La infància i l’adolescència, etapes de la vida que requereixen d’una protecció especial

Educació Popular
 

La infància i l’adolescència és una etapa de la vida que requereix d’una protecció especial, els drets de la infància són drets humans especialment ideats i establerts per aquest període de la vida de gran vulnerabilitat.

Cartells d'infants realitzats durant la celebració del 20N al sector Penedès-Garraf d'Esplais Catalans

Cartells d’infants realitzats durant la celebració del 20N al sector Penedès-Garraf d’Esplais Catalans

Han passat 25 anys des que el 20 de novembre de 1.989 l’Assemblea General de les Nacions Unides aprovés el text de la Convenció sobre els Drets de la Infància. La Convenció és un Instrument jurídic internacional que conté els drets bàsics de la Infància, entesa la infància, com la franja d’edat que va des del naixement fins als 18 anys. La Convenció és una norma aplicable al nostre Estat, perquè els tractats internacionals ratificats formen part del nostre ordenament jurídic. Així doncs els drets i principis que recull la Convenció, ens són propis i aplicables. Cal dir que és cert que la Convenció recull els drets bàsics de la infància i l’adolescència, però que també és cert que passa de puntetes sobre alguns temes com els drets de les dones o el treball infantil. Aquesta “neutralitat” ha permès que molts Estats s’hi sumessin, però no tots: els Estats Units, que aplica la pena de mort als menors d’edat i Somàlia, són els dos únics països que no han ratificat la Convenció.

Malgrat la Convenció i els avenços que hem viscut en matèria dels drets de la infància, aquests drets segueixen sent vulnerats, tant als països pobres com als països rics. La gana i la set, les guerres, la penúria econòmica, els nens i nenes soldats, l’abús sexual a les nenes, el treball infantil, les xarxes de prostitució i esclavatge, els matrimonis forçats… algunes de les xacres dels països pobres.

I els països rics? Els nens i nenes pateixen especialment la pobresa de les seves famílies, les continues retallades en els serveis públics, la manca de mesures per acompanyar les famílies en risc, la violència de gènere de la qual són víctimes directes o indirectes, l’excés de medicalització dels seus malestars, i l’abandonament amb l’excusa de la crisi de les polítiques de suport i atenció a les famílies… altres xacres més subtils, però que vulneren també els drets dels nostres infants i joves.

Montserrat Tur
Montserrat Tur és advocada, mediadora familiar i divorce coach.
Tw: @montur222

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*