L’esquerda que separa la part social de la institucional a la comunitat educativa sembla que es va fent més gran cada dia que passa. A la vaga de cinc dies convocada pels sindicats de l’educació pública fa tres setmanes s’hi van sumar la setmana passada els de la concertada amb dos dies de vaga, i ahir ho van fer els del personal laboral (educadores, TEI, TIS, fisioterapeutes, administratives, cuineres, netejadores…) amb un. Dimarts 15 coincideixen totes aquestes convocatòries, per la qual cosa cal suposar que, si més no aquell dia, el seguiment serà alt. Pel matí hi ha convocada una manifestació a Barcelona que partirà dels Jardinets de Gràcia i es dirigirà al Departament d’Educació. Se suposa que serà la més nombrosa de totes les que s’han convocat els dies posteriors, a Barcelona i altres ciutats catalanes.
Ahir a la tarda es va reunir el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), en el qual es troben alguns dels principals sindicats del sector amb altres entitats representatives de mestres, famílies i estudiants. Segons han explicat a aquest diari algunes fonts, malgrat els dubtes d’algunes de les entitats a secundar una protesta que comporta la pèrdua de cinc jornades lectives, finalment el MUCE donarà suport a la vaga i avui ho farà públic.
A banda, tota aquesta agitació també ha fet revifar el moviment Assemblea Groga, nascut fa una mica més de deu anys per protestar contra les retallades. En un comunicat, l’Assemblea Groga reconeix que portava temps de poca activitat, però que “els atacs del conseller Cambray ens han donat força per realçar-nos”. Així, l’Assemblea dona suport a la vaga dels dies 15, 16, 17, 29 i 30, i també a la del 23 pel tema del català que només convoquen dos sindicats, i insisteix (com de fet fan tots els sindicats) que la modificació del calendari escolar no n’és el principal motiu, sinó que és la suma d’aquest fet amb la reforma del currículum, la no reversió de les retallades i l’incompliment d’arribar al 6% del PIB d’inversió en educació.
Iniciatives al Baix Penedès i Maresme
Aquests dies, les diferents assemblees territorials s’estan reunint virtualment per mobilitzar-se. Entre les propostes, la que segurament ha cridat més l’atenció ha sorgit d’un claustre d’un institut del Baix Penedès, que ha decidit “proposar a tots els centres educatius de Catalunya no entrar les notes de la segona avaluació ni lliurar informes de qualificacions (abans anomenats butlletins de notes)”. No és una proposta de l’Assemblea Groga, però l’ha penjada al seu web.
D’acord amb les fonts consultades per aquest diari, aquesta iniciativa, que s’inspira en les vagues educatives dels anys vuitanta, només es durà a terme si s’hi sumen un nombre considerable de centres educatius, i això no es podrà valorar fins d’aquí a uns dies. Altres fonts asseguren que des del mateix moviment vaguista s’ha fet arribar als promotors d’aquesta idea la seva inconveniència, ja que, segons opinen, només aportaria descrèdit al professorat davant l’opinió pública.
Una altra iniciativa ha tingut lloc al Maresme. Els directors d’una trentena d’instituts públics han enviat una carta al director del SSTT de Vallès Oriental-Maresme exposant-li tots els problemes que enfronten, derivats de la pandèmia i ara també de l’increment dels preus de l’energia a causa de la guerra d’Ucraïna, als quals s’afegeix els maldecaps generats pels canvis en el calendari i el currículum, i altres incògnites, com la obligatorietat del títol C2 de català pels docents o l’eventual responsabilitat de les direccions pel que fa a la sentència del 25%.
Sobre el calendari, escriuen els directors que no veuen com podran avançar la programació del curs 2022/23 al juny quan coincideix la realització de proves finals extraordinàries amb la presència física d’alumnes al centre, ni creuen que sigui possible comptar amb el professorat nouvingut abans de l’1 de setembre encara que el nomenament es faci al juliol, i també demanen que s’avanci les dates de matrícula de batxillerat i cicles formatius (a mitjans i finals de juliol respectivament) per donar temps a tots els tràmits administratius que venen després. “Creiem que estem en un punt de desconnexió que no havíem viscut mai abans i reclamem que se’ns escolti i se’ns proporcionin solucions”, acaba la carta, que ja porta un miler de descàrregues, segons expliquen fonts de l’Assemblea Groga, i que s’està replicant a altres serveis territorials.