“Hi ha una davallada de població, però mantenim el nombre de grups. Tindrem menys alumnes, més mestres i més centres educatius”. Amb aquestes paraules, el conseller d’Educació i president del Consorci d’Educació de Barcelona, Josep Gonzàlez-Cambray, ha presentat aquest matí les grans xifres del curs 2021/22 a la ciutat de Barcelona. En total, 173.928 alumnes, que són 5.646 que els que hi havia l’any passat. La davallada afecta totes les etapes si bé, en termes relatius, on més es nota és a 2n cicle d’educació infantil (on es passa de 38.523 alumnes a 36.252) i en especial a P3, un curs que suma una caiguda de 900 alumnes (de 12.172 a 11.271).
Gràcies a això, segons informa el Consorci, aquest curs a P3 el 75% dels grups tindran una ràtio inferior a 25 alumnes. Del total de 313 grups, només 78 mantenen els 25, mentre que, dels 235 restants, n’hi ha 140 amb grups per sota dels 22 alumnes, 44 amb 22, 33 amb 23 i 18 amb 24. També als altres cursos d’infantil, a primària i a secundària hi haurà més grups que no arribaran a omplir-se. En el cas de l’ESO, el 55% dels grups tindran una ràtio inferior a 30, mentre que un 6,25% supera aquesta ràtio i la resta la compleix. En els centres on s’havia previst una reducció de capacitat (una mesura per lluitar contra la segregació escolar) s’ha aconseguit mantenir.
La presentació d’aquest matí s’ha fet al nou Institut Escola Sicília, un dels centres que fins al curs passat pertanyien a una congregació religiosa i que han passat a la xarxa pública. Aquest any s’incorporen 4 centres, tots ells de la Fundació Escola Vicenciana, que se sumen al que ja es va incorporar el curs passat. En total, el nombre de centres educatius en què s’imparteixen ensenyaments obligatoris a la ciutat són 444, dels quals 241 són públics i 168 concertats. Pel que fa al personal, hi ha 295 professionals més, dels quals 239 són docents i la resta professionals de suport educatiu i d’administració. El total de professionals és de 11.586 persones, inclosos els 484 reforços covid (11 més que el curs passat).
Entre les bones notícies, també aquest curs obrirà les portes l’Institut Angeleta Ferrer (un equipament al barri de Fort Pienc que estava planificat des de fa una eternitat), mentre que l’Escola La Maquinista, després d’anys i panys en mòduls prefabricats, estrenarà finalment un edifici definitiu. A banda de l’Institut Angeleta Ferrer, Barcelona estrena un altre centre educatiu aquest curs: l’Institut dels Aliments, que està situat a Mercabarna.
Redistribució de l’alumnat vulnerable
Pel que fa a la lluita contra la segregació, la millora en la detecció d’alumnat amb necessitats educatives de tipus A (discapacitat) i B (context social), i la política de reserva de places, ha permès una millora en la distribució d’aquest alumnat vulnerable. Segons informa el Consorci, “de les 29 zones d’escolarització un total de 17 estan equilibrades, és a dir, el percentatge de l’alumnat que va a la pública i la concertada és el mateix que l’alumnat vulnerable que cursa els seus estudis a l’escola pública i la concertada a l’escola pública i la concertada. Seguint aquest criteri, trobem 6 zones que tenen un lleuger desequilibri i encara es mantenen 6 zones amb desequilibri (superior al 10%)”. Amb tot, agafant només les dades de l’ESO, el desequilibri es troba a 11 zones i el “lleuger desequilibri” a 7 més.
Durant la roda de premsa d’aquest matí també s’han explicat que el 93,5% dels centres de secundària públics de la ciutat oferiran el servei de menjador tots els dies, i que per tant els alumnes que gaudeixen de beca menjador podran dinar cada dia al centre i no dos dies, com passava fins ara. Amb aquesta mesura, el Consorci vol afavorir que l’alumnat es pugui quedar a les tardes a fer activitat lectiva o extraescolar, en sintonia amb el que ja venien fent des de fa diversos cursos els centres de secundària públics de màxima o alta complexitat que formen part del programa Institut a temps complet.
Pel que fa a l’FP, l’única etapa on creix (i de forma considerable) l’alumnat, Barcelona s’ha sumat a l’increment de l’oferta per donar resposta a l’alta demanda. Així, sobretot ha augmentat la demanda a PFI (un 56%, amb 419 preinscripcions més), però també de manera substancial a cicles de grau mitjà (27%, amb 2.035 preinscripcions més) i grau superior (22%, 2.690 presincripcions més. Per tot plegat, aquest setembre s’han creat 11 grups nous de grau mitjà i s’ha ampliat la capacitat de 115 cicles oferts en centres públics, de manera que Barcelona aporta 827 a l’oferta extraordinària de 6.538 noves places d’FP anunciada dimecres passat pel conseller Gonzàlez-Cambray.