Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Les dones estan millor educades que els home, però segueixen tenint una pitjor situació laboral. Això és el que es desprèn de les dades que l’oficina estadística de la Comissió Europea, Eurostat, recopila amb motiu del dia internacional de la dona treballadora.
A l’Europa dels 28, l’abandonament escolar prematur l’any 2012 va ser més baix entre les dones (10,9%) que entre els homes (14,4%) en la franja d’edat d’entre 18 i 24 anys. En el cas espanyol, l’abandonament és més alt, però la diferència també: un 20,8% de les dones abandonen els estudis prematurament, mentre entre els homes la xifra pujava al 28,8%.
La diferència és encara més significativa quan parlem del nombre de persones joves (d’entre 30 i 34 anys) que havien completat estudis superiors: un 39,9% de dones en relació a un 31,5% dels homes. A Espanya la mitjana de persones amb estudis superiors és més gran, però també són més les dones que en tenen, un 45,3% davant un 35%.
Tot i això, la situació laboral de les dones és pitjor que la dels homes. L’any 2012 la taxa d’ocupació de treballadores del sexe femení era del 58,5% a Europa i del 50,6% a Espanya, mentre que els de sexe masculí treballaven en 69,6% dels casos a Europa i en un 60,2% a Espanya.
A més de ser menys presents en el mercat de treball, les dones cobren de mitja 16,4 cops menys que els homes a Europa i 17,8 cops menys a Espanya. I no només això, sinó que del total de persones que tenen una feina, les que no ho fan a temps complet són majoritàriament dones. Mentre que un 31,9% d’elles treballaven a temps parcial, només ho feien el 8,4% d’ells.
Pel que fa als tipus d’estudis que tenen les dones –un dels elements que podria estar relacionat amb la seva situació laboral– cal remarcar que, a nivell europeu, mentre un 79,1% de les que tenen estudis superiors relacionats amb l’educació són dones, només ho són el 26,9% de les enginyeres. Els estudis relacionats amb les cures també són majoritàriament femenins (en un 76%), mentre que tenen menys presència en els de ciències, matemàtica i informàtica (40,8%).