“No tenen res a veure amb els musulmans”: així explica els atemptats als nens una revista infantil francesa

La revista infantil francesa Astrapi difon un pamflet per explicar als més petits les claus del que va passar divendres passat a París

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 

Imatge del pamflet difós per la revista Astrapi.

Imatge del pamflet difós per la revista Astrapi.

“És veritat que França està en guerra?”. “Els terroristes podrien entrar a casa nostra?”. “No he vist les imatges però prefereixo no veure-les. Només vull comprendre per què han fet això”. Aquestes són preguntes reals que es formulen els nens i nenes francesos, i que la revista Astrapi ha recollit i ha respost en un pamflet que té com a objectiu explicar als més petits què va passar divendres passat a París, quan vuit terroristes van acabar amb la vida de més de 130 persones.

La revista infantil, amb 70.000 exemplars de tirada, ha difós aquest pamflet en què anima als nens i nenes a parlar dels fets amb els seus pares. També mira de respondre interrogants com qui són els terroristes o per què ataquen França, preguntes que de ben segur els docents hauran de respondre als seus alumnes. Per això la Ministra d’Educació va enviar-los una carta amb recomanacions i recursos.

A la pregunta de qui són els terroristes, Astrapi explica que “són persones que utilitzen el terror i la violència per imposar les seves idees”. “Són gent que diuen actuar en nom de l’Islam”, afegeix la revista, però aclareix acte seguit que no tenen res a veure amb la immensa majoria dels musulmans, que viuen la seva fe tranquil·lament”.

El pamflet també els dóna recomanacions sobre com actuar davant els atemptats. “La primera cosa que se sol sentir és la por. Per no guardar-la dins d’un mateix, cal parlar-ne”, aconsella la revista. “Visquis a París o a qualsevol altre lloc, sàpigues que casa teva i la teva escola són llocs segurs. La millor manera de respondre a la violència i a la bogeria d’aquests homes és continuar vivint amb normalitat i defensar les idees respectant els altres”, sentencien a Astrapi.

Mapa de l'Estat Islàmi a Le P'tit Libé

Mapa de l’Estat Islàmi a Le P’tit Libé

El diari Libération s’hi suma

El diari Libération, una de les principals capçaleres franceses, també ha dedicat la seva edició per a nens, anomenada Le P’tit Libé, a informar els més petits sobre els atacs que han sacsejat França. Aquesta edició, segons el rotatiu, l’han elaborat periodistes amb l’ajuda de psicopedagogs.

Explicar tragèdies d’aquesta magnitud als infants no és tasca senzilla, tenint en compte les seves causes i conseqüències sociopolítiques. Un exemple a casa nostra és l’InfoK, l’informatiu de TV3 per a nens i joves, que ahir va dedicar la seva edició als fets ocorreguts a París.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*