Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El PP estaria disposat a revisar alguns aspectes de la LOMCE, sense derogar-la, per aconseguir formar govern. El ministre d’Educació en funcions, Íñigo Méndez de Vigo, ha dit en una entrevista a TVE que està obert a “reformar el que calgui reformar”. “Sóc partidari d’escoltar i quan he vist que una de les pegues amb les avaluacions era la possibilitat que es fessin rànquings, ho vaig escoltar, ho vaig entendre i vam arribar a un acord, perquè crec que és possible, factible i necessari fer-ho”, ha afirmat.
Hi ha límits en aquesta revisió de la llei? El PP prefereix no concretar a què estarien o no disposats a renunciar per aconseguir suports i al·ludeixen a l’article 27 de la Constitució, el que garanteix igualtat per a tots i totes en l’accés a l’educació i llibertat d’ensenyament. Tot això, sí subratllen, en el marc d’un pacte educatiu amb la resta de partits.
Segons avançava dilluns la Cadena Ser, els populars podrien accedir a reconsiderar que aprovar les revàlides sigui requisit imprescindible per passar de curs, com marca l’actual redacció de la llei. Sobre el nou estatus de l’assignatura de Religió, un altre foc obert amb la comunitat educativa, el ministre justifica que no ha rebut cap queixa per part de cap comunitat autònoma i defensa que la LOMCE “garanteix el dret dels pares a escollir l’educació dels fills i que allò que s’ensenya estigui assentat en valors i principis”.
El Govern de Mariano Rajoy, amb José Ignacio Wert al capdavant del Ministeri d’Educació, va aprovar la nova llei educativa el 2013 amb els vots de la seva majoria parlamentària i l’oposició de tots els grups (excepte UPN i Fòrum Astúries, que es van abstenir). La LOMCE, l’última fase d’implantació està prevista per al pròxim curs, va ser la punta de l’iceberg de l’enfrontament d’Educació amb la majoria de sectors de la comunitat educativa.
Des de maig, el PP ja no compta amb la complicitat d’una majoria de regions que combregaven amb tots els desenvolupaments de la LOMCE sense el mínim indici de resistència. Ara són majoria les regions crítiques amb la llei -només 12 de 17 van demanar que es retiressin les reválidas- i l’escenari requereix de més diplomàcia i mà negociadora: just el paper reservat al nou ministre que, dins del poc marge de maniobra que el va deixar el seu antecessor, ha rectificat algunes decisions controvertides, com el format de la revàlida de Secundària.
Fonts del PP consultades per eldiario.es dubten que la LOMCE sigui un dels temes sobre la taula en les primeres reunions de Rajoy amb Albert Rivera (aquest dimarts) i Pedro Sánchez (dimecres). “Si les reunions prosperen aniran entrant en elles temes com aquest”.
Aquest és un article publicat a eldiario.es