L’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura (Acellec) alerta que hi ha una caiguda aproximada del 20% d’alumnes que aquest curs no s’han apuntat a les colònies escolars, en comparació amb l’any anterior, a causa de les dificultats econòmiques de les famílies.
Si bé el nombre de reserves es manté similar, el percentatge de persones apuntades és menor. El gerent de l’Acellec, Pep Montes, indica que “el lleure continua sent percebut com una cosa necessària i interessant, i les famílies ho valoren. El problema és que en cadascuna de les reserves hi ha menys usuaris. L’activitat es manté, però la situació pot ser greu perquè la despesa és la mateixa si hi ha un 15% o un 20% menys d’inscrits i el marge econòmic per sostenir aquesta activitat es redueix o desapareix”.
“Entenem que això passa perquè les famílies tenen unes dificultats econòmiques que abans de la pandèmia no es produïen”, afegeix. Des d’Acellec, argumenten que les prioritats de les famílies són unes altres, ja que han de fer front a diferents despeses i decideixen prescindir d’algunes.
Efectes de la covid
El curs 2021-22 es va recuperar el nivell del 2019, abans de la pandèmia, i va haver-hi un increment aproximat del 10% de mitjana. “El que ens va semblar era que, després de dos anys de pandèmia, hi havia ganes i necessitat”, explica Montes. En canvi, les previsions per a aquest curs parlen d’una davallada mitjana del 20%, en funció de la casa de colònies.
L’Acellec havia notat anteriorment una reculada en les colònies escolars per diversos motius. A més de les raons econòmiques, hi ha una desafecció d’una part del professorat per anar a aquest tipus d’activitat per la responsabilitat que suposa estar al càrrec de tantes persones menors d’edat. A més, se sumen dificultats de tipus sindical i laboral perquè no hi ha un sistema de compensació, quan implica una sobrecàrrega de feina.
Per això, la recuperació després de la covid va sorprendre a les cases de colònies: “No ens ho esperàvem”, reconeix Montes. “Ho atribuïm a què han estat dos anys molt durs i que hi havia la necessitat i les ganes de sortir, que els infants poguessin voltar, que els donés l’aire”.
Els mesos de primavera són els més forts
La complicació l’han trobada en aquest curs, quan les reserves es consoliden, però hi ha menys alumnat inscrit a aquestes activitats voluntàries: “Si es manté la reserva, però baixa el nombre d’inscrits, hi ha un efecte: la sostenibilitat econòmica de l’activitat es posarà en risc”.
Els moments àlgids de les cases de colònies escolars són el mes de novembre i durant la primavera, entre abril i juny. “Que hi hagi colònies vol dir que la instal·lació està oberta i això val diners. És possible que no surti a compte. Les empreses intenten agrupar els grups, per tal de no obrir i tancar, i tornar a obrir i tancar, perquè la gestió laboral i els costos de manteniment es multipliquen”.
En línies generals, les reserves a les cases de colònies es fan amb molts mesos d’antelació, fins i tot des del curs anterior, però el nombre de persones exactes que aniran no se sap fins que s’acosten les dates, fins i tot una o dues setmanes abans. Si se supera el 50%, l’activitat es fa, i això és el que està passant en nombrosos casos, tot i que no sempre surt rendible.
Per a Montes, “si és conjuntural i només passa aquesta temporada, quedarà en un ensurt, però si no és així, la situació és complicada”. El gerent recorda que, arran de la covid, les empreses van demanar crèdits financers que ara han de tornar, de manera que s’acumulen diversos factors negatius si no remunten.
Esforç logístic
Un altre element que les cases de colònies van notar a finals de l’any passat va ser l’augment del preu del carburant. Les famílies, a més de menjar, pernoctació i activitat, han de pagar a l’empresa de transport el cost de l’autocar, i això es va encarir fins al punt que, per compensar, hi havia cases de colònies que oferien entrar a mitja tarda i no al migdia per estalviar un àpat, o bé marxar abans de dinar pel mateix motiu. Segons els càlculs d’Acellec, el preu per àpat seria d’uns 10 euros per persona.
Pel que fa al conjunt de les colònies, “un preu mitjà podria oscil·lar entre 50-70 euros la nit. Això inclou pernoctació, manutenció, activitats i monitors. Varia amunt o avall segons si és temporada alta (a partir d’ara) o baixa (febrer-març), i si són dos dies (una nit) o tres dies (dues nits). Com més llarga sigui la colònia més barata surt per dia-nit. Les més barates podrien arribar a 35 euros nit, però això ja implica posar molt en risc la qualitat”, explica Montes. “Som una activitat valorada, però es desconeixen les interioritats de la gestió i l’esforç logístic per tirar-la endavant”.