La Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC) arriba enguany a la seva desena edició. El seu rector, Jordi Serrano, reivindica un any més que la UPEC “és l’unica plataforma on continuen convivint totes les personalitats polítiques i sindicals de l’esquerra catalana”.
Aquesta universitat d’estiu va sorgir fa 10 anys i aplegava representants dels partits que llavors governaven, PSC, ERC, ICV i EUiA, i dels grans sindicats, CCOO i UGT. No obstant això, remarca que “la UPEC sempre ha estat oberta als projectes sorgits des de l’esquerra”. Enguany, compten, entre altres, amb Ada Colau o David Fernàndez en el programa, com exemples d’aquestes iniciatives que sorgeixen d’altres moviments.
Les jornades duraran tres dies –del 2 al 4 de juliol– i parlaran de temes molt diversos: el paper de les dones, la fractura de la crisi, els nous lideratges, Europa o el futur de Catalunya. L’objectiu és debatre qüestions que estan d’actualitat. “Hi ha molta gent a la que li agrada la política, el que no li agrada és la politiqueria”, remarca Serrano.
“Normalment la gent reclama un full de ruta, però en la història no n’hi ha; com diu Walter Benjamin, mentre actuem anem clarament per davant del nostre coneixement”, apunta el rector. Assegura que la UPEC no té sol·lucions, però pretén col·laborar en la reflexió. Per això el lema d’enguany és Debatre les idees, transformar el món.
“Ens trobem la contradicció que hi ha una gran crisi d’idees a les esquerres però hi ha molta gent que té coses a dir”, afirma Serrano. “Hi ha gent que es mou en àmbits molt limitats però que anticipa futurs”, diu en referència a debats d’anteriors edicions de la UPEC, fossin sobre l’energia o sobre el cooperativisme.
“Segurament en la Transició el món del pensament i el de la política estaven molt junts, però en aquesta època de fi de règim això està molt separat i la nostra feina és ajuntar-ho”, conclou el rector.