La justícia es reafirma en la seva exigència de que cinc escoles catalanes introdueixin el castellà com a llengua vehicular almenys en un 25% de les classes. Aquest dimecres el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat els recursos presentats pel departament d’Ensenyament, pels titulars de les escoles i per les associacions de pares i mares, i ha ratificat la interlocutòria emesa el passat mes de gener mitjançant la qual emplaçava els directors dels centres a introduir el castellà com a llengua d’ús en l’ensenyament.
En una roda de premsa aquesta mateixa tarda, la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ja ha anunciat que la Generalitat tornarà a recórrer la decisió judicial, aquesta vegada a una instància superior, és a dir, al Tribunal Suprem, i demanarà que es suspengui el mandat del TSJC. Rigau ha reiterat una vegada més que no es planteja modificar el model lingüístic fins que no hagi esgotat totes les vies judicials per aturar-ho.
Paral·lelament, el TSJC també rebutja la petició dels pares demandants en aquests cinc casos, que volien que la proporció de català i castellà fos d’un 50% per cada llengua. L’Alt Tribunal entén que el català ha de ser el “centre de gravetat” dels ensenyaments a Catalunya, d’acord amb la legislació catalana, però sempre que el castellà no es vegi exclòs de l’escola. Segons la interlocutòria, la presència del castellà com a llengua vehicular és un mandat constitucional -d’acord amb la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut- i si la Generalitat no és capaç d’incloure’l amb un percentatge adient, han de ser els tribunals els que ho estableixin.
Les escoles afectades són Mare de Déu del Roser (Barcelona), Escola Pia Sant Josep de Calassanç (Sabadell), Escola Pia Sarrià-Calassanç (Barcelona), Col·legi Sant Bonaventura Franciscans (Vilanova i la Geltrú) i l’institut Alba del Vallès (Sant Frost de Campsentelles). Aquest últim és de titularitat pública, i la resta pertanyen a la Federació d’Escoles Cristianes de Catalunya.
La interlocutòria emesa pel TSJC el passat 30 de gener donava un termini d’un mes als directors de les escoles per aplicar les seves directrius, però en rebre els recursos va acceptar una moratòria fins a resoldre’ls. Ara que ja els ha resolt negativament per a les parts demandades, la conselleria d’Ensenyament interpreta que s’obre un nou mes de termini per aplicar el mandat judicial. “Així ens situarem a principis de juny, i llavors ja en parlarem”, ha sentenciat Rigau.
Somescola.cat es carrega de raons de cara al 14 de juny
La plataforma Somescola.cat, aglutina les principals entitats actores de la comunitat educativa -sindicats, famílies, estudiants-, ha sortit al pas de la interlocutòria que avala el 25% de castellà per recordar que el proper 14 de juny l’escola catalana ha de sortir als carrers a defensar de manera festiva l’actual model lingüístic.
Des de Somescola.cat han subratllat que el model d’immersió lingüística en català és un model d’èxit i inclusiu, perquè garanteix que tots els alumnes concloguin els estudis obligatoris amb un nivell similar i satisfactori de català i de castellà. I reivindiquen que ha de ser el Parlament de Catalunya qui decideixi aquestes questions.