La dama de oro

El títol d’aquesta pel•lícula dirigida per Simon Curtis fa referència al retrat d’Adele Bloch-Bauer, de Gustav Klimt. Aquesta cèlebre pintura va ser robada pels nazis als seus propietaris, una família vienesa i jueva molt acomodada.

Jaume Cela
 

Després de la guerra, l’obra de Klimt es va convertir en una marca identificativa de la cultura de Viena, un signe de reconeixement de la ciutat i va estar exposada al museu més important fins que va ser reclamada per la seva legítima propietària.

La pel•lícula narra la denúncia que va fer aquesta dona que quan era molt jove va haver de fugir de Viena amb el seu marit deixant als seus pares a mans dels nazis.
La narració dels fets es veu interrompuda pels records de la dona. D’aquesta manera anem coneixent els dos temps que marquen els fets que s’expliquen.

El determini d’un jove advocat, amic de la propietària de la pintura, aconsegueix que intervingui el Tribunal Suprem dels Estats Units i que tres mediadors que es reuneixen a Viena, després de la negativa del govern austríac a negociar una solució a la demanda, acabin donant la raó a la neboda d’Adele. La pintura va tornar als Estats Units i el propietari de la Neue Galerie, de Nova York, la va comprar per una quantitat molt desitjable.

El més rellevant de la història, a més de les peripècies d’una dona que vol recuperar el que és seu molt ben ajudada per l’advocat i per algunes persones més, és que ens mostra una vegada més que darrera del nazisme hi havia una xarxa ben organitzada d’interessos econòmics i que alguns d’aquests interessos, fins i tot molt després d’haver acabat la guerra i de ser coneixedors de l’Holocaust, afectaven les instàncies polítiques més altes de molts països, en aquest cas d’Àustria.

Helen Mirren ens torna a regalar una interpretació esplèndida, farcida de moments d’un humor molt envejable, malgrat les tràgiques circumstàncies, i Ryan Reynolds no es queda enrere donant vida al jove i tossut advocat.

Hi ha alguns secundaris de luxe fent papers molt curts. No n’avanço els noms per posar-vos a prova.

Fitxa tècnica:

la-dama-de-oro-cartel-posterDirecció:  Simon Curtis
Guió: Alexi Kaye Campbell
Intèrprets: Helen Mirren, Ryan Reynolds, Elizabeth McGovern, Jonathan Pryce, Moritz Bleibtre
USA i Regne Unit, 2015
Duració: 109′
Estrena a Espanya: 10 abril  2015

 (font de la fitxa tècnica i del cartell: www.labutaca.net)

About Jaume Cela

Mestre, fins l'any passat director de l'escola Bellaterra i escriptor. More Posts

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*