El Tió arribà llegint Gramsci, Laozi i Lovelace

Són dies de Tió, Para Noel, Mags de l’Orient... Segur que poden trobar llibres que poden ajudar a gent gran i petita a passar bones estones, a pensar conjuntament, a crear.

Racons de pensar
 

Tres novetats bibliogràfiques pensades per a totes les edats, però amb especial atenció a la gent petita i jove, arriben amb el Tió. Tres llibres que uneixen els seus mons amb el de la gent Gran. Difícilment la gent petita coneixerà qui va ser Antonio Gramsci, Laozi o Ada Lovelace. Aquestes obres ho poden canviar. No és que els hagin de conèixer, no s’han d’incorporar a cap llista. Però són persones que ens ofereixen idees i accions que avui ens poden ajudar a pensar i fer.

Antonio Gramsci va passar una part important de la seva vida a la presó i en va sortir quan ja estava molt malalt. El feixisme italià va voler que el seu cap no pogués funcionar i que les seves actuacions en favor de la gent humil d’Italià no es poguessin desenvolupar. Gramsci estava casat i tenia dos fills, Delio i Giuliano. En els anys de presó va dedicar el temps i les forces de les que va disposar a la reflexió i l’escriptura. Escrivia en uns quaderns sobre els assumptes que el preocupaven. D’allà en va sortir una gran obra dedicada a la política, la història, la filosofia, la literatura… que és una referència. També va escriure cartes a la seva família i és d’on sorgeix el llibre L’arbre del eriçó i altres contes de la bona nit, que fa una selecció a partir d’altres llibres editats fa anys: L´arbre de l´eriçó, Apólogos i petits contes de Torí i de Petits contes de Ghilarza i de la presó.

Un llibre que recull algunes de les paraules que Gramsci va adreçar als seus fills. Des de contes que ell recuperava d’aquells que coneixia, algunes de les vivències que havia tingut de petit a la seva Sardenya natal, amb diferències experiències amb animals de la zona que tan atrauen als infants, i breus paraules adreçades a ells. És un llibre que convida a ser llegit per la gent gran i explicat a la petita. Icaria l’ha editat a casa nostra, ara arriba en català, castellà, sard i italià. Gramsci ens ajuda a pensar en els comportaments humans. Sempre el va publicar la feina col·lectiva a fer per portar justícia al món. Ja fa uns mesos també es va publicar un altre conte centrat en aquesta idea El ratolí i la muntanya i en vam parlar aquí.

Gramsci és un clàssic modern i Laozi ho és des del segle VI abans de la nostra era, fa més de 2.500 anys. Un pensador editat ara dins de la col·lecció Petit Fragmenta per apropar algunes de les seves idees a qui encara no ha tingut temps de conèixer-lo. Han editat Tao. Fragments del vell camí xinès del mestre Laozi en català, castellà i portuguès. Manel Ollé, especialista en el món xinés, ha fet una edició de pensaments que poden resultar molt estimulants per pensar conjuntament la gent gran i petita. Les il·lustracions de Neus Caamaño aporten molt a la reflexió.

En els darrers anys estan proliferant projectes per treballar filosòficament amb nenes i nens des dels seus primers anys a l’escola. Aquesta obra pot ajudar molt a fer-ho, cal destacar a més la guia de lectura que s’incorpora. Laozi ens ajuda a pensar, per exemple, en allò que considerem important en allò que potser no valorem prou:

La part important del got

és l’espai que li deixa a l’aigua.

La part important de la porta

és l’espai que et deixa perquè hi passis  

Ada Lovelace segurament encara no és una clàssica, però va camí de ser-ho. Va ser una pionera de la programació informàtica. I el llibre de Fiona Robinson, Les idees de l’Ada (editat en català i castellà per Juventud), pot aportar la seva part a aquest coneixement. En aquest cas ens trobem amb una obra que ens explica alguns episodis de la seva vida especialment orientats a entendre la seva creativitat matemàtica. Una nena que va unir els coneixements matemàtics de la seva mare Anne Isabella Milbanke amb una alta creativitat, potser relacionada amb el seu pare, a qui gairebé no va conèixer, el poeta Lord Byron.

Lovelace va viure la revolució industrial i l’aparició de les primeres grans màquines que la van fascinar, com a part de la seva societat. Ella volia crear un cavall volador i al final va contribuir decisivament a desenvolupar allò que avui coneixem com ordinadors. Cal valorar també la perspectiva de gènere que ens ofereix aquesta obra. Ajuda a destacar el paper de Lovelace, però també de la seva mare i una de les seves mestres i amiga Mary Fairfax Somerville.

Són dies de Tió, Para Noel, Mags de l’Orient… Segur que poden trobar llibres que poden ajudar a gent gran i petita a passar bones estones, a pensar conjuntament, a crear.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*