Una ocasió única per admirar l’obra d’aquest artista sud-africà reconegut arreu del món pels seus dibuixos, pel·lícules, produccions de teatre i també d’òpera. La mostra exposa peces emblemàtiques de Kentridge com dibuixos i esbossos, tapissos de gran format, o la impactant instal·lació audiovisual More Sweetly Play the Dance, un espectacular fris en moviment de gairebé quaranta metres de llargada i vuit pantalles. També hi ha exposada la sèrie completa dels onze curtmetratges d’animació Drawings for Projection. El CCCB és el primer lloc a Europa on s’estrena la darrera pel·lícula de Kentridge, City Deep, que l’artista va acabar just durant el confinament.
Tècniques artístiques i reflexions de plena actualitat
A través de l’obra de William Kentridge podem acostar-nos i entendre una mica millor els canvis polítics radicals que ha viscut Sudàfrica al llarg de la seva història més recent. Situant-nos a Johannesburg, passarem per l’apartheid fins a les cicatrius que va deixar i encara marquen el present. Però les seves creacions també ens parlen de qüestions universals com la naturalesa de les relacions humanes, la memòria, la dominació i la culpa o la dissecció del poder.
Una representativa selecció de l’univers creatiu de Kentridge, en una mostra comissariada pel director d’exposicions de l’Eye Filmmuseum d’Amsterdam, Jaap Guldemond. Una oportunitat per treballar a infantil, primària i secundària diferents competències, tant artístiques, culturals, socials i ciutadanes com tecnològiques i digitals.
Amb aquesta mostra, el CCCB aprofundeix en l’obra i la trajectòria d’un creador polifacètic a través de la qual descobrirem diferents tècniques artístiques. Però a la vegada, també ens planteja reflexions sobre temes de plena actualitat. L’exposició ens aproxima als processos de segregació racial i altres reptes del postcolonialisme. A partir del cas concret de Sudàfrica, podem fer una mirada crítica sobre les zones de poder i els marges d’exclusió de les societats occidentals contemporànies.
Propostes pels centres educatius
Al voltant de l’exposició «William Kentridge. El que no està dibuixat» el museu del CCCB proposa als centres diferents opcions. Per una banda, trobem la visita, que pot ser per lliure, guiada i també comentada amb servei d’interpretació en llengua de signes. Per l’altre, també s’ofereix formació per a docents, i tallers i activitats presencials i online per als alumnes.
Per a l’educació primària
Per als cursos de primària s’ofereix la proposta «Color carn?» un taller d’autoretrat pictòric que farà reflexionar als nens i nenes sobre la identitat i la seva relació amb el color de la pell. Després de fer una breu visita a l’exposició de Kentridge, els participants poden fer-se un autorertrat i pintar-lo amb el color que més s’aproximi a la seva pell. Amb aquesta dinàmica es juga a trobar el color real de cadascú i a qüestionar l’anomenat color carn. En acabar s’obre un espai de debat i reflexió sobre la identitat i la seva relació amb el nostre color de pell.
Aquesta activitat es basa en el projecte Humanæ, una obra fotogràfica en progrés de l’artista Angélica Dass. Aquesta intenta documentar els veritables colors de la humanitat en lloc de les falses etiquetes «blanc», «vermell», «negre» i «groc», normalment associades amb la raça. Un projecte en constant evolució que busca demostrar que el que defineix a l’ésser humà és la seva singularitat i, per tant, la seva diversitat. En vam parlar també en un article publicat a l’Educa Barcelona.
Per a l’educació primària, secundària i cicles formatius
Cal destacar Bioscopi, tallers d’animació documental a través del qual els participants coneixen eines, recursos i exemples inspiradors d’aquest llenguatge audiovisual. Una fantàstica tècnica per a poder parlar del món que ens envolta creant imatges en moviment amb dibuixos o amb objectes, sense la necessitat d’haver d’enregistrar imatges reals. També és una excusa per explorar com pensem, com ens mostrem als altres, i com els altres ens veuen o quines idees compartim com a grup.
Aquest és nou projecte educatiu i creatiu del Departament de Mediació del CCCB, ideat per la directora d’art i d’animació Laura Ginés i l’il·lustrador i animador Pepon Meneses. I que està inspirat en les obres d’animació documental que es poden veure a l’exposició de William Kentridge.
Les pel·lícules d’animació del Bioscopi es poden realitzar presencialment al CCCB, ja sigui en tallers en família o en grups escolars de secundària/cicles formatius que ho sol·licitin al Servei Educatiu seducatiu@cccb.org.
Des de l’escola o des de casa
Davant la situació actual, en què potser no totes les escoles poden i volen fer sortides fora del centre o just tenen el grup confinat, el CCCB ha creat una plataforma per poder fer aquesta activitat de forma autònoma.
Els autorelats animats es poden crear en tres modalitats diferents: de manera individual, en parella o en grup. Al web bioscopi.cccb.org s’expliquen les diferents opcions per fer les peces d’animació i se’n donen exemples, recursos i pautes (des de com plantejar un guió fins a com enregistrar les pel·lícules), perquè el procés de creació de les pel·lícules sigui divertit, amè i accessible a tothom. Cal tenir en compte que totes les peces audiovisuals han de tenir una durada màxima de 30 segons.
Monòleg – realitzat per una persona
En aquesta activitat els nens i nenes faran un dibuix animat digital amb un espiell de cartolina per tal de veure com l’animació no és només una eina per a la fantasia i la ficció, sinó que també ens pot permetre descobrir la realitat, i fins i tot a nosaltres mateixos!
Recomanat a partir de 7 anys.
Diàleg – realitzat per a dues persones
Es tracta de crear un retrat animat que fusiona els dos participants: un rostre s’anirà transformant fins que es converteixi en l’altre, i viceversa. Es comença dibuixant al company o companya. Després es creen uns dibuixos intermedis a quatre mans per poder animar aquesta seqüència a través d’una aplicació. Aquest retrat parlarà de com es veuen els dos participants a sí mateixos i de com els veuen els altres.
Recomanat a partir de 7 anys.
Col·loqui – realitzat per un grup de persones
Es tracta de fer un retrat animat en grup a partir d’una idea que uneixi a tots els participants. Aquí construiran unes siluetes a partir de retalls, i les animaran amb una app. Així, es mouran a mesura que relaten aquesta idea, part de la seva identitat col·lectiva.
Recomanat a partir de 12 anys.
Amb la suma de totes les pel·lícules animades que es facin, tan presencialment com de forma online, s’anirà formant una biografia animada i col·lectiva de la ciutat o territori, a partir de les memòries, els relats passats i presents, els records i desitjos futurs de tots els participants. Aquesta pel·lícula col·lectiva ja es pot veure en tot moment al web bioscopi.cccb.org.