Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La Khadi, de 16 anys, va descobrir que estava embarassada i va saber que tot canviaria. “Em vaig sentir malament perquè sóc la filla gran i era l’esperança de la meva mare perquè era molt bona a l’escola”. Parla en passat de les seves qualitats com a estudiant per culpa d’una antiga pràctica, avalada pel Govern a l’abril d’aquest any, que prohibeix a les noies “visiblement embarassades” assistir a classe amb la resta de les seves companyes i presentar-se als exàmens. Les pròximes avaluacions que permeten accedir a la Secundària i a altres estudis superiors són a finals d’aquest novembre.
Amnistia Internacional ha dedicat a l’exclusió educativa de les joves embarassades l’informe ‘Shamed and blamed: Pregnant girls’ rights at risk in Sierra Leone’ en què denuncia l’estigmatització de les noies i les seqüeles que pot comportar aquesta situació en el futur de les joves. Sierra Leone és un país en què el 48% de les dones entre els 14 i els 25 anys són analfabetes, segons les estadístiques d’Unicef.
L’exclusió de les noies embarassades de les aules era una pràctica recurrent però aquest abril va rebre el suport del govern del país. El Ministeri d’Educació va prohibir a les noies “visiblement embarassades” anar a l’escola amb les seves companyes perquè són “una mala influència” per a la resta, va arribar a dir el ministre d’Educació, Minkailu Bah.
En una carta del Ministeri, les autoritats van desenvolupar a l’abril els seus arguments: “Les noies tenen permès ara continuar la seva educació després de donar a llum als seus nadons” i que tenen accés a “serveis prenatals”. “Si es permet a les noies embarassades anar a l’escola, hi ha més probabilitats que més nenes es quedin embarassades”, diu la missiva que cita un estudi d’Unicef mal referenciat, indiquen a l’agència de l’ONU.
El govern indica que la presència de les noies embarassades pot tenir un “impacte negatiu en l’habilitat per concentrar-se i participar a classe, les exposa a la mofa de les seves companyes i mina els estàndards ètics requerits en les nostres institucions educatives”. Aquest argument de protecció a les menors i de l”estigma’ que pateixen per estar embarassades cala en alguns docents, com mostra un reportatge de CTCV Àfrica, en què un mestre indica que “la tradició no permet” que les adolescents embarassades rebin classes amb la resta de les seves companyes per les burles que poden rebre.
“Excloure les nenes embarassades de les escoles regulars i prohibir-los presentar-se a proves acadèmiques crucials és discriminatori i tindrà conseqüències desastroses. L’educació és un dret, i no una cosa que els governs puguin treure arbitràriament com a càstig”, va declarar Sabrina Mahtani, investigadora d’Amnistia Internacional sobre l’Àfrica Occidental. Tot el discurs i la mateixa mesura estigmatitza i culpa les menors per haver-se quedat embarassades, critica l’ONG.
En les entrevistes de l’informe, diverses noies van indicar que, si poguessin, els agradaria assistir a l’escola amb les seves companyes. Algunes estudiants que no estan embarassades expressen el seu malestar perquè algunes noies siguin expulsades: “Quan em vaig presentar al WASSCE (examen necessari per accedir a la universitat) el 2014 moltes noies no van poder fer-ho perquè no havien fet els seus exàmens de BECE. El govern llança una política però no proveeix de planificació familiar”, afirma una estudiant en l’informe.
Violació de la intimitat de les joves
Amnistia Internacional ha documentat que en algunes escoles aquesta prohibició ha donat lloc a “un tracte humiliant i degradant a les nenes”. L’informe documenta, amb el testimoni de nenes, periodistes i experts locals, que s’ha sotmès a nenes a escorcolls i exàmens físics degradants.
Una noia de 18 anys entrevistada per l’organització al juny d’aquest any va explicar un d’aquests exàmens. “Les professores ens van dir a totes les noies que seríem examinades perquè les nenes embarassades no tenien permès presentar-se als exàmens. Vam fer una cosa i vam ser verificades. Ens van tocar els pits i l’estómac per veure si estàvem embarassades. Altres noies van haver de fer anàlisis d’orina”.
L’ONG denuncia que, encara que aquestes exploracions no són part de la política del govern, són pràctiques “àmpliament conegudes” i demana una prohibició expressa que deslliuri les nenes d’aquest tracte humiliant i degradant.
L’ebola va augmentar els embarassos primerencs
Aquests dies Sierra Leone celebra la fi de l’epidèmia de l’ebola, que va infectar a unes 14.000 persones –el més afectat en nombre de contagis- i que s’ha cobrat 3.955 vides. És hora de mirar cap endavant i a Amnistia Internacional assenyalen que, pel camí, estan deixant abandonades aquestes noies.
Diversos estudis, de Nacions Unides i diferents ONG internacionals, van registrar un augment de les agressions sexuals a les dones i dels embarassos d’adolescents. Durant l’epidèmia, el Programa de les Nacions Unides (PNUD) per al Desenvolupament va constatar un augment dels embarassos de 65% en algunes comunitats de la regió oriental del país. Una altra investigació de Save The Children, Pla Internacional i World Vision amb grups de discussió formats per nenes i joves també va registrar un augment en un 44% de les trobades.
La suspensió de les escoles, la manca d’adults responsables (en alguns casos a causa de la malaltia) i la manca d’informació prenatal i diferents serveis paralitzats al país van exposar les nenes a situacions de risc.
Classes especials per a embarassades
La pressió de diverses organitzacions locals i internacionals van aconseguir que el govern donés el vistiplau a finals d’octubre a unes “classes alternatives”, indica l’informe a causa de la pressió d’organitzacions nacionals i internacionals. Durant sis mesos, des de la prohibició d’abril, les joves embarassades no van tenir accés a cap recurs educatiu, recorden a Amnistia.
A aquest programa “alternatiu”, amb el qual participa Unicef entre altres organitzacions humanitàries, s’han acollit unes 3.000 alumnes embarassades segons les xifres oficials. Amnistia Internacional considera que aquesta opció no és la més adequada perquè la separació forçosa estigmatitza i, a més, no se’ls permet “presentar-se a les proves acadèmiques”.
Amb els exàmens a l’horitzó, l’ONG exigeix que es retiri aquesta prohibició per a les menors embarassades i que aquestes classes diferenciades siguin una “opció voluntària” i no imposada a les noies. La Khadi, embarassada de nou mesos en el moment de l’entrevista, deixa veure signes d’il·lusió. “Tinc la convicció i l’esperança de ser advocada”.
Aquest és un article publicat a Desalambre