Lilting

"Lilting", del director de Cambodja Hong Khaou, ens regala una pel·lícula molt interessant, molt intimista tot i que està inscrita en un univers més general que va més enllà de la situació dramàtica que ens presenta.

Jaume Cela
 

‘Lilting’, del director de Cambodja Hong Khaou, ens regala una pel·lícula molt interessant, molt intimista tot i que està inscrita en un univers més general que va més enllà de la situació dramàtica que ens presenta. I quina és, aquesta situació?

Una dona cambodjana viu en una residència a Londres. El seu fill és gay i està aparellat amb un noi anglès, però no ha gosat encara sortir de l’armari. Té ganes d’explicar a la seva mare què sent per la seva parella i d’aquesta manera, un cop tot quedi aclarit, portar-la a viure amb ells. Però un desgraciat accident acaba amb la vida del noi i la seva parella decideix tenir cura de la sogra.

El dolor presideix les visites, un dolor que no pot tenir el nom que l’explica perquè la mare es troba aïllada en un país estranger, tancada en una residència, sense entendre la llengua, sense el seu fill i amb una relació molt especial amb un altre vell que també està molt sol. Una noia intèrpret farà de mediadora entre la voluntat del gendre a dir-li la veritat i les ganes que té de fer-ho amb prou sensibilitat per no espatllar l’assoliment del seu principal objectiu: que la dona ho confiï i visqui amb ell.

Hong Khaou fa salts en el temps narratiu. Sap que treballa amb material molt sensible i té bona cura en l’ús dels plans, sobretot dels primers plans, perquè necessita crear una atmosfera íntima, un món format per les mirades dels uns i les dels altres, unes mirades que han de transmetre el rebombori que viuen interiorment.

Per poder expressar aquest garbuix de sentiments cal tenir el suport d’unes bones interpretacions que sàpiguen quan han de prémer l’accelerador i en quin moment han d’aturar el vehicle. Ben Whishaw comunica amb saviesa i sensibilitat la fragilitat del seu personatge i la fortalesa de la decisió que ha pres. Cheng Pei-pei dóna vida a la mare i ens ofereix un recital de tendresa i de duresa que arriba a commoure. Naomi Christie i Andrew Leuns donen vida a la traductora- que a poc a poc va descobrint que el seu paper serà més decisiu del que es pensa inicialment- i el de l’altre noi. Aquesta pel·lícula és una bona manera de començar el curs després de les vacances i de veure com és d’important trobar un llenguatge comú que ens permeti aproximar-nos per compartir tot el que sentim malgrat les nostres diferències culturals.

Fitxa tècnica:

liltingDirecció i guió: Hong Khaou
Interpretació:  Ben Whishaw, Pei-Pei Cheng, Andrew Leung, Peter Bowles, Naomi Christie, Morven Christie
Regne Unit, 2014
Duració: 91
Estrena a Espanya: agost 2015

 (font de la fitxa tècnica i del cartell: www.filmaffinity.net)

About Jaume Cela

Mestre, fins l'any passat director de l'escola Bellaterra i escriptor. More Posts

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*