Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Aquest és un article publicat a Nidos
Un any en la vida d’una mare que s’ha mudat de Madrid a Nova York i que s’acaba de divorciar. Amigues, sexe, vi, dubtes, culpa, precarietat. És el fil narratiu de ‘Hardcore Maternity’, que publica l’editorial Lumen, un llibre de vinyetes que parla de la recerca de diverses dones, amigues, per ser elles mateixes, més enllà de l’etiqueta de ‘mare’. “Sembla que ser mare ja et defineix categòricament, sembla que ets mare i, si de cas, després dona. Les dones del llibre no volen renunciar al que són i el primer que són és dones”, explica Esther De la Rosa, autora al costat de Marga Castaño de ‘Hardcore Maternity’.
Les vinyetes sorgeixen de la seva pròpia experiència. “Feia temps que maquinèvem, però en un viatge que vaig fer per veure-la a Nova York i parlant de les nostres pròpies maternitats va sorgir aquesta idea”, recorda Castaño. Van començar llavors a llançar vinyetes setmanals que, ara, es converteixen en llibre. “Tots els personatges existeixen”, admeten. Precisament per això cap no té nom.
“Compatibilitzar maternitat i vida professional està permès, però deixar el teu fill per anar-te’n de copes o per anar-te’n dues hores a fotre un clau, no”, llança Esther De la Rosa. Les seves vinyetes trenquen amb aquests tabús: la protagonista i les seves amigues busquen foto pel perfil de Tinder, fantasiegen amb sexe mentre s’avorreixen amb els jocs dels seus fills o menteixen a la cangur per arribar una mica més tard de l’hora pactada.
La xarxa d’amigues és part central de ‘Hardcore Maternity’. “En una situació així es converteixen en la teva família extensiva, vivim ajudant-nos”, explica Esther. La protagonista del llibre i les seves amigues comparteixen les seves reflexions sobre la maternitat mentre surten de gresca, acompanyen els seus fills a una festa o van a treure diners a un caixer que els diu que amb prou feines tenen fons pel que queda de mes. “Fins i tot per a les dones més feministes i més progressistes la maternitat treu tot l’ADN cultural i patriarcal, et fa fer-te preguntes que no t’imaginaves o et trobes amb la culpa, aquest repressor natural”, reflexionen les autores.
Aquesta culpa, diuen, que murmura a les dones que la maternitat és un “sacrifici ple” pel qual val la pena tot. “No som ni mares cabrejades ni donem lliçons perquè cadascú ha de viure aquest moment com vulgui. Però sí volíem desmuntar certes idees i fer-ho amb humor”, explica Marga Castaño. Aquest llibre, intueixen, no és el final de ‘Hardcore Maternity’. “La vida continua, així que haurem de seguir”.