30 anys en moviment

Amb l'acte de celebració del 30è aniversari la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC) volia encetar un debat al voltant de la transformació educativa en el sentit més ampli.

Elena GRuiz
 
 

Durant l'acte de celebració a la Bonnemaison

Durant l’acte de celebració a la Bonnemaison

Ara ja fa 30 anys, els Moviments de Renovació Pedagògica (MRP) es van trobar a Lleida el 28 de febrer de 1986 amb la necessitat d’aglutinar-se sota un mateix paraigües i treballar de forma diferent. Ara ja fa 30 anys, va nèixer la Federació de Moviments per la Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC) amb la voluntat de coordinar i representar els MRP.

Definitis el 1983 en les I Jornades de Roses com a entitats autònomes i independents de qualsevol institució pública o privada i vinculades a un territori, tres anys més tard i amb la creació de la FMRPC, els MRP van establir uns principis i compromisos comuns per a treballar a la una, establir lligams i enfortir els vincles entre els membres de la Comunitat Educativa que tenien el desig de pensar, formar-se, elaborar propostes i intercanviar experiències sobre el món educatiu per tal de fer progressar el caràcter educador de les ciutats i els pobles.

D'esquerra a dreta: Joan Domènech i Francesch, Francina Martí Cartes, Cèsar Coll i Salvador i Anna Galdón

D’esquerra a dreta: Joan Domènech i Francesch, Francina Martí Cartes, Cèsar Coll i Salvador i Anna Galdón

Amb aquest recordatori, el passat 5 de novembre, la Pilar Gargallo, presidenta de la FMRPC, engegava la jornada de celebració del 30è aniversari de la FMRPC, que es va fer a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona. Un acte que també va anar molt marcat pel recordatori de totes aquelles persones que ja no hi són. “No volem començar sense el record d’aquelles que ens han deixat al llarg del camí”, deia la Teresa Ciurana, secretària i tresorera de la FMRP, la primera en parlar i donar la benvinguda als assistents a l’acte.

“Som aquí, amb molts canvis educatius, amb una sacsejada important al sistema i amb la il·lusió renovada de transformar l’educació” expressava Gargallo, considerant possible la revolta educativa, sempre i quan, es capgirin les praxis, les escoles, els centres i les institucions “per tal de fer de tot aquest món educatiu un lloc més equitatiu, just i digne per a tothom”. A l’acte també hi va assistir la Consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, que va agrair el treball dels MRP “som fills i filles de l’escola catalana que heu fet”.

En acabar els parlaments, la periodista de la FMRPC Anna Galdón va moderar el debat-col·loqui sobre ‘Transformació Educativa’ en el que van participar el Joan Domènech i Francesch, qui es defineix com “aprenent de mestre i reivindicador de l’escola lenta”, ex director de l’Escola Fructuós Gelabert, representant de l’àmbit d’escoles 012 i membre actiu de la FMRPC, el Cèsar Coll i Salvador, Doctor en Piscologia i catedràtic de Psicologia Evolutiva i Educativa de la Universitat de Barcelona (UB), qui ha promogut i dirigit projectes d’investigació i estudis sobre la implementació i implicacions de la teoria genètica, la intervenció i l’assessorament pedagògic, i la Francina Martí Cartes, presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat i professora de Llengua i Literatura Catalanes d’Educació Secundària.

L’acte de celebració va concloure amb el conta-contes Oriol Oliver, que va descobrir en la sala el món de Roald Dahl i la transformació educativa amb humor i tendresa.

Oriol Oliver, conta-contes

Oriol Oliver, conta-contes

 

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*