Aquest és un article publicat a Eix Diari
Montserrat Sala i Figueras, mestra jubilada del nucli de la Rovira Roja de Sant Martí Sarroca, ha estat aplegant durant anys testimonis i documents que parlen de la vida rural a l’Alt Penedès des de finals del segle XIX i tot el segle XX. El resultat és un treball etnogràfic únic i rigorós en format de llibre que mostra com han viscut i treballat les darreres generacions en aquesta comarca a partir del barri natal de l’autora.
El projecte de l’edició del llibre ‘Vida quotidiana a l’Alt Penedès (1870-2000). Des del microcosmos de la Rovira Roja (Sant Martí Sarroca)’ ha motivat una campanya de micromecenatge a través de Verkami, que arrenca avui mateix, per tal de poder imprimir el llibre, que ja està escrit i en procés de maquetació. Els micro-donatius es poden fer fins al 10 de desembre.
El llibre té 600 pàgines i aplega el dia a dia de la vida quotidiana dins l’entorn rural i la seva relació amb els fets socials i polítics del moment: fil·loxera, modernisme, escoles rurals, moviment rabassaire, cooperativisme, guerra civil, postguerra, etc. L’obra recull topònims i maneres de dir de la zona. Un total de 900 fotografies i il·lustracions acompanyen els textos que relaten la quotidianitat d’un segle de vida al camp.
Entre els diferents pobles de la comarca hi ha moltes similituds en els usos i costums, per això, tot i que se centra en la Rovira Roja, esdevé una crònica de la vida quotidiana de tota la zona.
El treball ha estat possible gràcies a les converses que ha mantingut l’autora amb les persones de més edat, ja que la seva experiència aporta un valuós testimoniatge per a la recuperació de la memòria històrica, no només en el terreny familiar i domèstic, sinó en el terreny públic.
L’obra està estructurada en set blocs temàtics: de les fonts d’informació; dels testimoniatges; dels fets socials i polítics; de les feines agrícoles; dels carruatges; de les costums i festes, i dels personatges.
Homenatge als homes i dones rurals
El treball vol dignificar i retre homenatge als homes i dones del món rural (1870-2000), que les persones que ho van viure puguin retrobar-s’hi i que les noves generacions coneguin aquella manera de viure i treballar. I recordar que l’aportació de pageses, llauners, ferrers, cistellers, mestres, etc. al llarg de la història ha fet possible que la comarca de l’Alt Penedès sigui la que és.