Camins d’igualtat: una proposta per treballar el gènere a l’aula

Són moltes les mesures que es poden prendre per avançar cap a la igualtat de gènere i resulta particularment interessant el paper que pot jugar una educació de qualitat que, des d'una perspectiva integral, sàpiga formar una ciutadania crítica.

Oxfam Intermon
 
 

La igualtat de gènere està reconeguda com un element fonamental, a nivell polític, econòmic i social, per a construir una realitat més igualitària i sostenible, però és un dret que està molt lluny de ser acomplert a la majoria dels països del món.

CMIntermon
Foto: Accions educatives d’Oxfam Intermón. Imatge de Pablo Tosco, d’Oxfam Intermón

Són moltes les lleis, declaracions i acords polítics aprovats y firmats, moltes són les manifestacions organitzades per la societat civil per a que es prenguin a nivell institucional mesures més concretes i eficaces i per a pujar el nivell de sensibilització social. Tot i els grans avenços assolits en els últims anys, encara no s’ha aconseguit la igualtat de gènere a cap país del món.

Les dades parlen clar, la desigualtat de gènere segueix reafirmant-se com un desafiament important que si per un costat impedeix el respecte dels drets humans, per un altre perpetua les desigualtats socials i econòmiques que caracteritzen la nostra societat.

En el rànquing presentat per l’informe anual del Fòrum Econòmic Mundial, sobre la bretxa de gènere, Espanya ocupa la 25ª posició i en cap dels 145 països considerats, s’aconsegueix la plena igualtat de gènere. De l’últim informe publicat pel Sistema de seguiment integral en els casos de Violència de Gènere, s’indica que més de 50.000 dones recorren al suport policial a causa del risc de violència per part de la seva parella o exparella, i a més en els últims 15 anys hi ha hagut més de 980 víctimes mortals per violència de gènere.

Les discriminacions i la violència de gènere poden prendre formes i manifestar-se en diferents nivells i graus, però totes estan estretament relacionades amb les construccions socioculturals que releguen a les dones a una posició inferior respecte als homes i per un sistema polític i econòmic que ha avalat aquesta tendència.

Moltes són les mesures que es poden prendre per avançar cap a la igualtat de gènere i em resulta particularment interessant el paper que en aquest camí pot jugar una educació de qualitat i que des d’una perspectiva integral sàpiga formar una ciutadania crítica que pugui reconèixer i trencar estereotips i que estigui compromesa activament en la construcció d’una realitat més justa i igualitària. Aquests són alguns dels objectius de les propostes educatives d’Oxfam Intermón, que en el marc de l’Educació per a una Ciutadania Global i a través del programa Connectant mons, aquest any proposa “Camins d’Igualtat”, una proposta per treballar el tema de la igualtat de gènere a l’aula, amb alumnat de 6 a 17 anys.

Les propostes didàctiques estan dissenyades per a que el professorat tingui a disposició totes les eines necessàries per treballar de forma interactiva temes dirigits a trencar els estereotips i identificar les desigualtats de gènere que existeixen a nivell local i global, per a promoure actituds que valorin les diferències com alguna cosa enriquidora més que com un problema. Un aspecte d’aquest programa que l’alumnat de les passades edicions ha valorat positivament, és la possibilitat de poder intercanviar amb estudiants de tot el món el material treballat i que comparteixen en la plataforma d’internet de Connectant mons.

Crec que promocionar la igualtat de gènere, desfer estereotips i prevenir la violència poden ser els assoliments d’una educació de qualitat, i un primer pas cap a la construcció d’una vida més digna per tots i totes. Qualsevol iniciativa educativa que posi a la disposició de tots material per treballar aquests temes a les aules, és una ocasió i un granet de sorra per a que aquests objectius es facin realitat.

Giulia Pizzuti, responsable d’educació de la zona centre, Oxfam Intermón @giuliapizzuti1

Aquesta és la traducció d’un article publicat al blog de desigualtat de eldiario.es: http://www.eldiario.es/desigualdadblog/Caminos-igualdad-propuesta-trabajar-genero_6_467963218.html

Oxfam Intermon
About Oxfam Intermon

Movimient global per erradicar la pobresa i la injustícia i que lluita perquè les persones gaudeixin plenament dels seus drets i visquin dignament. Contact: Lloc web | Facebook | Twitter | More Posts

3 Trackbacks & Pingbacks

  1. Camins d’igualtat: una proposta per treba...
  2. Twitter 2016 - web pages | Pearltrees
  3. La coeducació – EDUCACIÓ I CANVI DES DE MUNDET

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*