vaga. Segons els resultats d’aquesta enquesta que ha difós la CGT, de les 27.100 respostes que es van rebre hi havia un empat tècnic entre el “sí a la vaga” (35,74%) i el “no” (35,99%), mentre que, a la pregunta sobre si estaries disposat a fer més d’un dia, el percentatge de “no” (42%) era força més alt que de “sí” (29,2%). En tots dos casos, la resta era “no sap/no contesta”. I hi havia una tercera pregunta, sobre si “trobes necessari fer aquest tipus de mobilitzacions”, i en aquest cas el sí era molt majoritari, amb un 56,4% de respostes (14,6% “no” i 28,9% “no sap”). ASPEPC i CGT han llegit en aquests resultats un aval a la convocatòria, i la resta han llegit el contrari. A banda de que cadascú ha fet consultes a la seva militància.
Reproduïm a continuació el decàleg de punts que ASPEPC i CGT “exigeixen” al Departament, l’incompliment dels quals seria el que justifica la convocatòria:
1) Limitació del nombre d’alumnes per aula, que permeti mantenir la distància de seguretat. El nombre d’alumnes per aula estarà definit en funció de la superfície de l’espai i amb un màxim en tots els casos de 10-15 a infantil i primària i de 20 a secundària. A escoles bressol; 5 per lactants, 9 per caminants i 15 per grans.
2) Contractació de nous docents i personal de suport proporcional a l’increment de grups que permetin seguir amb l’educació presencial amb grups més reduïts sense afectar l’atenció a la diversitat i les necessitats educatives especials i que permetin la correcta impartició del currículum per part del professorat especialista en cada matèria.
3) Provisió dels EPI’s necessaris per part del Departament d’Educació a tot els treballadors dels centres docents.
4) Permís retribuït no recuperable per a les treballadores i els treballadors amb menors al seu càrrec en situació d’espera de resultat de PCR, aïllament o quarantena.
5) Contractació de personal sanitari titulat (ATS, metge…), com a mínim un per centre, per vetllar la correcta aplicació de les mesures de prevenció i de detecció. El responsable COVID als centres ha de ser un sanitari, no un docent.
6) Habilitació de nous espais que permetin atendre la reducció del nombre d’alumnes per aula.
7) Establiment de protocols de seguretat i contingència pel que fa al personal sanitàriament vulnerable.
8) Inclusió de 10 minuts per ventilació de les aules a les sessions lectives.
9) Tancament de grups al primer contagi, i proves a tot el grup i docents. Tancament del centre al tercer contagi, i proves a tot el centre.
10) Establiment d’un protocol d’actuacions i sancions en cas de conductes que atemptin contra aquestes normes i posin en perill la salut d’altri.