Mentre a Catalunya el Govern pateix davant la possibilitat que la LOMCE obligui els contribuents a pagar l’escolarització en castellà en escoles privades a les famílies que ho demanin, al País Valencià, una família s’ha aferrat a aquest mateix precepte per exigir l’educació en valencià. Els pares d’una nena de Xirivella, a la comarca de l’Horta Sud, han presentat una sol·licitud que insta el Ministeri d’Educació Cultura i Esports a aplicar el mateix model de la LOMCE en el seu cas.
“Volem veure si la LOMCE realment vetlla per totes les llengües de l’Estat”, asseguren des de la federació Escola Valenciana, que ha prestat assessorament jurídic a la família. La llei només estableix, en el seu article 1.99, el dret de les famílies a matricular els seus fills en escoles privades amb finançament públic en el cas que no tinguin garantit l’ensenyament en castellà, però no per a les altres llengües. No obstant, aquesta família compta amb el suport del Tribunal Superior de Justícia autonòmic.
El curs 2010-2011 la seva filla va ser una de les matriculades al CP Ramon y Cajal de Xirivella que no va poder accedir a una de les dues línies en valencià de l’escola. Davant aquests fets 12 famílies van presentar reclamacions i la direcció va sol·licitar un canvi de programa educatiu a valencià amb l’aprovació del Consell escolar i un informe favorable de la inspecció educativa, però el Govern va rebutjar la proposta.
El novembre passat, el TSJCV va donar la raó a una de les famílies que va denunciar els fets, i aquest any s’ha obert una nova línia en valencià al centre. No obstant, la filla dels denunciants no es veurà beneficiada, ja que ara ja fa primer de primària i la nova línia s’obre per al primer curs de l’educació infantil. Durant aquest temps, la família ha portat la nena a una escola concertada a un poble veí per garantir l’ensenyament en la seva llengua.
Ara, Escola Valenciana xifra la despesa acumulada de pagament del centre concertat, el transport i el menjador durant quatre cursos en més de 17.000 euros. Davant aquests fets, demanen una reparació i, segons expressa Escola Valenciana en un comunicat, “aquesta família espera que se la tracte igual que a les famílies que sol·liciten ensenyament en castellà en altres autonomies amb llengua pròpia”.