#10D: nou manual ‘online’ d’educació en drets humans

Avui #10D, volem posar el focus en l'educació en drets humans, una proposta que promou processos educatius construïts sobre la participació activa dels infants i joves i que ofereix eines per conèixer els drets humans, comprendre el món a partir d'aquesta matriu de valors o adquirir les habilitats necessàries per defensar-los.

AHEAD
 
 

Collage_032

El Dia Internacional dels Drets Humans se celebra, des de 1950, cada 10 de desembre per commemorar l’existència de la Declaració Universal dels Drets Humans, aprovada per Nacions Unides el 1948. Com cada any, aprofitem aquesta efemèride per compartir les reflexions i l’acció educativa de les organitzacions en favor de la justícia global i els drets humans.

Fets tant actuals com la interdependència econòmica, la xenofòbia, el terrorisme, les guerres, les retallades de llibertats, la creixent fractura social o la mediatització de la política, posen de manifest la necessitat d’establir les bases d’una cultura de la pau i els drets humans que ens permeti avançar cap a un món més just i equitatiu. No és estrany, doncs, que en l’última dècada l’educació en drets humans hagi esdevingut una de les prioritats de les organitzacions no governamentals.

Educació en Drets Humans i Educació per a la Justícia Global, quina és la diferència?

L’Educació per a la Justícia Global és el terme que Lafede.cat utilitza per definir l’acció educativa de les seves organitzacions i que recull el llegat educatiu de les ONG en àmbits tant diversos com els drets humans, la cultura de la pau o la solidaritat entre d’altres.

Avui #10D, volem posar el focus en l’educació en drets humans, una proposta que promou processos educatius construïts sobre la participació activa dels infants i joves i que ofereix eines per conèixer els drets humans, comprendre el món a partir d’aquesta matriu de valors o adquirir les habilitats necessàries per defensar-los. L’educació en drets humans, per tant, té per objectiu la construcció d’una cultura dels drets humans i centra la seva acció en la promoció de la igualtat, la dignitat humana, la participació i l’apoderament per a tots i totes.

Les organitzacions especialitzades en la promoció dels drets humans, treballen per incloure l’educació en drets humans ens els processos educatius formals. Per exemple, en la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l’infant troben una valuosa eina per presentar els drets humans als infants. És més, la mateixa Convenció especifica que els infants tenen dret a rebre una educació amb enfocament en drets humans: “… Els estats membres convenen que l’educació de l’infant ha d’anar adreçada a: …. b) Infondre en els infants el respecte envers els drets humans i les llibertats fonamentals …” (Article 29 de la Convenció sobre drets de l’infant de 1989)

Petit Compass: un manual d’Educació en Drets Humans

L’Associació d’Educadors i Educadores en Drets Humans (AHEAD), integrada per professionals de l’educació especialitzats i amb una llarga trajectòria en l’àmbit internacional, som una de les entitats de Lafede.cat que treballa en la promoció de l’Educació per a la Justícia Global; i ho fem des del treball específic de l’educació en drets humans, amb la convicció de contribuir al compromís col·lectiu vers la cultura de la pau, la democràcia i la solidaritat.

Una de les nostres prioritats és la formació de formadors/es, tant de l’àmbit formal com no formal, interessades en la creació d’eines pràctiques per l’Educació en Drets Humans i en esdevenir agents multiplicadors en les seves comunitats educatives. En aquest marc, AHEAD ha fet possible la traducció del Manual d’Educació en Drets Humans per a Infants “EL PETIT COMPASS” del Consell d’Europa, una organització internacional d’àmbit regional amb una llarga trajectòria de compromís amb la protecció i promoció dels drets humans. Es tracta d’una eina pedagògica actualitzada i adaptada per la mateixa comunitat d’educadors i educadores de l’àmbit europeu. La versió en format digital es va presentar ahir, 9 de desembre, a Lafede.cat. Aquesta versió serà accessible amb un previ enregistrament i incorpora, a diferència del manual original, una eina de suport a l’àmbit escolar: totes les activitats proposades estan relacionades amb les competències bàsiques dels currículums de primària i secundària, gràcies a la col·laboració del Centre de Recursos Pedagògics del Tarragonès. A més, els usuaris del manual en línia tindran també accés a un espai en format de xarxa social per compartir les seves experiències, dubtes o propostes d’adaptació de les activitats del manual.

Podeu trobar més informació del manual en línia aquí i d’altres recursos d’educació per a la Justícia Global al Centre de recursos de Lafede.cat.

About AHEAD

L’ Associació d’Educadors en Drets Humans (AHEAD) està formada per formadors i formadores amb llarga trajectòria en la pràctica de l’Educació en Drets Humans a nivell Europeu. Promovem l’Educació en Drets Humans com a requisit per enfortir el compromís vers la cultura de la pau, la democràcia i la solidaritat principalment a Catalunya. Contact: Lloc web | Facebook | Twitter | More Posts

6 Comentaris on #10D: nou manual ‘online’ d’educació en drets humans

 1. Hola,
  Aquí teniu més recursos per treballar els drets humans a l’aula (GRATIS):

  http://joseluisregojo.blogspot.com.es/2011/11/recursos-didacticos-para-celebrar-el.html

  I aquí per treballar el tema dels refugiats, també GRATIS: http://joseluisregojo.blogspot.com.es/2015/09/treballar-el-tema-dels-refugiats-laula.html

  Ja m’agradaria que el Petit Compass fos gratis també, tenint en compte que ha rebut moltes subvencions d’organismes públics…. que ja paguem amb els nostres impostos.

  • Hola José Luis,
   el manual és gratuït, ho pots sol·licitar a les companyes de AHEAD o consultar-ho en línia aquí:
   http://aheadedu.org/petitcompa

   és cert que requereix donar-te d’alta en l’aplicació, però només et demanen crear un usuari i contrasenya…

   • Gràcies per la resposta. Ho tornaré a provar. Potser no ens vam entendre quan em van enviar aquest mail:
    > moltes gràcies pel teu interès en el manual> d’Educació en Drets Humans, Petit
    > Compass.
    > Si estàs interessat en obtenir el manual de forma
    > gratuïta per al teu centre o entitat, demà tens
    > ocasió d’aconseguir-ho a la presentació
    > del manual (cal que t’inscriguis per
    > obtenir-lo).
    > En cas de no poder-hi assistir, o de voler el manual en
    > format paper per a tu mateix, també el pots obtenir,
    > però en aquest cas a partir d’una
    > aportació de 20€. Igualment podràs
    > obtenir el teu exemplar en acabar la presentació,
    > adreçant-te a alguna persona de la junta d’AHEAD,
    > o a partir de dijous, posan-te en contacte amb
    > nosaltres.
    > Et recordem que, a partir de demà, sempre
    > podràs accedir al manual
    > en línia donan-te d’alta tu
    > mateixa.
    > Per últim, si vols estar enterat de les darreres
    > novetats en aquest àmbit, així com dels cursos
    > vivencials que ofereix la nostra entitat, només ens
    > ho has de comunicar i així et farem arribar el nostre
    > Newsletter.

    Salutacions

   • Fa tres mesos que el vaig demanar seguint els vostres consells i ningú ha donat senyals de vida a la meva petició…

 2. Bona proposta, felicitats

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*