Amarás al prójimo

Jaume Cela és mestre i escriptor; des de sempre li ha agradat llegir i anar al cinema. Per a ell, l'educació, el cine i la literatura formen un tot indestructible, a través del qual ens explica com mira el món i com es veu ell en aquest món que intenta conèixer, entendre i millorar. En aquesta secció escriu sobre les pel•lícules que ha vist, històries i personatges que parlen del temps que ens toca viure, que ens fan pensar o ens conviden a imaginar i emocionar-nos. Qui ho llegiu, podreu gaudir amb els arguments, o potser tindreu més informació per escollir la vostra pel•lícula en l'actualitat de la cartellera setmanal, o disposareu d'un bon recurs per reflexionar amb infants i joves sobre temes significatius. O simplement propiciarà una bona tertúlia amb les amistats. En qualsevol dels casos... ens trobarem a la cua

Jaume Cela
 

Per anar al cine no calen excuses, però una de les que fa que jo sigui un seguidor del setè art és l’oportunitat d’escoltar com sonen les llengües que no pertanyen al meu cercle més proper. “Amarás al prójimo” ens ve de Polònia i seguir la història explicada llengua polonesa sempre és un valor afegit.

La directora es diu Malgorzata Szumowska, absolutament desconeguda per mi abans d’anar a veure aquesta pel•lícula, ens mostra la crisi d’un capellà que treballa en una mena d’internat per a joves que poden acabar en un reformatori on se suposa que les condicions de vida són més dures.

Tot sembla funcionar prou bé, tot i els problemes que tenen, fins que arriba una mena d’àngel despentinat que fa trontollar les seguretats del mossèn. No espereu escenes pujades de to, sinó més aviat un joc de mirades, de petits gestos que van escenificant els focs interiors dels dos personatges. A més, tot plegat té com escenari un univers absolutament masculí i molt carregat d’hormones, si exceptuem la presència d’una jove que s’enamora del capellà.

No és la primera vegada que el cine ens mostra la crisi d’un capellà, la seva continguda homosexualitat -em ve a la memòria la pel•lícula “Priest, d’Antonia Bird”-, però el més interessant d’aquesta obra és contemplar allò que he citat abans: com l’univers interior pot arribar a transformar-se quan un element nou incideix de ple en aquella passíó que intentem tenir lligada de mans i de peus.

Els dos personatges masculins broden els seus papers i deixo els seus noms escrits per si algun dia podem tornar a contemplar la seva saviesa interpretativa a la pantalla: Andrzej Chyra i Mateusz Kosciukieincz.

Fitxa tècnica:
amaras-al-projimo-cartelDirecció: Malgoska Szumowska
Guió: Malgoska Szumowska i Michal Englert.
Intèrprets: Andrzej Chyra, Mateusz Kosciukiewicz, Maja Ostaszewska, Lukasz Simlat, Maria Moj
Polònia, 2013
Duració: 101′
Estrena a Espanya: 10 octubre 2014

(font de la fitxa tècnica i del cartell: www.labutaca.net)

About Jaume Cela

Mestre, fins l'any passat director de l'escola Bellaterra i escriptor. More Posts

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*