Xarxa d’educadors/es en drets humans: construint aprenentatges vivencials i participatius

Una de les prioritats d'AHEAD a Catalunya és formar a persones professionals de l’educació formal i no formal que estiguin interessades en aprendre i crear eines pràctiques per l'EDH, actuant com agents multiplicadors en les seves comunitats educatives.

AHEAD
 
 

AHEAD

El Primer Curs Nacional d’Educació en Drets Humans a Andorra, celebrat el passat mes de setembre, va ser el tret de sortida per a la creació d’una xarxa de persones motivades per a viure, aprendre i ensenyar els drets humans amb i pels infants i joves andorrans.

El treball conjunt de les entitats andorranes Fem Consultors (projectes d’emprenedoria social) i AINA (esplai i colònies populars) i l’entitat catalana Associació d’Educadors en Drets Humans – AHEAD, amb el suport del Govern Andorrà i el Consell d’Europa, van fer possible l’organització d’aquesta formació que va tenir molt bona acollida i una valoració positiva entre les persones participants. Una de les propostes que van sorgir de l’últim taller va ser la creació d’un grup de tècnics i tècniques de joventut municipal d’Andorra la Vella per continuar promovent els drets humans al seu territori. Aquest grup el dinamitza en Ramón Tena, membre d’AHEAD i formador en drets humans pel Departament de Joventut del Consell d’Europa. En el següent vídeo podeu veure el ressò que va tenir el curs a Andorra i també les declaracions d’en Ramon Tena respecte d’Educació en Drets Humans (EDH):

http://www.andorradifusio.ad/noticies/una-quinzena-de-joves-es-formen-en-leducacio-en-drets-humans-aina

La inauguració del curs a la seu del Consell General d’Andorra el dia 1 de setembre va servir per presentar oficialment la traducció al català del Manual d’Educació en Drets Humans per a Infants “EL PETIT COMPASS” del Consell d’Europa, organització internacional d’àmbit regional amb una llarga trajectòria de compromís amb la protecció i promoció dels drets humans. Aquesta eina pedagògica ha estat actualitzada i adaptada per la mateixa comunitat d’educadors i educadores en l’àmbit europeu amb l’objectiu de servir de guia per a la comunitat educativa tant de l’àmbit formal com no formal. D’aquí el nom de “Compass” que vol dir brúixola en anglès. La traducció i publicació d’aquest manual ha estat a càrrec d’AHEAD amb el suport del Consell d’Europa i de l’Ajuntament de Barcelona.

L’Associació d’Educadors en Drets Humans – AHEAD, està formada per educadors i educadores activistes amb llarga trajectòria europea que aposten per l’EDH per a infants, joves i adults. A través de cursos i projectes educatius locals i internacionals, treballen en l’enfortiment del compromís vers la cultura de la pau, la democràcia i la solidaritat. AHEAD entén l’EDH com un procés educatiu basat en la participació activa per tal d’aprendre sobre els drets humans, adquirir les habilitats necessàries per a la seva defensa i protecció i desenvolupar actituds de respecte, igualtat i dignitat. L’EDH entesa així es una eina fonamental de transformació social estretament vinculada a l’Educació per al Desenvolupament (EpD).

És per aquesta raó que una de les prioritats d’AHEAD a Catalunya ha estat formar a persones professionals de l’educació formal i no formal que estiguin interessades en aprendre i crear eines pràctiques per l’EDH, actuant com agents multiplicadors en les seves comunitats educatives. Des d’AHEAD treballen en l’àmbit de l’educació no formal per tal de fomentar l’aprenentatge en competències a través de metodologies participatives i vivencials, cercant en tot moment la participació de tothom en un procés de desenvolupament intercultural i inclusiu a través d’activitats emmarcades en contextos reals i propers que tenen en compte les experiències prèvies de les persones participants.

En aquest marc, i amb l’objectiu de continuar nodrint la Xarxa d’Educadors en Drets Humans a Catalunya, tal i com s’està gestant també a Andorra, AHEAD i l’Institut de Drets Humans de Catalunya organitzen dos cursos semipresencials que tindran lloc a Girona i Tarragona durant el primer trimestre del 2015. Aquests cursos compten amb el reconeixement del Pla de Formació Permanent del Departament d’Ensenyament a través dels Instituts de Ciències de l’Educació de la Universitat de Girona i de la Universitat Rovira i Virgili a Tarragona, i amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. L’objectiu d’aquesta formació és que les persones participants es familiaritzin amb l’EDH, aprenguin i desenvolupin competències i eines pràctiques per a l’EDH per a Infants i reflexionin sobre els reptes i el paper dels educadors i educadores en la promoció i defensa dels Drets Humans.

Més informació sobre els cursos:

http://aheadformacion2014.wix.com/ahead-formacio-2014

About AHEAD

L’ Associació d’Educadors en Drets Humans (AHEAD) està formada per formadors i formadores amb llarga trajectòria en la pràctica de l’Educació en Drets Humans a nivell Europeu. Promovem l’Educació en Drets Humans com a requisit per enfortir el compromís vers la cultura de la pau, la democràcia i la solidaritat principalment a Catalunya. Contact: Lloc web | Facebook | Twitter | More Posts

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*