Quan la teva exparella puja fotos a Facebook dels nens sense permís

Quan explicar tot el que ens passa a través de les xarxes socials s'ha convertit en un hàbit més, la privacitat dels menors queda en mans dels seus propis pares, però què passa en cas de separació? Si els progenitors no es posen d'acord, qui decideix?

Jorge Campanillas
 

 La privacitat dels menors està en mans dels seus pares

La privacitat dels menors està en mans dels seus pares

Aquest és un article publicat a Hojaderouter.com

Som realment contradictoris: mentre conscienciem als nostres menors sobre la importància de protegir la seva intimitat i la seva imatge, intentant educar-los perquè coneguin les preferències de privacitat en les xarxes socials i no publiquin en obert tota la seva informació i les seves fotografies, els nostres perfils s’omplen de fotos, vídeos i records dels nostres fills i filles.

Podem rastrejar la vida d’un menor pràcticament sencera, des de la primera ecografia que feliçment han publicat els seus progenitors fins al naixement, els seus primers dies de vida i un llarg etcètera. En aquesta etapa els pares estan emocionats, i volen mostrar al món com n0 n’és de guapo el seu fill i les meravelles que fa amb pocs mesos de vida.

Fa uns anys, quan no existia aquesta forma de difusió, les carteres dels nostres pares s’omplien de fotografies que treien quant podien i mostraven a qualsevol, sense oblidar-nos d’aquella temible pregunta que se sol formular després de sopar a casa d’uns amics: “Us ve de gust veure el vídeo del nostre casament?”. No només són les imatges de l’enllaç, és clar: sempre s’acabaven veient fotos i vídeos dels aniversaris dels fills.

Avui, aquesta temible pregunta potser ja és cosa del passat. Potser l’haguem substituït per un temible missatge que arriba als nostres correus electrònics: la sol·licitud d’amistat en una xarxa social. A partir del moment en que premis “acceptar”, el teu perfil s’omplirà de rialles, vacances, casaments, banquets, menjars i, per descomptat, nens i nenes.

 El meu 'ex' publica fotos dels nostres fills en les xarxes socials: ¿què puc fer?

El meu ‘ex’ publica fotos dels nostres fills en les xarxes socials: què puc fer?

Aquestes situacions idíl·liques normalment estan ben vistes. Potser a un dels cònjuges no li sembli del tot bé això de compartir a la Xarxa imatges del seu fill, però es poden suportar. En tot cas, el més recomanable és parlar-ho en el si de la parella i arribar a un acord sobre com actuar, tant si s’opta no publicar alguna cosa com si es decideix fer-ho de forma tancada, restringida o on pugui veure-ho tothom.

Però què passa quan la parella es trenca? Quan tot allò que en altre temps eren alegries es converteix en autèntiques molèsties, què passa si un dels progenitors està publicant fotos dels fills en les xarxes socials i l’altre no ho veu amb bons ulls ?

En consens o davant un jutge

La resposta no hauria de ser diferent abans o després de la ruptura. No hem d’oblidar, com estableix el Codi Civil en el seu article 156, que “la pàtria potestat s’exercirà conjuntament per ambdós progenitors o per un de sol amb el consentiment exprés o tàcit de l’altre. Seran vàlids els actes que realitzi un d’ells d’acord amb l’ús social i a les circumstàncies o en situacions d’urgent necessitat”.

En altres paraules, el fet de compartir o no imatges d’un menor en les xarxes socials ha de ser conseqüència d’un acord entre els progenitors. Es tracta d’una decisió conjunta en què tots dos han de donar el seu consentiment per, per exemple, publicar les fotos dels fills menors de 14 anys. Aquest és el límit d’edat establert per la normativa de protecció de dades perquè els menors puguin prendre les seves pròpies decisions en matèria de privacitat.

A més, el fet que un d’ells tingui la custòdia no vol dir que el progenitor que no la té perdi totes les seves funcions i la seva pàtria potestat, així que, com en gairebé totes les altres facetes de la vida, encara que es trobi la parella separada, seran dos els que s’hagin de posar d’acord i consentir sobre la publicació de fotografies, vídeos o dades personals dels fills menors de 14 anys.

En el cas que aquest acord no arribi a produir-se, haurà de ser el jutge, tal com recorda el Codi Civil, que prengui una decisió: “Després de sentir a tots dos i al fill si tingués prou coneixement i, en tot cas, si té més de dotze anys, atribuirà sense ulterior recurs la facultat de decidir el pare o la mare”.

En qualsevol cas, hem de prendre consciència d’aquestes situacions, tant en parella com després de la ruptura, per decidir conjuntament com hem o volem protegir la imatge, intimitat i privacitat dels nostres fills, almenys fins que vagin modelant la seva pròpia personalitat i decideixin quina posició adoptar en la faceta electrònica de la seva vida.

—————

Aquest article ha estat realitzat en col·laboració amb José Iriarte Sánchez. Les imatges són propietat de vastateparksstaff i Pedro Ribeiro

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*