Les principals entitats educatives que defensen el model d’immersió lingüística, agrupades a l’entorn de la plataforma Somescola.cat, han convocat una concentració el proper dilluns (18.30 h) davant la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, al passeig Lluís Companys de Barcelona, per demostrar el seu rebuig a la imposició per part dels jutges d’un 25% de castellà com a llengua d’ús a les aules si una sola família ho demana. “Defensem-nos contra una nova agressió a la legalitat catalana”, ha proclamat Muriel Casals, portaveu de la plaforma i presidenta d’Òmnium Cultural.
La plataforma, que aglutina des dels principals sindicats d’estudiants i mestres fins a les associacions de famílies i de moviments de renovació pedagògica, considera que l’actual model lingüístic de les escoles blinda “la cohesió social” i la “igualtat d’oportunitats”, en la mesura que aconsegueix que tots els alumnes tinguin un nivell adequat de català i de castellà, i que qualsevol alteració ho podria posar en perill.
Segons Josep Maria Cervelló, un altre dels portaveus de la plataforma que ha comparegut per anunciar la mobilització, no pot ser que “els tribunals facin política educativa”, en atorgar-se la potestat de decidir quin ha de ser el percentatge de castellà com a llengua vehicular -quan això correspon per llei a la Generalitat de Catalunya-. A més, ha lamentat que el TSJC determini “un pretès dret individual a escollir la llengua de l’aprenentatge” quan aquesta és una situació, segons ha dit, que no es produeix en cap sistema educatiu del món.
Cervelló ha apuntat que aquest nou “atac” al model d’escola catalana “aplana el camí a la LOMCE”, que en el seu text definitiu ja preveu introduir el castellà com a llengua d’ús a les aules, encara que no fixa un percentatge concret, sino que ho deixa a decisió de la Generalitat.