L’Escola Mare de Déu de la Soledat, ubicada al districte barceloní de Sant Andreu, s’integrarà a la xarxa pública el curs 2023-2024 i es dirà Escola Segre. El centre té una única línia amb 206 alumnes matriculats que inclou les etapes de segon cicle d’educació infantil i primària, amb 51 i 155 alumnes, respectivament.
L’escola està situada en unes instal·lacions propietat de la Fundació Mare de Déu de la Soledat, que ha arribat a un acord amb el Consorci d’Educació per al lloguer de l’espai.
Es tracta del vuitè centre concertat de Barcelona que fa un canvi de titularitat des que es va aprovar el decret llei 10/2019 del 28 de maig, que permet augmentar l’oferta de places en una zona educativa amb creixent demanda d’escola pública.
Juntament amb l’Escola Segre, passarà a ser un centre públic el curs 2023-24 l’Institut Escola Sant Felip Neri. El curs 2020-21 ho va fer el Col·legi Immaculada Concepció, ara Institut Escola Eixample, el 2021-2022 va passar el mateix amb quatre escoles de la Fundació Vicenciana, i el 2022-23 l’Institut Escola Projecte.
L’anunci públic de la incorporació de l’Escola Segre per al curs vinent la van fer el conseller d’Educació i president del Consorci d’Educació de Barcelona, Josep Gonzàlez-Cambray; el tinent d’alcalde de Cultura i Educació de l’Ajuntament i vicepresident del Consorci d’Educació de Barcelona, Jordi Martí,i la responsable de comunicació de les Salesianes, Marta Tutusaus.
Necessitats educatives de la zona
Per aplicar el decret que permet integrar centres educatius a la xarxa pública s’han de complir dos requisits inicials: que hi hagi una proposta per part del centre i que l’oferta doni resposta a les necessitats educatives de la zona.
La caiguda de l’alumnat els últims anys, a causa de la baixada de la natalitat i de l’increment de la demanda de l’escola pública, ha motivat la decisió del centre.
No tots els centres concertats que han de tancar poden incorporar-se a la xarxa pública. Recentment, s’ha conegut que l’Escola Nostra Senyora del Carme, al districte de Sants-Montjuïc, cessarà la seva activitat i no continuarà el curs vinent a causa de la pèrdua d’alumnat, que haurà de ser reubicat.
Pel que fa a la futura Escola Segre, el maig del 2021, l’Instituto de las Hijas de Maria Auxiliadora va sol·licitar formalment la integració de l’Escola Mare de Déu de la Soledat a la xarxa de centres públics. Es va fer l’estudi sobre les necessitats d’escolarització del districte de Sant Andreu i es va certificar que donaria resposta a la demanda de places públiques de l’àrea en els darrers anys.
El centre educatiu té un solar de 7.485 metres quadrats distribuïts en dos edificis, amb planta baixa i dues plantes, respectivament, i estan envoltats de pistes esportives i zona enjardinada. La superfície construïda és de 2.346 metres quadrats i el pati té un espai de 6.500 metres quadrats.
Segons les previsions, se substituirà el mobiliari i hi haurà actuacions en matèria de seguretat i evacuació d’edificis que costarà 680.000 euros que seran finançats per l’Ajuntament de Barcelona i la Conselleria d’Educació.
Història
L’Escola Mare de Déu de la Soledat va néixer l’any 1950 a Sant Andreu quan el patronat de la Fundació Mare de Déu de la Soledat signa un conveni amb Hijas de Maria Auxiliadora perquè es facin càrrec de l’escola i del centre juvenil. En els seus inicis va tenir com a principal finalitat l’ensenyament a joves obreres i la creació i desenvolupament d’una escola professional femenina.
L’escola va funcionar com a taller d’enquadernació i també de costura i confecció; treballant més endavant també amb fusta i pintura. L’any 1969 es van haver de traslladar d’edifici per uns problemes arquitectònics i entre el 1971 i el 1974 van construir els dos pavellons de què consta el centre educatiu en l’actualitat.