La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha avançat aquest divendres que demà acudirà a la manifestació que organitza la plataforma Somescola.cat en defensa del model d’escola catalana. “I tant que hi aniré!”, s’ha expressat Rigau, quan se li ha preguntat sobre el tema en una roda de premsa en què presentava els resultats en competències bàsiques de Sisè de Primària.
Rigau ha justificat que, com a membre d’Òmnium Cultural –entitat que participa de la coordinadora Somescola.cat–, s’ha sentit cridada a participar de la mobilització, i com a consellera, també comparteix la majoria de reivindicacions de la protesta. La cercavila arrancarà demà a les 18h a la plaça de Tetuan i acabarà a les portes del Parc de la Ciutadella, on hi ha previstes actuacions musicals i artístiques.
A hores d’ara, tots els partits parlamentaris, excepte PP i Ciutadans, donen suport a la concentració. També hi van manifestar el seu recolzament recentment les entitats Assemblea de Docents i Escola Valenciana, dues plataformes en peu de guerra a les Illes Balears i el País Valencià, respectivament, en defensa de català com a llengua vehicular als seus centres educatius. I en les darreres hores el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), que aglutina sindicats, estudiants i famílies catalanes, també ha fet una crida a participar de la jornada demà.
Activitats i projectes per complir amb el 25% de castellà
La consellera també s’ha referit avui als cinc centres que a partir del proper dilluns, 16 de juny, començaran a acatar la sentència que els obliga a impartir com a mínim un 25% de les assignatures en castellà. Aquestes escoles i instituts ja han rebut instruccions personalitzades per part del departament d’Ensenyament, que els indica que haurien de concretar projectes o activitats amb les quals es demostri “que el castellà és llengua de comunicació” en àrees no lingüístiques, segons ha explicat Rigau. Així, la consellera exposa que no cal fer una matèria sencera en castellà, sinó transferir el castellà a activitats i projectes.
De tota manera, la consellera ha remarcat que aquesta és una solució per sortir del pas aquesta última setmana de curs, i que no serà el mecanisme que s’aplicarà a partir del setembre. El curs vinent, si res no canvia, els efectes de les odres judicials seguiran vigents, però Rigau diu que espera arribar a un acord amb els centres i les cinc famílies que permeti donar sortida a les seves peticions per la via de “l’atenció individualitzada”.