Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Una de les visites amb més impacte al llarg dels sis anys al capdavant de les polítiques públiques de formació i qualificació professionals va ser a Torrefarrera a la companyia ICG Software, un grup multinacional català especialitzat en solucions tecnològiques per a sectors com l’hostaleria i el comerç minorista. Des de fa més d’una dècada ha tingut una implicació destacada en la formació professional, especialment en els graus mitjà i superior de la família professional d’Hostaleria i Turisme.
Entre les accions més destacades de l’empresa lleidatana hi ha, en primer lloc, la implantació de tecnologia, ja que proporcionen i implementen les seves solucions tecnològiques en centres de formació professional per a la capacitació pràctica de l’alumnat. En segon lloc, ofereixen materials per als docents alineats amb els continguts curriculars establerts per l’administració, facilitant l’aprenentatge de les TIC aplicades al sector. En tercer lloc, proporcionen formació contínua al professorat en l’ús del seu programari, assegurant una transmissió efectiva de coneixement a l’alumnat. I finalment organitzen anualment premis i beques amb l’objectiu de fomentar l’emprenedoria i la generació d’idees entre la gent jove, que complementa la formació amb l’ús de les TIC. A més, a través de la Fundació ICG, el grup empresarial impulsa iniciatives de responsabilitat social vinculades a la formació, la cooperació i la integració social, així com al suport a la cultura i al coneixement.
Recentment, s’ha posat en marxa dins de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida un nou espai tecnològic per a la formació i aprenentatge de docents. Aquesta iniciativa és inèdita a Catalunya i pretén formar amb la tecnologia més avançada als professors i docents que formen els nous perfils professionals de la gastronomia i restauració. La col·laboració entre l’Escola d’Hostaleria de Lleida i el Grup ICG està desplegada en el conveni de col·laboració que el Grup va signar amb el Departament d’Educació i Formació Professional, i es basa en una cadena de valor integrada que combina la formació teòrica i pràctica amb l’aplicació de tecnologia d’avantguarda, creant un ecosistema que beneficia tant el professorat, l’alumnat com el sector de l’hostaleria. El benefici per a ICG és la promoció de les seves solucions i captació de talent qualificat; per al conjunt de centres de formació de Catalunya, l’accés a tecnologia capdavantera i avaluació contínua del seu model formatiu; per al sector, professionals millor formats i capacitats per impulsar la innovació i sostenibilitat en hostaleria; per a l’alumnat, una formació completa i alineada amb les demandes del mercat. En definitiva, aquest model col·laboratiu és un exemple sobre com les empreses i institucions formatives poden treballar conjuntament per crear valor sostenible i impactar positivament en el desenvolupament del sector.
Aquest ferm compromís d’ICG amb la Formació Professional va ser reconegut de manera molt merescuda amb el Premi FPCAT 2019 a les bones pràctiques, atorgat pel Govern de la Generalitat de Catalunya, en reconeixement a la seva contribució a una formació professional de qualitat. I és que el grup presidit per Andreu Pi Pocurull des de la seva fundació l’any 1985, té una implicació activa i significativa en la Formació Professional, contribuint a la millora de les competències tecnològiques del futur talent professional.
L’adequació al mercat laboral, l’experiència pràctica, la innovació i transferència de coneixement, la millora de la formació docent, el desenvolupament del talent i la promoció de l’emprenedoria tenen un impacte molt positiu sobre l’economia.
El compromís d’ICG és un exemple que il·lustra les múltiples vies on les empreses poden col·laborar amb el Sistema FPCAT, que aporten molts avantatges tant a les pròpies organitzacions com a la societat en general. L’adequació al mercat laboral, l’experiència pràctica, la innovació i transferència de coneixement, la millora de la formació docent, el desenvolupament del talent, la promoció de l’emprenedoria, etc., tenen un impacte molt positiu sobre l’economia. El treball conjunt entre empresa i centre de Formació Professional té com a objectiu final crear una força laboral qualificada que ha de millorar la competitivitat i, per tant, contribuir al creixement econòmic.
La entrada ICG, un mirall per a les empreses se publicó primero en Diari FP.