La vaga dels dies 17 de maig i 2 de juny serà de 08h a 10h del matí, i després de l’aturada els professors tornaran a la seva activitat en els centres educatius, mentre que pls dies 25 de maig i 9 de juny es convoca vaga de tot el dia. Segons informa l’Agència Efe, així ho han anunciat de manera unitària aquest dijous els sindicats Ustec, CCOO, UGT, Intersindical-CSC, Sindicat de Professors de Secundària, CGT i USOC, després de registrar davant la conselleria d’Empresa i Treball el preavís de convocatòria de les 2 jornades de vaga parcial i les 2 de vaga total.
Amb aquestes noves mobilitzacions, els sindicats han dit que “esperen pressionar la Conselleria d’Educació” per aconseguir una “negociació real” que reverteixi les retallades que el col·lectiu docent acumula des de l’any 2010, alhora que han afirmat que “no descarten accions més contundents abans d’acabar el curs”. Abans, el dia 14, alguns d’aquests sindicats juntament amb el SEPC i l’Affac han convocat una manifestació a Barcelona “en defensa de l’educació pública”.
En declaracions als mitjans després de registrar el preavís de vaga, Iolanda Segura, la portaveu nacional del sindicat Ustec, que és el majoritari entre els docents de l’educació pública, ha denunciat que “fins ara la conselleria no ha mostrat voluntat negociadora”. Així mateix, ha afirmat que “no acceptem que ens vulguin dividir”, en al·lusió a l’oferta del Departament de tornar a les 23 hores lectives a primària a partir del pròxim curs i a les 18 a secundària a partir del curs 2023-24, mentre els sindicats exigeixen que la baixada de l’hora lectiva comenci el pròxim curs per a totes dues etapes.
“Mantenim la unitat sindical”
La portaveu d’Ustec també ha afirmat que els professors “estem cada vegada més organitzats en els centres i en el territori”, per la qual cosa “mantenim la unitat sindical i no pararem fins a tenir una agenda clara de reversió de les retallades”, ja que “és de justícia després de 10 anys i d’afrontar una pandèmia”.
En referència a les crítiques del conseller d’educació dirigides als sindicats, Segura ha dit que “no podem admetre que es criminalitzi als professionals de l’educació acusant-los de violents o que es digui que no pensem en l’alumnat”, ja que “les nostres demandes reverteixen directament en la qualitat educativa”.
Entre les reivindicacions que els sindicats tornaran a treure al carrer abans d’acabar el curs es troben una proposta de calendarització per començar a revertir les retallades que el col·lectiu arrossega des de 2010, a més de la retirada de l’ordre de calendari escolar del pròxim curs, amb el qual s’avança una setmana l’inici de classes en el cas d’infantil i primària i tres dies en el cas de secundària.
Els sindicats també reclamen l’estabilització del personal interí i laboral, que la conselleria assumeixi la responsabilitat en la defensa de la immersió lingüística en català, una formació professional de qualitat amb equiparació salarial per als professors i la retirada del decret de plantilles.
El Departament: “Ja ho estem fent”
Al respecte, Dolors Collell, directora general de Professorat, ha convocat d’urgència la premsa per insistir que “ja estem fent la reversió de retallades” (amb mesures com la reducció de ràtios a I3, la gratuïtat a I2, el desplegament del decret d’admissió, l’increment de l’oferta d’FP) i s’estan millorant les condicions laborals dels docents, amb mesures com l’eliminació dels terços de jornada. Pel que fa a la resta de peticions, ha tornat a explicar que s’ha calendaritzat tot, però que pel seu impacte econòmic “tot de cop no ho podem fer”.
A banda, com ja va explicar fa uns dies, tant el calendari com l’adjudicació de plantilles als centres ja està tancat, per la qual cosa ha assegurat que per al curs 2022/23 no hi haurà reversió d’hora lectiva ni a primària ni a secundària i que es començarà segons estava previst. Collell també ha tornat a lamentar que els sindicats “no participin a les meses sectorials, en porten 7 de convocades a les quals no han assistit”.