S’han acomiadat de les aules sense rebre la beca del Ministeri d’Educació. Molts universitaris catalans donen la benvinguda a les vacances d’estiu amb preocupació: encara esperen que la Generalitat ingressi en els seus comptes l’ajuda general de l’estudi. Alguns no han rebut ni un euro de la subvenció assignada. “Dec dues mensualitats del meu cicle formatiu i he de tornar un minicrèdit que vaig demanar per afrontar el curs”, diu Javier, un estudiant de Mataró.
Javier (nom fictici) no vol revelar la seva identitat perquè no el vinculin amb el deute que ha contret per pagar els seus estudis. No tenia feina i, si aconseguia alguna cosa era “alguna nyap i sense contracte”, així que va decidir seguir formant-se amb un cicle de grau superior en Animació d’Activitats Físiques i Esportives.
Primer va fer comptes. Amb la pujada de taxes en la Formació Professional i la despesa de transport públic, li sortia més econòmic cursar el mòdul en un centre concertat (amb una quota de 190 euros al mes), però sempre tenint en compte la beca general del Ministeri, els requisits de la qual compleix.
No obstant això, els retards en les assignacions de les beques del Ministeri d’Educació, fruit del nou sistema d’ajudes aplicat aquest curs, l’han col·locat contra les cordes. “Jo pensava que m’ingressarien la beca a principis d’any”, exposa.
El 3 de març, en el seu perfil de la plataforma de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) figuraven els 298 euros de la part fixa de la subvenció. Tres setmanes després apareixia també la quantia variable, fins a un total de 498 euros. Aquest divendres acaba les classes sense haver vist ni un d’aquests euros al seu compte corrent.
Des de la meitat de curs ha hagut de fer malabars per no abandonar els estudis. Va trobar una feina a temps parcial en una cafeteria, on cobra 260 euros al mes, però els mesos passaven i l’ajuda no arribava, pel que va haver de sol·licitar un microcrèdit. “A la llarga és més car, però era una forma d’obtenir liquiditat”, diu per telèfon. Un préstec de 166 euros, amb alts interessos, que ara ha de tornar al costat de dues mensualitats que encara no ha pagat en el seu centre d’estudis.
Estudiants amb deutes
Laura Medina tampoc ha pogut pagar les tres últimes quotes, que sumen 180 euros. Estudia segon del cicle formatiu de grau mitjà en Gestió Administrativa en un centre concertat i, tot i que coneix des de fa tres setmanes quina és la quantia total d’ajuda que li correspon (2.200 euros), encara no ha rebut res. La seva família, de quatre membres, fa un pols al dia a dia amb el subsidi per atur del seu pare –uns 400 euros– i alguna feina ocasional de la seva mare. “Vull matricular en el curs pont per poder accedir al grau superior, però no sé si podré fer-ho si abans que compleixi el termini no he rebut la beca”, es lamenta.
A Oriol Font un contracte en pràctiques li ha salvat el curs. Fa cinc anys es va desplaçar des d’un poble de Tarragona a la capital catalana per estudiar Relacions Laborals a la Universitat de Barcelona. En el seu últim any, en què només ha cursat dues assignatures que li quedaven pendents, la beca se li va denegar en un primer moment. Expirat el termini per reclamar, finalment va ser la mateixa universitat la que va presentar un recurs d’ofici. “Tot va sortir bé i em reemborsaran l’import de la matrícula –prop de 500 euros– a més de 60 euros, en principi, de la part variable. El que no sé és quan. Si no hagués trobat unes pràctiques ben remunerades, probablement hauria hagut de marxar ja de Barcelona”, explica.
Com Javier, Laura i Oriol, molts estudiants catalans escrivien a la Plataforma d’Afectats per les Beques per a queixar-se de la tardança en el pagament de les ajudes. No obstant això, mentre que els correus dels alumnes d’altres territoris es van frenar a principis de maig, quan la cartera dirigida per José Ignacio Wert va ingressar la majoria dels ajuts, les demandes procedents des de Catalunya continuen a dia d’avui. “Porten esperant des de l’octubre, no hi ha dret”, diu Sara Rivas, portaveu de la plataforma. Assenyala també que els pagaments en aquesta comunitat autònoma han arribat sempre més tard que a la resta d’Espanya a causa de l’existència d’un òrgan d’ajudes propi (l’AGAUR), però mai fins a aquests extrems.
Fonts del Ministeri d’Educació garanteixen que ja “ha lliurat tot l’import de les beques certificades a la Generalitat”, encara que no especifiquen en quina data ho van fer. “Les beques a Catalunya són gestionades, concedides i pagades per la Generalitat en virtut del conveni signat entre el ministeri i el govern autonòmic, de manera que no tenim dades actualitzades ni coneixement sobre si la Generalitat ha pagat o no als alumnes”, expliquen.
No obstant això, la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat assegura que un terç de la partida que el Govern hauria d’haver transferit ja a la Generalitat per a l’abonament de la part variable encara no ha arribat. La conseqüència d’aquest retard, indiquen, és que el 34% dels estudiants universitaris encara no han rebut la quantia completa. També es comprometen a que aquest divendres tots els pagaments s’hauran completat. “Encara que hem tractat de donar prioritat en el cobrament a les persones amb més necessitat, farem excepcionalment un avançament en els ingressos, que demà ja hauran arribat al 100% dels universitaris”.
Un altre dels motius de la demora, “a més del propi sistema de beques implantat per Wert”, és el mecanisme de compensació –propi de Catalunya– que permet que els estudiants als quals el Ministeri d’Educació exclou de les beques per nota també rebin una ajuda. “Catalunya és l’únic lloc en el qual les matrícules universitàries es paguen en funció de la renda gràcies al sistema de preus públics engegat fa tres anys i això requereix un procés de verificació una mica més complex”, justifiquen des de la Secretaria d’Universitats.
El Departament d’Ensenyement, amb competències en el repartiment de les beques de formació no universitària (Batxillerat i Formació Professional), també atribueixen els retards a les demores del Ministeri d’Educació en la transferència de les partides. “Fa una setmana vam rebre una quantitat important que estem en tràmit d’abonar. Tanmateix, queda un 15% del pressupost total que encara no se’ns ha passat”, assenyalen fonts d’aquest departament, que asseguren que, fins que no rebin el 100 %, no podran solucionar completament aquest tema.
“És clar que la incertesa t’afecta en el rendiment acadèmic . Des que tinc aquests problemes de pagament no em puc concentrar. Estic més pendent de mirar dia a dia el banc que dels exàmens”, admet Javier. Va acabar els exàmens dimecres i no descarta haver de visitar a algun professor en la convocatòria extraordinària. Les classes de Laura acaben també aquesta setmana.Concretament el divendres, el mateix dia que la Generalitat s’ha posat com a data límit per donar per completats tots els pagaments.