Aquest és un article publicat originàriament a Materia.
El major organisme públic d’investigació d’Espanya ja veu la llum al final del túnel. Aquest almenys és el missatge que acaba de llançar el seu president, Emilio Lora-Tamayo, en una carta adreçada a la plantilla del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), amb més de 12.000 empleats. En la seva carta, a la qual ha tingut accés Matèria, Lora-Tamayo augura “una certa estabilitat econòmica” llunyana a la situació de l’any passat i anuncia una bateria de noves incorporacions de científics i tècnics per al 2014 així com ajudes per als investigadors més joves i precaris. El cap del vaixell insígnia de la ciència espanyola preveu que la situació millori encara més quan els fons europeus del programa Horitzó 2020 adquireixin “velocitat de creuer”.
El 2013, el president del CSIC va ordenar la paralització de pagaments i va imposar l’anomenat corralito que va limitar els fons disponibles per als investigadors. Va ser un dels moments més tensos i controvertits del mandat d’aquest físic que havia estat assessor del Govern de José María Aznar durant el desastre del Prestige i president del CSIC entre 2003 i 2004. Passada la profunda crisi econòmica de 2013, Lora-Tamayo dóna les gràcies a tots els que han “cop de mà” i assenyala que el CSIC ha de centrar ara en dos problemes “endèmics”: el personal i la gestió.
Quant al primer, Lora-Tamayo augura un augment de les incorporacions, però sense aportar nombres. Les places de científic titular seran “significativament superiors a les de l’any passat”, diu. A això se li suma “un nombre de contractes laborals indefinits d’investigador distingit”. L’any passat, el CSIC va convocar 21 places de científic titular. El segon model de contractació és nou i està inclòs en la Llei de la Ciència, aprovada el 2011 per l’anterior Executiu. A això se li suma “un nombre encara no determinat” de promocions internes als llocs d’investigador científic i científic titular.
Lora-Tamayo anuncia més mesures dirigides als sectors més joves. Entre elles estan 100 ajudes de nou encuny per a la introducció a la investigació per a estudiants dels últims cursos d’Universitat i ajuts per a mobilitat d’investigadors predoctorals del programa JAE (que ha estat eliminat per l’actual equip de Govern per falta de fons). En la seva carta, Lora-Tamayo assenyala que el CSIC té suficients fons per assumir les noves places anunciades “tant aquest any com els següents”.
De totes maneres, la situació del CSIC està lluny de ser fàcilment recuperable. En dos anys, la institució ha perdut 1.300 treballadors. De fet, l’últim pla d’actuació (disponible al web només treballadors de l’organisme), calcula que el CSIC no recuperarà els nivells de plantilla previs a la crisi abans de 2017.
Quant a la gestió, Lora-Tamayo espera que el nou contracte de gestió per al CSIC estigui aprovat en el primer semestre de 2014. La carta completa es pot llegir aquí.