Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La polèmica va saltar el dia dels innocents. L’ajuntament de Benicàssim (Castelló), governat en minoria pel PP, va demanar per carta a la conselleria d’Educació valenciana i a l’IES Violant de Casalduch d’aquesta localitat la retirada d’un mapa dels Països Catalans que hi ha penjat al centre, segons sembla des de fa anys. Al·legava que era un exemple de “adoctrinament” i que havia rebut moltes queixes de pares. De fet, ja feia uns dies que el partit extraparlamentari VOX feia córrer l’assumpte del mapa per les xarxes socials, com a mostra de l’adoctrinament del Govern valencià i de la “falta de fermesa” de PP i Ciutadans. El partit d’Albert Rivera no va trigar a afegir-se a la denúncia.
Segons l’Ajuntament, es tracta d’un mapa polític “que inclou la Comunitat Valenciana dins el territori inexistent dels Països Catalans”. El seu regidor d’Educació, Javier Alonso, va advertir que si no es retirava el mapa traslladaria l’assumpte a la justícia. Per Ciutadans de Castelló, aquest mapa representa la prova del nou de que “PSPV i Compromís pretenen diluir la regió valenciana en una aberració històrica i política com són els països catalans”.
L’institut, per contra, no va trigar a reaccionar i el dia 29 va penjar un manifest a la seva web en el que al·lega que el mapa no és polític, sinó lingüístic. “S’empra en les classes per explicar els conceptes de varietat diatòpica de la llengua i la situació de les isoglosses que delimiten els blocs oriental i occidental”, afirmen. El manifest està obert a adhesions i ja en suma al voltant de 2.500, entre les quals molts molts mestres i alguns representants de Compromís i Castelló en Moviment.
Fa uns dies l’entitat Escola Valenciana es va sumar a aquestes adhesions. En un comunicat, el seu president, Vicent Moreno, afirmava que «negar la unitat de la llengua és com afirmar que la Terra és plana». «No podem permetre aquest assetjament a un centre educatiu -afegia-. És clar que es tracta d’una estratègia política per intoxicar les relacions personals a l’interior de la seua comunitat educativa. La ignorància és un material combustible capaç de generar conflictes inventats, però la manipulació conscient d’informació científica és un enaltiment de l’odi que hi pot tenir conseqüències imprevisibles».
La conselleria d’Educació de la Generalitat valenciana, que dirigeix Vicent Marzà, ha optat per esperar a tenir tota la informació (és a dir, la carta de l’Ajuntament i la valoració de la inspecció educativa) abans de pronunciar-se.