Jugar ens fa lliures: idees de joguines no sexistes

Ara que estem a les portes de nadal, les famílies tenim una responsabilitat afegida a l’hora d’educar els nostres fills i filles en el consum responsable, en el respecte cap als altres i en la no discriminació de cap tipus. I sobretot tenim la responsabilitat de donar-los l’oportunitat de jugar lliurament i no encasellar-los en uns rols determinats a través de les joguines que els regalem.

Anna Llucià Serra
 
 

goldieblox_final_shot_hed_2013

© GoldieBlox, joguines per a nenes que no volen ser princeses

«No som roses ni blaus, i ens agraden els camions i les nines. No volem triar entre la pilota i la cuineta. Som nenes i nens i volem jugar a tot». Amb aquest missatge, l’Ajuntament de Barcelona ha engegat una campanya en què anima les persones a regalar joguines que no discriminin les nenes i els nens en funció del gènere.

Ara que estem a les portes de Nadal, les famílies tenim una responsabilitat afegida a l’hora d’educar els nostres fills i filles en el consum responsable, en el respecte cap als altres i en la no discriminació de cap tipus. I sobretot tenim la responsabilitat de donar-los l’oportunitat de jugar lliurament i no encasellar-los en uns rols determinats a través de les joguines que els regalem.

Tanmateix, la veritat és que no ens ho posen gens fàcil. La societat que ens envolta, els dibuixos animats i especialment la publicitat s’obstina a predeterminar des de ben petits que les nenes han de jugar només a nines i dedicar-se a cuidar-les, a pentinar-les i a maquillar-les, i que els nens, també ja des que surten de l’ou, han d’aprendre a ser superherois, a lluitar, i a més els ha d’agradar la velocitat. El poder de la publicitat i els estereotips de la societat són tan grans que les famílies que intentem treballar en la coeducació ens trobem contínuament havent d’explicar als nostres fills i filles que no hi ha colors, ni joguines ni comportaments propis de nens o de nenes.

A mesura que els infants creixen, la situació empitjora. A les nenes se les empeny a fer-se adolescents massa aviat amb estereotips de dones irreals, se les fa somiar a ser estrelles del pop, a ser les més boniques i les més princeses. Als nens, en canvi, se’ls atorga el poder de la construcció, de la invenció, però també de la lluita i la velocitat, espais on no hi cap el treball de les emocions.

En el món de la joguines, dóna la sensació que la ficció (entengui’s ‘publicitat’) va per darrere de la realitat. Hi ha moltíssimes dones doctores, enginyeres, conductores, arquitectes, esportistes d’elit. I també hi ha molts homes infermers, mestres, perruquers, homes que cuiden dels seus fills, que cuinen, netegen i que no els agrada perseguir una pilota. Però resulta que, quan mirem un catàleg de joguines, la disfressa d’infermer/a sempre la porta una nena, i la de metge, la porta un nen. I el carret de la neteja i la planxa els fan servir les nenes, i les pilotes, els cotxes i les construccions, els nens. I el cert és que encara hi ha mares i pares que es resisteixen a comprar un cotxet al seu fill (un cotxet!) perquè és una joguina de “nena”, tot i que ells empenyen cotxets a la vida real.

normal.v1

Pàgina del catàleg d’uns grans magatzems.

Però basem-nos en exemples concrets. Obrim un catàleg qualsevol d’uns grans magatzems qualssevol:

 • Secció disfressa: per a nenes, ja ho hem dit, fades, princeses i infermeres. Per als nens, superherois, cavallers i astronautes.
 • Secció de jocs simbòlics: aquí tenim una mica més de sort i hi veiem un nen i una nena en una cuina (serà perquè s’està posant de moda ser xef i que per això es permet l’entrada als nens a la cuina?).
 • Secció nines: ni rastre de nens.
 • Secció d’arts i manualitats: també deixen aquest terreny per a les nenes, que deuen ser més curoses en tot allò que fa referència a motricitat fina, i són allò que en diuen “més tranquil·les”.
 • Secció jocs de taula: aquí tenim sort i ens deixen jugar a tothom.
 • Secció joguines electròniques i construccions: també es deuen haver equivocat i es mostra nenes manegant robots!

Però a partir d’aquí, augmenten els disbarats.

 • Seccions de personatges: Star wars, tortugues ninja, superherois i dinosaures.
 • I després la de cotxes, camions i helicòpters: es veu que aquí les nenes no són benvingudes.
 • Passem a la secció de vehicles infantils: en la primera etapa es permet conduir motos i bicicletes a tots els infants -això sí, els nens blaves i les nenes, roses- però quan entrem en el món de la moto elèctrica les nenes desapareixen com per art de màgia.
 • I per acabar la cirereta final: les fotos d’uns cotxes i unes motos de dos places, amb un nen i una nena. Endevineu qui condueix en tots els casos?

pTRUIB1-6858840dt

Pàgina del catàleg d’uns grans magatzems.

Davant d’aquest retrat hi ha alguna cosa que clarament no funciona. Per sort, no tota la publicitat és així. Hi ha cadenes de joguines, com Toy Planet, que s’han adonat d’aquesta realitat i han elaborat catàlegs de joguines no sexistes més d’acord a una societat d’identitats obertes i plurals. Al nord d’Europa hi ha països com Suècia on algunes cadenes també han començat a fer el canvi. A la Gran Bretanya, gràcies a associacions com Let Toys to be Toys que demanen a les indústries del joc i la publicitat que no limitin els interessos dels nens i les nenes imposant gèneres a les joguines i llibres, han aconseguit que moltes botigues treguin la senyalística que diferencia les joguines de «nens» i «nenes».

juguetes1-620x448 2

Pàgina del catàleg de Toys Planet.

Aquí, a casa nostra, també hi ha moltes empreses i botigues que aposten des de fa anys per un tipus de joguina més educativa, que no fa distincions de gènere, a priori. Joguines que fomenten la motricitat, la imaginació, la creació, el pensament lateral, lògic, matemàtic, el llenguatge, el respecte pel medi ambient i el treball de les emocions, entre altres destreses i qualitats.

A continuació us donem algunes idees perquè l’àrdua tasca de comprar joguines educatives, no sexistes, responsables però també divertides per aquest nadal no sigui tan difícil.

Respecte per l’entorn

Joguines que potencien el respecte pel medi ambient, i fomenten l’observació, perseverància i la constància.

El meu primer hort – Kits amb totes les eines i llavors perquè els més petits aprenguin a sembrar i conrear horts a casa.

Laberint de cultiu – Kit amb pistes per fer germinar llavors i veure el camí que segueix la planta fins a sortir a l’aire lliure.

Caseta d’ocells  per construir i pintar.

Cooperació

Jocs que requereixen la col·laboració de tots els jugadors i jugadores per aconseguir un objectiu comú. Aquí o tothom guanya o tothom perd.

Hop hop hop – La pastora, les seves ovelles i el seu gos han de tornar al refugi abans que el vent s’emporti el pont per l’aire i tots els jugadors han de cooperar per aconseguir-ho.

Story Cubes – Joc de daus en que cada cara té una imatge. Els jugadors o bé han d’inventar una història en què totes les imatges estiguin involucrades, o bé cada jugador ha de continuar la història on l’ha deixat l’altre.

The fantastic forest – Els i les jugadores han de memoritzar entre tots la recepta de la poció per salvar el mag de l’encanteri.

Ciències

Jocs i experiments per estimular el pensament científic i la curiositat de la canalla, i que demostren que la ciència no només és divertida sinó divertidíssima.

Volcano making kit – Kit per construir un volcà en erupció.

Juguetrónica – Botiga online que ofereix tota mena d’experiments científics casolans per a nenes i nens de Primària i Secundària perquè aprenguin electrònica, robòtica, programació i altres experiments.

Kits de ciències – Altres jocs científics de tot tipus.

Jocs de química – Per conèixer els primers conceptes d’aquesta disciplina i per fer experiments espectaculars.

Baralla de cartes de ciencia – Joc de cartes en què s’han de crear parelles entre els científics i científiques i els seus invents.

Construccions

Són les reines dels jocs educatius. Amb les construccions s’estimula la curiositat i la concentració, es desenvolupa la imaginació, l’equilibri i acosta els infants al món de la geometria.

Blocs de fusta Kapla – Blocs de fusta en multitud de formats per construir allò que es vulgui sense cap tipus de subjecció.

Lego – Tot i que s’han adaptat als nous temps i n’hi ha de totes les tipologies, el lego clàssic és dels més complerts per fer volar la imaginació.

Pista de boles – Blocs de fusta de diferents tipus i boles per construir una vertadera pista de bales. N’hi ha de molts tipus i es pot ampliar.

Jocs d’encaix arcs i casetes – Joc d’encaix amb múltiples opcions.

Literatura

En el món de la literatura és importantíssim que els infants i els joves tinguin la possibilitat de conèixer diferents realitats de tot tipus a través d’aquesta. Una petitíssima selecció:

Contes d’antiprinceses – Una editorial argentina ha començat a publicar la història de les grans heroïnes d’Amèrica Llatina que trenquen els estereotips de les dones submises l’objectiu de les quals és trobar un marit.

Contes per aprendre l’equitat de gènere – Selecció de lectures.

Contes d’educació emocional – Contes per aprendre a reconèixer les emocions i treballar-les.

Contes per treballar diferents valors – Selecció de contes per treballar valors com l’empatia, la solidaritat, l’amistat, la sinceritat, etc.

Princeses que no esperen prínceps i nois que no volen ser pirates – Maleta pedagògica disponible per a escoles amb una selecció de llibres educatius per a tots els cicles per treballar la construcció de la identitat de la manera més lliure possible.

Filosofia

Filosofia visual per a nens i nenes – apropa els lectors de més de 8 anys a fer-se les grans preguntes de la filosofia de forma divertida i atractiva.

Aire lliure

Els jocs a l’aire lliure també són perfectes per fomentar la cooperació, el joc lliure o el joc amb regles i la coeducació.

Malabars – Jocs de circ per practicar l’equilibri i la psicomotricitat.

Jocs de punteria – Jocs per practicar l’habilitat i la punteria.

Jocs de jardí –  Jocs pensats per jugar en família i amb els amics a les festes infantils o celebracions.

En definitiva, el que està clar és que educar els nostres fills i filles en el respecte, l’equitat i en la coeducació és cosa de tothom, de les famílies, de l’escola i també de les institucions. I hi ha molta feina per fer encara.

Anna Llucià Serra
About Anna Llucià Serra

Sòcia d'Eduxarxa. Llicenciada en Filologia Hispànica, especialista en comunicació i gestió d'esdeveniments culturals. Contact: Lloc web | Twitter | More Posts

5 Comentaris on Jugar ens fa lliures: idees de joguines no sexistes

 1. Molt bo, una mirada crítica que aquesta societat necessita més que mai! Salut

 2. ¡M’ha agradat molt! Jo compro les joguines als meus peques a YupiBox on tenen joguines no sexistes educatives molt boniques i a bon preu: https://www.yupibox.com

 3. me encanta la idea de tratar a los niños como personas inteligentes, no como estamos más que acostumbrados a que pase. Aquí he visto también alguno que otro bastante interesante para niños https://www.laerafriki.com/para-ninos/

 4. Hola Anna,

  Me encantan estos artículos. Te apunto una gama de juegos educativos que a mis dos peques les encanta:
  https://www.quedejuguetes.com/es/bioviva-m-367.html

  Saludos

 5. Muy importante que se continúe difundiendo este tipo de juegos recreativos que refuerzan las habilidades sociales, si buscan algunos juegos de mesa en este sitio hay buenas opciones.
  https://juegosmesaweb.com/ninos

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*