Participació juvenil per a la transformació social

L’educació és un dret, però quin tipus d’educació? Aquella que té com objectiu convertir l’alumnat en membre d’un club (cada vegada més selecte) de persones empleades? O aquella que ensenya a formar part d’una ciutadania crítica?

Intered Catalunya
 
 

InterRed2

Des de fa més de vint anys InteRed treballa en centres educatius de tota Espanya amb un únic objectiu: defensar l’educació com un Dret que totes les persones han de gaudir durant tota la vida, independentment del lloc on hagin nascut i de les seves capacitats innates o adquirides. Una educació inclusiva, gratuïta i de qualitat.

Amb aquesta finalitat desenvolupem programes d’Educació per al Desenvolupament a les aules, on hi participa tota la comunitat educativa. Treballem per aconseguir que l’alumnat, el professorat i les famílies formin part d’una ciutadania global i mobilitzada per a la transformació social.

En aquest procés, l’organització va avançant en les seves propostes, evolucionant constantment per tal de respondre als nous (i antics) reptes que la societat planteja. L’educació és un Dret, però quin tipus d’educació? Aquella que té com objectiu convertir l’alumnat en membre d’un club (cada vegada més selecte) de persones empleades? O aquella que ensenya a formar part d’una ciutadania crítica? Són compatibles? InteRed aposta per l’educació crítica, aquella que ensenya a participar i a experimentar.

InteRed concep l’alumnat com un actor social. I amb aquesta premissa definim la nostra feina als centres educatius. Creiem que la infància i la joventut formen part de la societat amb totes les de la llei, són membres de ple dret i, per tant, amb capacitat i legitimitat per participar en l’organització social i política. Quan diem que apostem per una educació crítica, ho fem considerant que ser observador de la vida no ajuda a entendre-la, és a dir, que només sent protagonista s’aconsegueix interioritzar el sentit de la responsabilitat col·lectiva.

No podem oblidar que si la joventut és el futur, el futur de la nostra societat està a les seves mans. I no podem esperar al futur per aconseguir que els joves desenvolupin les habilitats ciutadanes que exigeix la societat. Difícilment participaran d’una manera lliure i conscient en les decisions col·lectives durant l’adultesa si en la infància i joventut no s’han sentit prou lliures per fer-ho.

I com s’educa per ser responsable? Com podem explicar a l’alumnat més jove què és ser actor polític? En el marc de la campanya Actua amb Cures. Transforma la Realitat, hem impulsat diferents propostes de formació centrades en l’ètica de la cura, a partir de les quals joves de diferents centres han anat desenvolupant diverses accions de mobilització.

L’alumnat de 4rt d’ESO de l’Escola Arrels (Barcelona), per exemple, ha elaborat una sèrie de vídeos virals per tal de denunciar les desigualtats i a favor d’una societat més justa i sostenible. I en aquest curs que comença, participarà en un projecte d’Aprenentatge Servei que es desenvoluparà al seu barri, al del Congrés-Indians, juntament amb altres col·lectius del mateix (gent gran, persones amb discapacitat) per tal de promoure la responsabilitat de tothom en el benestar social general.

En la mateixa línia, un grup de joves del col·legi El Armelar (Paterna) ha sortit al carrer per reclamar un món sense pobresa, més just, equitatiu i sostenible. O l’alumnat del centre Castroverde (Santander) ha fet seu el carrer, a través d’una carrera popular on ha reclamat una ciutat propietat de la ciutadania, no dels vehicles. I com aquestes, moltes altres accions que han ajudat als joves a analitzar els problemes i les seves causes des de perspectives múltiples i, sobretot, a aprendre a actuar i a implicar-se socialment.

Perquè si a fer se n’aprèn fent, el centre educatiu té la responsabilitat de procurar espais, àmbits i mecanismes per aprendre a fer-ho. Per entendre-ho, per interioritzar-ho i no simplement veure-ho. InteRed acompanya, des de fa més de 20 anys, tots aquells centres educatius que aposten per a aquest tipus d’educació transformadora, crítica i activa.

Intered Catalunya
About Intered Catalunya

InteRed és una ONG de desenvolupament creada al 1992 per la Institució Teresiana per tal d'impulsar, des de la societat civil, una xarxa d'intercanvi i solidaritat entre grups socials, pobles i cultures. La nostra missió és col·laborar en la transformació de la realitat socioeconòmica actual i lluitar contra la pobresa, les desigualtats i l'exclusió mitjançant processos socioeducatius des de la perspectiva dels Drets Humans i de Gènere. Contact: Lloc web | Facebook | Twitter | More Posts

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*