Dimecres 25 i dijous 26 de gener hi haurà vaga a l’ensenyament públic. L’ha anunciat avui el sindicat Ustec, el qual espera que s’hi sumin altres sindicats abans que arribi aquesta data. De fet, la CGT també ha anunciat que està consultant les seves bases sobre la convocatòria d’una vaga durant la darrera setmana de gener, mentre que la resta de sindicats de moment no s’ha pronunciat. Les dates s’han triat perquè ja hi ha una vaga de metges i infermeres convocada aquells dies, i per això des d’Ustec esperen que es pugui convertir en dues jornades de mobilització en defensa dels serveis públics.
La portaveu nacional d’Ustec, Iolanda Segura, i el responsable d’Acció Sindical, Andreu Mumbrú, han explicat punt per punt tots els motius pels quals consideren que cal reprendre les mobilitzacions, que es van aturar a començaments de setembre després de l’acord al qual van arribar els sindicats i el Departament per la reversió d’una hora lectiva tant a infantil i primària (on es passarà de 24 a 23 hores lectives a partir del gener) com a secundària (de 19 a 18 hores).
El primer estadi
Entre les “propostes de mínims” a les quals afirmen que el Departament no està donant resposta figura, en primer lloc, el retorn als estadis de sis anys a partir d’aquest any 2023 i el reconeixement de deute per tots els diners que s’han deixat de pagar d’ença que, arran de les retallades, el primer sexenni es va situar en 9 anys. També es demana una actualització del conveni del personal d’atenció educativa, ja que “actualment tothom està treballant amb una categoria inferior a la que li correspon”, així com reforçar i consolidar aquestes plantilles.
La directora general de Professorat, Dolors Collell, ha convocat els mitjans aquest mateix matí per explicar que des del setembre s’han fet 13 meses sectorials i 4 comissions tècniques, amb un bon clima de negociació i que s’estan avançant i acostant postures, tant pel que fa als estadis com a la reducció de dues hores lectives per als més grans de 55 anys, per la qual cosa “no entenem aquesta convocatòria i creiem que la ciutadania tampoc l’entendrà”. Collell ha recordat que al gener, amb la incorporació de 3.566 professionals més, el sistema comptarà amb “més docents que mai i una ràtio més baixa que mai”. “La major part de les reivindicacions estan assolides en un any i mig, ara no creiem que sigui bo pel món educatiu tornar al clima de polarització”, ha afirmat al directora general.
La qüestió del calendari
Entre les reivindicaicons de mínim, Ustec també hi inclou la retirada del calendari escolar, és a dir, la no repetició de l’avançament que s’ha fet aquest curs, ja que, segons els portaveus del sindicat, ha estat una “estratègia de màrqueting” fallida, ja que pels centres ha estat un “desgavell sense cap fonament pedagògic” i als alumnes no els ha aportat res. “Hem fet una consulta als centres i el 75% considera que l’avançament del calendari ha estat negatiu”, ha explicat Segura, segons la qual “la gestió de les tardes de setembre ha estat una nova externalització mancada de qualitat, que només ha aportat més precarietat”. La Ustec defensa que cal “blidar el juliol com a mes de formació del professorat i deixar uns dies de setembre per a la planificació del curs”.
La llista de queixes i retrets al Departament és molt més àmplia. Els portaveus del sindicat majoritari en l’ensenyament públic han criticat la forma com s’està duent a terme la reducció horària, ja que hi ha hagut “caos en els nomenaments”; també han lamentat la “falta d’autocrítica” en la caiguda dels resultats dels alumnes en les proves de competències bàsiques i el fet que, segons ells, s’estiguin carregant les culpes sobre el professorat; han acusat al Departament de “menysteniment total i absolut” perquè no els ha volgut detallar el pressupost de 2023; i novament han tornat a demanar la derogació del decret de plantilles, o si més no que s’eliminin les entrevistes personals, ja que “això genera conductes caciquils i autoritàries”.
Poder adquisitiu
A totes aquestes reivindicacions s’hi suma una de nova, relacionada amb la inflació. Ustec denuncia que en els últims 20 anys els professors de l’ensenyament públic han sofert una “pèrduda de poder adquisitiu desbocada”, i que, en la mesura que cada cop es demana al professorat que faci més tasques “això s’ha de veure compensat per la via de la dignificació dels salaris”. En el cas del personal d’atenció educativa, aquesta actualització de salaris s’ha de fer en el marc de la negociació del conveni, han explicat.
En el cas del professorat tècnic d’FP, reclamen que el que no tingui una carrera universitària, i per tant no pugui integrar-se al cos de secundària (que és el que possibilita la nova Llei d’FP), disposi de complements salarials per cobrar el mateix. Segons afirmen, la proposta del Departament és que aquest personal faci un grau universitari.
El sindicat també ha criticat els processos d’estabilització de les plantilles, un altre aspecte que, segons Collell, encara està en tràmit. Per Ustec, la inestabilitat és especialment greu en el cas del personal laboral, i han posat d’exemple el cas de 69 TEI (tècniques d’educació infantil) que s’han quedat sense plaça en el recent concurs-oposició malgrat que feia més de 10 anys que treballaven en un centre públic, i per això inclouen entre les seves línies vermelles “un pacte d’estabilitat perquè cap persona en abús de temporalitat perdi la feina”.
1 comentari
Antes que nada Feliz Navidad y próspero año nuevo.
Si alguien considera que es un lenguaje NO inclusivo, como se tratan estas fechas, quizá se lo tenga que hacer mirar.
O yo al igual si mucha gente lo ve diferente que mi postura.
Ahora empezando con lenguaje de vamos que nos lo quitan de las manos:
1.- La situación económica es mala, el tema de la deuda, la economía pero también decir que si la ciudadania NO entiende que se haga huelga, desde la profesión NO se entiende que los recortes, “retalladas” para mi hachazos hace más de una década que se arrastan. Vinieron de un día para otro y sine die, es la sensación que da, no se piensan revertir sin sangre, sudor y lágrimas.
2.- Sin huelgas, presión para cerrar carpetas y acuerdos ¿Para cuando los acuerdos? El tan buen entente que la Directora General de Professorat, Sra. Colell indica (bien no ella el artículo) que se han celebrado 13 reuniones y 4 mesas técnicas. Me pregunto ¿Acuerdos materializados? ¿Calendario de aplicación?
3.- Creo que muchas personas, no lo dicen en redes sociales (Telegrams, Facebooks, Instagrams, etc…) pero no entendieron lo de en enero reducir una hora. Y con todo “l’enrenou de l’algoritme” en los nuevos nomenaments, aún menos.
4.- Este próximo año hay elecciones sindicales, y aquí cada formación sindical, sea de clase, sea corporativa, sea de ámbito strictu sensu català, sea que sin hacer nada por la corriente imperante social pro-independència (veremos si aguantan el tirón o todo queda en un bluff) hay que diferenciarse, porqué si ya de perse vota poca gente (hasta las últimas almenos) pues eso, si todos van con un mismo mensaje, malament rai.
Desde estudios de la pérdida de poder adquisitivo que otros han pactado, hasta el tema de las OPE’S y quien no saque plaza a la rue sin apenas indemnización (ofertes públiques d’establització i oposicions “lights”) son polémicas vigentes y redundantes.
5.- Dicho lo anterior, esperemos que no se rompa la unidad de acción. Pero si no posiblemente los segundos pierdan votos y los sextos se vuelvan casi invisibles, aunque esten en las negociaciones porque fuera de este sector obtengan representantes.
6.- En las redes no se ve eso de “Que arda Troya”. Nos tienen entretenidos: que si CM, concurs de mèrits, que si CT concurs de trasllats, que si oposición sin práctica y defendiendo la unidad solo, etc… Indefinida no saldrá: el confort térmico o de cualquier tipo que impera en la profesión (ja s’ho faran, bon vent i barca nova, fer vaga és regalar diners) o (uis que la Direcció no conegui el meu ideari, no dir ni res als Claustre – me es igual la razón miedo, no significarse, pasar desapercibido, buen horario, buenos grupos, que me vean como amiga o amigo). O hay que ser ciertamente presuntuos@, ignorante/a, que en tres días de huelga la Administración echará su brazo a torcer.
7.- Ciertamente, igual les pasa factura o igual no, en las elecciones municipales de 2023. Lo único bueno que el Conseller Gonzàlez-Cambray al ser un Govern dèbil, igual ahora según discurran los acontecimientos, no cierren filas ni el President ni otros miembros de ERC o del Govern.
8.- Estamos a mitad de legislatura de las elecciones para la Generalitat de Catalunya, que si no pasa nada son en 2025 y el Govern en minoria haciendo equilibrios para obtener acuerdos con los que aprobar los presupuestos. Eso puede ser una baza o no, dependen como la jueguen los partidos con los que llegar a acuerdos.
9.- Se juegan más los sindicatos, en plural, no USTEC-STE’S porque la capacidad d’empassar-nos tot, de tragar con todo, pues eso. Si ahora nos dijeran que hemos de ir a cobrar la nómina a Pont de Suert, a las 5 de la madrugada en ropa interior, en pleno invierno, nos quejariamos, ruido en redes, división de opiniones en relación al árbol genealógico pero el 99% peregrinaría. Con ello quiero decir que la apatia, el hastio, pasotismo, sobrevivir, está imbricado en muchos centros y que a mucha gente, compañeros y compañeras les da igual, tengan o no plan B, les queden 25 años para jubilarse o ahora el próximo año, porque el beneficio es para todos pero el coste es solo de quien hace huelga.
Se pueden hacer muchas acciones fuera de horario laboral, sin coste económico directo para los profesionales pero vete a saber si no se proponen o si se proponen por miedo no se asumen.
10.- Mucha gente no tiene memoria o es nueva en el sistema, pero si nadie lo remedia y no hay unidad sindical – que tengo mis dudas de aún yendo todos a una – los medios de comunicación minimizarán su seguimiento a la par de criminalizar al colectivo, que parece ser que no se considera importante o pilar del bienestar social la educación. Así como en sanidad hay menos dudas o no las hay, en educación proyección absurda como comenté antes.