Els estudiants i professors universitaris iberoamericans creuen que la millora manera de garantir l’accés a la universitat dels col·lectius més desfavorits és fer la matrícula de les universitats públiques gratuïta per a tothom, amb independència del seu nivell de renda.
La segona opció, la preferida pel Personal d’Administració i Serveis, és que els estudiants paguin matricules ajustades al cost dels estudis, però que siguin gratuïtes per a qui no pugui fer front els peus. La tercera opció plantejada, i la menys votada, és que els estudiants paguin aquests preus ajustats i disposin de préstecs a baix interès que només haurien de retornar quan tinguessin ingressos suficients.
Aquesta és una de les conclusions d’una enquesta amb més de 20.000 participants realitzada per Universia, la xarxa d’universitats iberoamericanes promoguda pel Banc Santander i presidida per Emilio Botín. Es tracta d’un seguit de sondejos d’opinió, en els que es pot participar online, de cara a la III Trobada de Rectors Universia, que tindrà lloc el mes de juliol a la ciutat brasilera de Rio de Janeiro.
L’enquesta valora amb 5 punts sobre 10 l’existència de mesures adequades per tal que les classes menys afavorides puguin accedir a la universitat. Pel que fa a la gratuïtat, l’aposta per aquest model és molt més elevada en països on ja existeix, com és el cas de Brasil (amb un 50%), mentre que a la península la defensen entre un 27% i un 37% dels enquestats, segosn el col·lectiu al qual pertanyen.
A l’hora de dir quina hauria de ser la prioritat de les universitats iberoamericanes, més de la meitat dels enquestats van apostar per “Formar bon professionals”. A gran distància segueixen aquesta opció la formació de bons ciutadans i les tasques de recerca, desenvolupament del coneixement i innovació.