Aquest dimecres Esther Niubó tanca la confecció del seu equip amb els dos últims nomenaments: Ricard Coma i Gemma Verdés. Juntament amb aquesta renovació de tots els alts càrrecs, el Departament incorpora altres novetats: la principal és la creació de la nova secretaria d’FP, i el fet que l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya passarà a restar-ne adscrita. L’altra és el canvi de nom de la Secretaria de Polítiques Educatives, que a partir d’ara s’anomena Secretaria de Millora Educativa, en resposta, diu el Departament, “als darrers resultats de les proves d’avaluació del sistema educatiu”.
Aquest és el nou “qui és qui” del Departament d’Educació i FP:
Teresa Sambola, secretària general
Sambola (Barcelona, 1962) és llicenciada en Ciències de l’Educació per la UB i té un màster en funció pública per Esade. Els últims anys ha coordinat les àrees d’educació i d’esports de la Diputació de Barcelona. Abans havia treballat com a cap de serveis d’educació als ajuntaments de L’Hospitalet i de Viladecans, i també ha format part durant anys de diverses comissions de treball de l’àmbit social a la Federació de Municipis de Catalunya. També va ser membre de la Comissió d’estudi sobre la lluita contra la segregació escolar en contextos de segregació residencial del Síndic de Greuges; així com de la Comissió de Seguiment del Pacte Nacional per a l’Educació. A més, ha col·laborat en diverses publicacions relaciones amb el sector educatiu, i com a ponent en congressos i jornades educatives.
Pepín Beltran Bertomeu, secretària de Millores Educatives
Beltran (Tortosa, 1949) és diplomada en professorat d’EGB i llicenciada en Filosofia i Lletres i Ciències de l’Educació. Ha treballat com a professora de català a l’EGB i l’ensenyament secundari, ha estat directora d’escola i d’institut, i també ha estat molts anys formadora de professorat. Va ser delegada dels SSTT de Terres de l’Ebre entre els anys 2006 i 2007, i posteriorment va dirigir el programa de descentralització del Departament d’Educació en temps d’Ernest Maragall. Entre els anys 2018 i 2023 va dirigir l’alta inspecció de l’Estat a Catalunya, i l’abril de l’any passat va ser nomenada subdelegada del Govern de l’Estat a Catalunya, càrrec que ha deixat per assumir la secretaria de Millora Educativa. Pepín Beltrán és també autora de diverses publicacions sobre tutoria a l’ESO i sobre orientació escolar i professional.
Francesc Roca, secretari de Formació Professional
Professor jubilat de formació professional, d’instal·lacions i línies elèctriques, la seva trajectòria professional ha estat sempre vinculada a l’Institut Comte de Rius de Tarragona, en el qual va treballar entre el 1979 i el 2023, successivament com a professor, cap d’estudis, subdirector i director. També ha estat professor del curs de formació inicial en direcció de centres docents públics a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya; i col·laborador del Departament d’Educació com a formador del professorat en programes de formació professional. Entre el 2015 i el 2023 va ser regidor del PSC a l’Ajuntament de Tarragona i l’any passat va formar part del Grup Impulsor de Millores Educatives.
Josep Maria Garcia Balda, director general de Professorat i Personal de Centres Públics
Garcia Balda (Ripoll, 1967) és inspector d’Educació a les comarques gironines i presideix l’Associació d’Inspectores i Inspectors d’Educació de Catalunya (AIEC). També és llicenciat en Psicologia, doctor en Pedagogia, llicenciat en Dret i graduat en Criminologia. Com a mestre, va treballar i dirigir el centre d’educació especial públic Els Àngels, de Palamós. Ferm partidari d’avançar cap a una escola inclusiva, la seva tesi doctoral és un estudi sobre la història de l’educació especial a Catalunya, i en especial a Girona. Està vinculat amb la docència i la recerca universitària a la Universitat de Girona i la Universitat Oberta de Catalunya, i ha escrit diversos llibres i articles divulgatius sobre educació.
Mercè Andreu i Rosés, directora general d’Innovació, Digitalització i Currículum
Andreu (Barcelona, 1973) és doctora en Educació, màster en Recerca en Didàctica de les Ciències Socials i llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració. Ha estat professora de secundària, de formació professional i batxillerat, i és funcionària de carrera. A banda, és professora vinculada a la UAB, on ha format part del grup de recerca GREDICS des del 2014, i des del 2018 ha estat formadora del Departament d’Educació, assessora en programes d’innovació educativa i ha participat en la redacció del nou currículum educatiu. Des del curs passat, coordinava la formació continuada en l’especialitat de Geografia i Història. També ha exercit diverses tasques d’acompanyament i assessorament a centres i ha assistit a més de 40 cursos i seminaris, en qualitat d’assistent i formadora.
Susana Tarapiella Carreño, directora general d’Educació Inclusiva
Tarapiella (Barcelona, 1965) és diplomada en Magisteri d’Educació Infantil i Primària i en Logopèdia, a més de llicenciada en Pedagogia. Té un màster en Recerca en Ciències Humanes, Socials i Jurídiques i un postgrau en Direcció de Centres Educatius. Fins al seu nomenament era la directora de l’escola Edumar de Castelldefels, que ha estat premiada per entitats com la Fundació Cercle d’Economia o la Fundació Víctor Grífols, i que va participar en el programa Escola Nova 21. També ha estat professora associada de la Universitat Internacional de Catalunya, la Universitat Oberta de Catalunya i la Universitat Internacional de La Rioja.
Montserrat Duran Tauleria, directora general de Centres Públics
Duran (Palau-solità i Plegamans, 1964) és llicenciada en Ciències de l’Educació i té un postgrau de Tècnic en Gestió i Administració del Sistema Educatiu i un màster en Direcció Pública. Ha treballat com a pedagoga a la seva ciutat natal, tant a l’àmbit públic com al privat, però sobretot ha desenvolupat la seva carrera a l’Ajuntament de Sabadell: primer com a tècnica d’Educació, i posteriorment com a cap de la secció de Planificació del Departament d’Educació del consistori. Des de 2003 fins a 2020 va exercir de cap del servei d’Educació de l’Ajuntament vallesà, i des de 2020 fins l’actualitat ha estat coordinadora adjunta de l’àrea de Drets Socials i de Serveis a les Persones.
Laura Brunet i Núñez, directora general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa
Brunet (Sabadell, 1977) és llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Pompeu Fabra, i té un diploma de Postgrau en Estudis Internacionals, un màster en Anàlisi Econòmica Aplicada i també el Certificat d’Aptitud Pedagògica. Ha treballat a diferents nivells de l’administració pública. Des de 2019 i fins a l’actualitat, ha estat la cap del Gabinet Tècnic de la Secretaria Executiva d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement–. Anteriorment, va treballar a l’Ajuntament de Sant Just Desvern, al Ministeri de Educació, a diferents departaments de la Generalitat (Salut, Presidència i Educació) i al Parlament de Catalunya.
Ricard Coma Montoro, director general d’FP
Ricard Coma és enginyer tècnic en informàtica i compta amb els postgraus en formació de formadors i de disseny de materials didàctics multimèdia. La seva trajectòria professional està vinculada des del 1989 a les Escoles Pies, on ha ocupat diverses posicions, en especial relacionades als estudis d’FP. En l’actualitat dirigia l’Escola Pia Nostra Senyora. També és president de l’Aliança Mataró des de 2016 i entre els anys 2008 i 2013 va ser el gerent de la Fundació BCN FP.
Gemma Verdés Prieto, directora general d’Alumnat
Verdés és llicenciada en Filologia catalana i màster en ensenyament de l’espanyol. Des de 2018 fins a l’actualitat era la directora d’ensenyaments postobligatoris del Consorci d’Educació de Barcelona. Va dirigir l’EOI de Drassanes entre el 2014 i 2018 i ha estat formadora en el màster d’ensenyament del català com a llengua estrangera. També és autora de materials per a l’aprenentatge del català, avaluadora de l’Agència per a la Qualitat de la Universitat i ha participat en l’elaboració de currículums oficials de l’EOI i proves de llengua catalana.
Francesc Xavier Güell i Cardona, director general de Centres Concertats i Privats
Secretari d’organització d’Units per Avançar i antic dirigent comarcal d’Unió Democràtica de Catalunya, Xavier Güell (Berga, 1970) té una extensa trajectòria en el món docent. Va dirigir el batxillerat de l’Escola Sant Francesc de Berga i, més tard, l’Escola Xarxa. En paral·lel, ha estat professor docent investigador a la Universitat Internacional de Catalunya, responsable de la Política Lingüística del mateix centre i docent col·laborador a l’Escola Fedac-Xarxa de Berga. També és president de l’Associació Bastiments, Educació i País, que defensa explícitament en el seu manifest l’escola concertada i privada.
A banda d’aquests nomenaments, Mercè López Sánchez és la nova cap de gabinet; Mireia Bel Marzo, la cap de relacions institucionals; i Miquel Rosselló, el nou cap de comunicació.
No hi ha comentaris
Fins que no desmantellin la mafia inamovible de la cúpula del Consorci d’Educació de Barcelona, que va per lliure i del que depenen la gran majoria d’estudiants i centres públics d’aquest pais, no podrem començar a fer net i mirar el futur educatiu public amb una mínima esperança.