El héroe de Berlín

La pel.lícula, que té molts elements que la fan una proposta atractiva en el món adolescent, mostra una etapa de la vida de l'atleta negre Jesse Owens, que va aconseguir quatre medalles d'or a les olimpíades de Berlín i que amb aquesta gesta va ridiculitzar les teories racistes d'un Hitler que poc temps després envairia Polònia

Jaume Cela
 

https://youtu.be/qzDi9GwIr0w

Comencem amb una pregunta: és El héroe de Berlín, dirigida per Stephen Hopkins, una gran pel·lícula? La resposta és no. És una pel·lícula normaleta, entretinguda, de tarda de diumenge, com s’acostuma a dir.

Mostra una etapa de la vida de l’atleta negre Jesse Owens, que va aconseguir quatre medalles d’or a les olimpíades de Berlín i que amb aquesta gesta va ridiculitzar les teories racistes d’un Hitler que poc temps després envairia Polònia.

Ara bé, mentre la veia anava pensant que tenia molt suc per projectar-la a l’escola, perquè té molts elements que la fan una proposta atractiva en el món adolescent. Mostra una etapa de la vida de l’atleta negre Jesse Owens, que va aconseguir quatre medalles d’or a les olimpíades de Berlín i que amb aquesta gesta va ridiculitzar les teories racistes d’un Hitler que poc temps després envaïria Polònia. Una pel·lícula amb nombrosos punts d’interès per posar damunt la taula.

Per exemple: descobrir que les bases del nazisme i de la segregació racial dels Estats Units es donen la mà, que un racista de Nova York s’assembla molt a un de Berlín.

Més exemples: què representen les olimpíades? Són una manifestació esportiva i res més o hi ha interessos molt diversos barrejats amb el muntatge olímpic? I més encara: quina relació s’estableix entre la vida d’un atleta i els sacrificis que ha de fer amb el preu que en paga el seu entorn familiar? I més encara: quina qualitat ha de mostrar un bon entrenador? Quin paper juga la burocràcia en el descobriment del talent? I quines diferències hi ha entre les manifestacions de principis ideològics i el que amaguen les conductes i els interessos d’aquells que les expressen i pretenen, en fer-les, convertir-se en referents ètics o morals? O, i acabo el que podria ser una llista més llarga, pots admirar a qui et prendrà la glòria?

Aquestes preguntes i moltes més poden activar un debat interessant i fer un servei molt útil a les nostres aules.

Fitxa tècnica:

Direcció: Stephen Hopkins. Interpretació: Stephan James, William Hurt, Jeremy Irons, Jason Sudeikis, Carice van Houten. França, Alemanya, Canadà, 2016. Duració: 134′. Estrena a Espanya: Abril 2016

About Jaume Cela

Mestre, fins l'any passat director de l'escola Bellaterra i escriptor. More Posts

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*