El departament d’Ensenyament segueix amb la tendència iniciada el curs passat de tancar grups d’infantil a les escoles i augmentar les places a primària i a l’ESO, d’acord amb la davallada de naixements que es viu a Catalunya des de l’any 2008, i que fa que cada cop siguin menys nens i nenes els que es matriculen a P-3. Per al curs 2014-2015, la Generalitat tancarà fins a 275 grups d’infantil, un ajustament que s’aprofitarà en alguns casos per reubicar-hi progressivament instituts, que en els propers anys hauran de fer front a l’entrada creixent d’alumnes -que ara són a primària- fruit del boom de natalitat de la dècada passada. En aquest sentit, a diferència de l’etapa infantil, en els casos de primària i secundària es crearan fins a 581 grups nous. De fet, l’any vinent es viurà el pic històric d’alumnes escolaritzats entre 3 i 16 anys, un total de 999.081 infants i joves.
Dels 275 grups que tancaran a infantil, la majoria seran de P-4 i de P-5, perquè la gran tancada de grups de P-3 ja es va dur a terme ara fa un any i els seus efectes es van desplaçant cap amunt. Enguany només es tancaran 9 grups de P-3, segons el departament. També cal precisar que del total de classes eliminades, 41 corresponen a la concertada.
Aquest reajustament de l’oferta, de cara a les preinscripcions que s’obren el proper 11 de març, comportarà també l’obertura d’alguns instituts i el tancament de diverses escoles, ja sigui de manera immediata, progressiva o en forma de fusions entre centres. Aquesta és una de les conseqüències que més enutja les famílies, que a través de la federació Fapac ja han manifestat en més d’una ocasió que la davallada de la demografia s’hauria d’utilitzar per reduir les ràtios i no per tancar escoles.
Els centres que ja no obriran el curs vinent són l’escola Mirades (Torredembarra), Germans Amat (Terrassa), Rosa dels Vents (Barcelona) i l’institut Bosch i Gimpera (Barcelona). Tampoc no ho faran les escoles Sant Baldiri (Lliçà d’Amunt) i Poblenou (Pineda de Mar), que es fusionaran amb dos centres del mateix municipi. Una cosa similar passarà amb les escoles El Pi i Encarnació Fonoll, de la localitat de Dosrius, que es fusionaran en un centre que durà el nom del poble. En tots aquests casos, Ensenyament argumenta que o bé els centres tenien ràtios massa baixes o bé alguns d’ells comptaven amb molt pocs grups, com és el cas de Germans Amat o Rosa dels Vents, que només tenien 5è i 6è.
A més d’aquests tancaments, n’hi haurà tres més que seran progressius a partir del curs vinent, és a dir, que deixaran d’oferir places a P-3 i, d’aquesta manera, aniran reduïn grups poc a poc. Es tracta de les escoles Montpedrós (Santa Coloma de Cervelló), Tresfonts (Barcelona) i Mare de Déu del Rocío (Sant Vicenç dels Horts). Aquests centres, per tant, se sumen als que ja l’any passat van rebre la notícia de que haurien de cessar l’activitat progressivament, com són Gil Cristià i Arbòs (Selva del Camp), Vilamagore (Sant Pere de Vilamajor) i El Castell (Tona).
Per contra, els nous instituts estaran ubicats a les localitats de Sant Andreu de la Barca (a l’espai de l’escola Àngel Guimerà), Vilafranca del Penedès (en mòduls), Girona (en un edifici del Bisbe Cartanyà), Sant Gregori (en un espai municipal) i Sabadell (a l’espai de l’escola Agnès Armengol).
La Fapac critica els criteris “economicistes”
A la mateixa hora que el departament d’Ensenyament, la Fapac havia convocat ja una roda de premsa per denunciar els tancaments de línies. Des de la federació que aglutina la majoria d’AMPA de Catalunya es queixen que Rigau actua només sota criteris “economicistes” i, en alguns casos, amb la voluntat de tancar centres “pendents d’actuacions d’obres i amb projectes pedagògics innovadors”. “Lluny de plantejar models com els d’escola-institut o buscar solucions més favorables per als nostres fills”, exposen, “es continua en la permanent línia d’erosió de l’escola pública”.
En aquest sentit, la Fapac demana a la Generalitat que sigui capaç “d’aprofitar la davallada demogràfica per millorar la qualitat de l’escola gràcies a unes ràtios més baixes”. Per defensar aquesta posició, des de la federació han convocat una manifestació el proper diumenge a les 12 h a la plaça Sant Jaume de Barcelona.
La Generalitat, a la caça dels edificis buits
La consellera Rigau ha admès aquest dijous que la intenció del departament és aprofitar tots els espais possibles per adaptar-hi els nous instituts fruit de les necessitats demogràfiques. La prioritat és aprofitar les escoles de primària que es tanquen progressivament, com passa amb l’escola Germans Amat, de Terrassa, o Montpedrós, de Santa Coloma de Cervelló. Però la Generalitat també està disposada a donar ús a equipaments que els municipis van construir en èpoques més pròsperes i que ara no tenen diners per mantenir amb una activitat regular.