La participació dels docents jubilats a les escoles i instituts, i al món educatiu

Cada any es jubilen molts mestres i professors que després d’una època de dedicació a la docència comencen una nova etapa plena d’oportunitats i activitats. Els animem a fer tasques de voluntariat i a conèixer el treball que fem a l'associació RELLA.

Quim Lázaro
 

Junta directiva de Rella

RELLA és una associació de Mestres i Professorat Jubilats que es va crear a Barcelona, aviat farà 10 anys, sota el paraigua de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya. Una associació per trobar-nos, per organitzar i gaudir d’activitats lúdiques i culturals i alhora poder compartir –des de la nostra nova situació– temes i qüestions del món educatiu, ja sigui fent voluntariat educatiu o aportant la nostra experiència en temes d’educació.

A RELLA tenim diferents grups per omplir les diferents expectatives de la gent que hi forma part: un Grup d’Educació, un Grup de Voluntariat, un Grup de Debats, dos grups de Conversa d’Anglès, un Club de Lectura, un Grup d’Activitats i Sortides, un Grup de Passejades, un Grup de Fotografia i un de recent de Clàssics.

No volem que la nostra experiència com a docents que hem estat i compromesos en l’educació dels infants i joves del país, es perdi al passar a la nova situació. Fer voluntariat educatiu, incidir en la política educativa i passar-ho bé fent activitats lúdiques i culturals, tot  creant  vincle entre tots els grups que en formen part,  és la nostra prioritat.

Són moltes les activitats que des de RELLA oferim als nostres associats, i per ampliar el nostre espai inicial, hem creat dos grups de RELLA al territori: un a Granollers, que coordina més de 150 voluntaris educatius del Consell Escolar Municipal; i l’altre a Olot, on un grup de mestres jubilats mantenen una aula d’alfabetització per joves nouvinguts de 16 a 18 anys. També col·laborem i fem activitats conjuntes amb el grup dels Jubis de Vilafranca del Penedès.

És en aquest context, que des dels inicis de RELLA es demana al Departament d’Educació que es reguli la participació dels mestres i professors jubilats per poder fer activitats de voluntariat educatiu als centres escolars. Partint de l’article 105.4 de la Llei d’Educació de Catalunya (“L’Administració educativa ha d’afavorir l’aprofitament de l’experiència professional del professorat jubilat i dels inspectors d’educació jubilats que ho desitgin per mitjà de llur incorporació als centres i als serveis educatius, sense ocupar-hi llocs de plantilla”) s’organitza un protocol perquè els docents jubilats puguin fer tasques de voluntariat educatiu als centres educatius.

No va ser fàcil, però la nostra proposta va ser recollida l’any 2014 en la “RESOLUCIÓ ENS/1479/2014, de 18 de juny, dels criteris per a la col·laboració del professorat jubilat i dels inspectors d’educació jubilats amb els centres públics i serveis educatius”.

Des de l’entrada en vigor de la resolució, els docents que volem fer voluntariat a les escoles ho podem fer signant una proposta a l’inici de curs a cada centre, que ha de ser aprovada pel Consell Escolar, exposant el projecte a realitzar al llarg del curs escolar i el Departament d’Educació ofereix una cobertura de responsabilitat civil i accidents als docents jubilats participants.

El curs passat també es va signar un Conveni de col·laboració amb l’IMEB de Barcelona per cobrir aquesta demanda a les mestres de les escoles bressol i de música municipals de la ciutat i segons el seu resultat ens posarem a treballar per un conveni amb la Diputació per les mestres de les escoles bressol que es jubilin.

Des de RELLA no fem només voluntariat educatiu a les escoles i instituts públics, també fem voluntariat a diferents entitats que treballen en el món de l’alfabetització, l’educació de persones nouvingudes i en l’àmbit del temps educatiu fora de l’escola. Creiem important que les persones que ens hem dedicat a explicar i fer motivadores totes les experiències d’aprenentatge puguem seguir col·laborant en aquestes tasques.

Com sempre, res és innocu, i com tot, aquesta proposta també té els seus perills: com fer tasques que poden treure llocs de treball que l’administració ha de dotar als centres.  Les retallades de l’administració educativa no han de recaure en el treball del voluntariat. Els límits són fràgils i és per això que a RELLA tenim un Codi Ètic, que ara  ens proposem revisar i actualitzar, per saber com hem d’actuar en aquest àmbit en la situació actual.

Si esteu jubilats o si coneixeu companys i companyes que ho estan, des d’aquí us animem a fer-los saber que poden fer tasques de voluntariat als centres educatius on van treballar o altres centres, així com a parlar-los de l’existència de RELLA (Associació de mestres i professorat jubilats) i del nostre projecte de treball  i cooperació.

La jubilació és una etapa plena de reptes, però també de noves perspectives des de molts àmbits de la nostra vida quotidiana. Si voleu saber més de nosaltres podeu visitar la nostra web [www.rella.cat] on veureu qui som, tot el que fem i la possibilitat de connectar amb nosaltres. Com diem en el nostre díptic informatiu: “Seguim educant, seguim aprenent i ens seguim divertint”.

Quim Lázaro
About Quim Lázaro

Mestre jubilat. President de RELLA i membre de la Comissió de Recuperació del CEPEPC. More Posts

1 Comment on La participació dels docents jubilats a les escoles i instituts, i al món educatiu

  1. Montserrat Janer // 7 de Juliol de 2019 a les 23:24 // Respon

    Com em puc inscriure , i participar sovmc deBarcelona

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*