Aquest dissabte ha sortit de Girona la segona marxa per l’educació pública organitzada per l’Assemblea Groga, que durant una setmana travessarà el territori –enguany per la costa– per arribar a Barcelona amb una manifestació i un concert el proper dissabte. Al llarg del camí la marxa serà acollida pels col·lectius locals en defensa de l’educació i espera sumar participants en tots els trams. L’any passat calculen que 4.000 persones van participar en algun dels trams.
“Els nostres objectius són sobretot impulsar la lluita pel proper curs i donar a conèixer la ILP educativa i altres iniciatives com la xarxa d’escoles insubmisses, volem seguir amb la lluita contra la LEC, la LOMCE i les retallades però ara d’una forma més propositiva”, explica el professor Ramon Font.
[tweetability]La ILP educativa serà la principal bandera de la mobilització aquest curs[/tweetability] i a finals del setembre esperen poder començar la recollida de signatures. “El projecte de ILP no s’entendria sense la marxa de l’any passat”, explica Font. “Era un projecte de l’assemblea groga del Maresme que es va començar a treballar amb més col·lectius”.
[tweetability]La marxa educativa ha començat davant l’escola Bell-lloc de Girona, concertada de l’Opus Dei[/tweetability], a on han denunciat els fons públics que es dediquen a una escola que segrega els alumnes per sexe. Un activista universitari ha “confessat” megàfon en mà que és exalumne del centre i ha expressat la seva crítica al model educatiu d’una escola religiosa i exclusivament per a nois, de la que diu que en va sortir amb moltes mancances, sobretot pel que fa a l’educació emocional, que passava exclusivament pel mossèn. Mentrestant, els caminants van col·locar cartells que reivindicaven “prou diners públics per a l’Opus Dei”.
100.000.000€ de diners públics per escoles segregadores de l’Opus com aquesta #marxaeducativa2014 #insubmissióenmarxa pic.twitter.com/RgrFiwF8xh
— Assemblea Groga (@assembleagroga) August 23, 2014
Al llarg del recorregut –que farà aturades a Sils, Blanes, Pineda, Arenys de Mar, Mataró, Vilassar de Mar i El Masnou– hi ha programades diverses activitats. [tweetability]El convidat estrella de la marxa educativa aquest dissabte ha estat Jaume Sastre[/tweetability], que va estar 40 dies en vaga de fam en defensa de l’escola en català a les Balears. L’Assemblea de Docents de les Illes s’ha sumat a la marxa dels seus companys del principat i ha manifestat la seva “intenció d’aprofundir en la coordinació de les diferents plataformes de docents per tal de fer un front comú en defensa de l’educació de qualitat”.
Ja estam en marxa #MarxaEducativa2014 pic.twitter.com/97BdIVoyLA
— Jaume Sastre (@vagadefam) August 23, 2014
Els organitzadors de la marxa confien que serveixi per començar el curs amb forces renovades i no els hi falta autocrítica. “El final del curs passat no va ser el que haguéssim necessitat a nivell de mobilització, així que esperem que aquesta marxa ajudi a reactivar la mobilització popular en defensa de l’educació pública”, expressa Ramon Font.