Periodisme i educació de la mà: El Diari de l’Educació, present a tres xerrades per debatre sobre els reptes conjunts

El divendres 2 de febrer, Víctor Saura, director del Diari de l’Educació, serà a la Lleialtat Santsenca per parlar de com els mitjans expliquen l’educació. Simultàniament, en Pau Rodríguez, l’antic director i ara periodista a eldiario.es, moderarà una trobada d’experiències educatives per la justícia global i el dia 6 de febrer, el director de la Fundació Periodisme Plural, Josep Carles Rius, parlarà de les responsabilitats compartides entre educació i comunicació

Redacció - El Diari de l'Educació
 

Pot l’educació canviar el món? I quin paper té el periodisme en aquesta revolució? Així, el periodisme i l’educació tenen responsabilitats compartides? L’educació té un paper troncal a la societat, tant com a vehicle de canvis com a generador de xarxa i comunitats. De la mateixa manera, el periodisme és clau en qualsevol societat activa. Però, com s’han de coordinar tots dos? Quina relació s’ha d’establir entre ells?

El Diari de l’Educació serà present a tres actes diferents per a conversar sobre aquestes qüestions. Per començar, la tarda del divendres 6 de febrer, el director del Diari, Víctor Saura, formarà part de la taula de debat “Volem sortir a la tele (?)”, organitzada pel grup de treball Som Esplais i la revista Esplais de Catalunya.

Davant l’evidència que “els esplais apareixen a l’escena mediàtica arran d’accidents negatius més que no pas per la tasca educativa”, tal com Som Esplais assegura, es plantegen el debat de si realment l’educació en el lleure interessa al públic en general i si val la pena que aquests moviments intentin arribar a més gent. Per a parlar d’això i de com els mitjans de comunicació expliquen l’actualitat educativa, Saura compartirà taula amb l’il·lustrador Joan Turu i l’antropòloga Mariona Zamora a la Lleialtat Santsenca, a les 19h.

Simultàniament, també la tarda del 2 de febrer a partir de les 17.30h, se celebrarà a LaFede.cat la segona trobada d’intercanvi d’experiències educatives “Canviar l’escola per canviar el món”. Organitzada per la mateixa Fede.cat, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, aquestes jornades -que seran divendres i dissabte- comptaran amb la participació de referents internacionals de l’àmbit educatiu per parlar de pau, drets humans, justícia climàtica, migracions, feminismes…

Així, les taules rodones de divendres dia 2, anomenades “Qui fa què en l’impuls de l’Educació per la Justícia Global?” i “El poder de l’Eduació en la transformació social”, seran conduïdes per Pau Rodríguez, antic director d’El Diari de l’Educació i ara periodista a eldiario.es.

I com que tot plegat no es pot fer sense els nens i nenes, el dia 6 de febrer es parlarà de la importància que té que els mitjans de comunicació adaptin els seus missatges als més menuts per a no deixar-los fora dels debats d’actualitat, i de quin paper és el que ha de tenir la comunitat educativa en aquesta tasca. Amb aquest objectiu, el director de la Fundació Periodisme Plural -editora de la Revista XQ i El Diari de l’Educació-, Josep Carles Rius, serà a la seu de l’Associació de mestres Rosa Sensat al debat “Periodisme i educació, una responsabilitat compartida”.

Rius estarà en companyia de Francina Martí, presidenta de Rosa Sensat; Laia Servera, directora de l’InfoK, i Eva Domínguez, creadora de Nushu, un servei de realitat augmentada per a explicar notícies. Així, el director de la Fundació Periodisme Plural parlarà, d’una banda, de la importància de reservar un espai per a l’educació a l’agenda mediàtica, i de l’altra, de la necessitat d’aterrar els temes, per més complexos que ens semblin, al llenguatge i pensaments dels infants per a fer-los partícips de la realitat d’una societat que també és la seva.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*