Inspirant-se en el Free Comic Book Day dels Estats Units, a Espanya, des de 2010, el segon dissabte de maig se celebra el Dia del Còmic Gratis. Per a l’ocasió, les editorials i autors de còmic editen números especials que es regalen de forma gratuïta a les llibreries especialitzades del nostre país.
Per això, hem volgut conversar amb Artur Díaz Martínez, conegut també com a Artur Laperla, un dels autors i il·lustradors de còmics més famosos del moment. Des de 1996 treballa com a guionista, il·lustrador i dibuixant per a diverses editorials com Enciclopèdia Catalana, Teide, Barcanova, SM, Edebé, Salvat o Larousse, i editorials de còmic com Planeta d’Agostini, La Cúpula o la suïssa Paquet. És un autor reconegut per la seva sèrie de còmic infantil Superpatata (Bang Ediciones) així com El Fèlix i la Calcita (Beascoa). Fa poc ha publicat 4 cobayas mutantes a Harper Kids, el primer títol d’una nova proposta per a petits lectors plena d’humor i aventures.
Quan i per què vas decidir dedicar-te al món del còmic?
Sempre he volgut fer còmics, des de petit. M’encanten els còmics, vaig començar a llegir-los i després a copiar-los. Amb el temps es va convertir en la meva professió.
Què et va portar a fer el salt de ser dibuixant i escriptor de novel·la gràfica a ser-ho per a infants?
Vaig començar fent còmic adult. I ho vaig anar compaginant amb la feina d’il·lustrador infantil i juvenil. Quan vaig descobrir la col·lecció Mamut vaig decidir provar sort barrejant les meves dues experiències professionals. Així va néixer Superpatata, la meva primera sèrie de còmic infantil.
Quins són els teus referents del còmic? Què t’agrada llegir en aquest format?
Tinc moltíssims referents i llegeixo tota mena de còmic. Però tinc especial debilitat pels còmics de terror de la Warren i l’EC, el Torpedo d’Abulí y Bernet, els àlbums de Tardi, Maurice Tillieux, Tintín, la línia clara francobelga dels anys vuitanta i els còmics de Dupuis dels seixanta i setanta. També m’agrada molt el Spirit de Will Eisner, i autors com Hermann, Hugo Pratt, Bilal, Pichard, Chester Gould, Frank Miller, Otomo o Moebius.
Entre tots els teus títols destaquen les sèries per al públic infantil de Superpatata, El Fèlix i la Calcita, i ara 4 cobayas mutantes. Quins elements cal tenir en compte per crear una bona sèrie de còmic per a nens i nenes?
Suposo que cada dibuixant intenta treure suc a què millor li surt. En el meu cas diria que és l’aventura, l’humor i la creació de personatges.
Com t’inspires per crear els teus personatges?
Penso què em ve de gust dibuixar. Sempre em moc dins el gènere. Així que un cop tinc el gènere decidit, busco inspiració en llibres, pel·lícules, altres còmics o la vida real. Passo molt de temps pensant i mirant.
És veritat que hi ha elements de la novel·la gràfica que recorden una mica al cinema com la tipografia, el pes de les il·lustracions … A tu també t’ha influenciat el cinema?
Sí, és clar. Faig un tipus de còmic molt narratiu i en aquest sentit la influència del cinema es nota. Encara que sempre intento que els meus còmics siguin còmics i no pel·lícules dibuixades.
Diries que és fàcil aconseguir l’equilibri entre text i il·lustració?
Crec que és en aquesta relació on hi ha la clau d’un bon còmic. I no és fàcil. De vegades cal renunciar a un bon text o l’espectacularitat en el dibuix perquè aquesta relació funcioni.
El còmic sempre es relaciona amb l’humor?
No. Un còmic pot ser tot el seriós que vulgui.
Quina és la millor edat per començar a llegir còmics? Per què creus que agraden tant al públic més adolescent?
Per llegir de forma autònoma trobem propostes interessants, com la col·lecció Mamut de còmic infantil de Bang Edicions. En els títols + 6 ja hi ha text, però adaptat a la franja d’edat de sis a nou anys. Depenent de l’infant, amb 4 o 5 anys ja poden llegir els seus propis còmics sols. Crec que el còmic agrada als joves per l’atractiu que tenen els dibuixos i perquè és una lectura àgil.
Però Superpatata és per a més petits ¿Es pot aprendre a llegir amb un còmic?
Sí, és clar. És una bona forma d’iniciar-se en la lectura. Superpatata just està a la +3 de la col·lecció Mamut de Bang Edicions. On hi ha còmics per a nens molt petits, a partir de tres anys. Són propostes sense text per a una lectura acompanyada de les imatges.
Diries que el llenguatge del còmic (les abreviatures, monosíl·labs, etc.) fan mal a la llengua?
No. Un llibre amb errades fa més mal.
Hi ha cultura del còmic a Espanya? Com veus la seva situació actual?
Sí, sempre n’hi ha hagut. Ara es publica més que mai, hi ha moltes novetats, el que no tinc clar és que hi hagi prou lectors per a tota aquesta oferta. En aquest sentit crec que la situació és molt millor per als lectors i aficionats que pels autors.