El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha declarat ferma la sentència que imposa un 25% de classes en castellà a les escoles catalanes i ha donat un termini de deu dies a la Generalitat perquè comenci a aplicar-la, amb un màxim de dos mesos per a donar-li compliment. El conseller Gonzàlez-Cambray ja ha reaccionat a la notícia i li ha restat importància. “Ja sabíem que això passaria en algun moment, perquè forma part del procediment que el TSJC ens comuniqui que el Tribunal Suprem no ha acceptat el recurs de casació”, ha comentat.
El fet que la comunicació de la lletrada de la sala contenciosa del TSJC doni 10 dies a la Generalitat per aplicar la sentència també forma part de les rutines judicials. De fet, durant aquests deu dies l’administració catalana només hauria de notificar al tribunal quin és l’organisme responsable de donar compliment a la sentència. I, d’acord amb la llei contenciosa, té dos mesos per comunicar al tribunal com pensa aplicar la sentència, durant els quals pot demanar aclariments. El termini, doncs, acaba el 20 de març. Un cop transcorregut aquest termini, el Ministeri d’Educació, que va ser la part que va instar el procediment, pot instar l’execució forçosa de la sentència. No està tan clar que ho puguin fer altres parts que se sentin agreujades per la no aplicació, o per la forma com s’hagi decidit aplicar.
La sentència del TSJC, de desembre de 2020, ordena a la Generalitat que garanteixi la forma que el castellà sigui llengua vehicular en un 25% de les matèries per a tots els alumnes, després de constatar que el seu ús és “residual” i que aquest percentatge només el compleixen el 2% d’escoles. Des de que es va conèixer, la Generalitat ha insistit que no admetrà canvis en el sistema d’immersió lingüística de Catalunya, sinó tot el contrari, que aplicarà la Llei d’Educació de Catalunya (declarada constitucional en el seu dia) i mobilitzarà els inspectors perquè controlin que es compleix el model educatiu i s’imparteixen en català totes les classes previstes.